Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '22

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Her Yönüyle Burun Estetiği

Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde de hem kadın hem erkek hastaların en çok ilgi gösterdiği estetik cerrahi ameliyatlarının başında rinoplasti olarak da bilinen burun estetiği gelir. Bunun temel nedeni burnun yüz bölgesinin görünümü üzerindeki belirleyici rolüdür. Doğal, yüzün diğer unsurlarıyla uyumlu, doğru orantıya sahip ve güzel bir burun herkesin hayali olsa da herkes doğuştan bu kadar şanslı değildir.

 

Günümüzde gelinen noktada burun estetiği ameliyatı ile daha estetik ve doğal görünen bir burun sahibi olmak mümkündür. Burun estetiği ameliyatı ile burun kemerinde değişiklik, burun ucunda şekil değişikliği, burun deliklerini küçültme, burun küçültme ya da büyütme gibi işlemler yapılabilir. Bunun yanı sıra kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve nefes alma sürecinde sorunlara neden olan sinüzit, polip, burun eti ve septum deviasyonu giderilebilir.

 

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

 

Doğal ve etkili sonuçlar alınması hedeflenen tüm estetik cerrahi prosedürlerde olduğu gibi burun estetiği ameliyatı da hasta özelinde ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda özelleştirilerek planlanmalıdır. Elbette bu aşamada hastanın burun estetiği ameliyatı sonrasında elde edilecek görünüm ile ilgili beklentilerinin gerçeğe uygunluğunun değerlendirilmesi ve operasyon sonrası oluşacak görünüm ile ilgili net bilgilendirmeler yapılması çok önemlidir.

 

Burun estetiği açık ve kapalı teknikle uygulanabilir. Ameliyatın hangi teknikle uygulanacağı giderilmek istenilen sorunun niteliğine ve derecesine göre hasta özelinde belirlenir. Ayrıca ameliyatın genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmesi kararı da çeşitli etkenler değerlendirilerek yine hasta özelinde verilir.

 

Açık rinoplasti tekniğinde burun delikleri arasındaki küçük dokuda bir kesi yapılır. Cildin burun ucundan kaldırılmasıyla birlikte estetik cerrah burnun iç yapılarını çok rahat bir şekilde gözlemleyebilir. Bu sayede burun kemiğine ve kıkırdağın daha büyük bir kısmına erişmek ve şekillendirmek mümkündür. Açık teknikle yapılan rinoplasti operasyonu, doğru işlemin doğru noktadan yapılması konusunda avantaj sağladığından büyük değişiklikler yapılmasını gerektiren burun şekil bozukluklarının giderilmesi için tercih edilir.

 

Kapalı rinoplasti, endonazal rinoplasti olarak da adlandırılır. Kapalı rinoplasti, açık rinoplastiye göre daha minimal invaziv bir tekniktir çünkü harici kesi yapılmaz. Tüm kesiler burun içerisinden yapıldığı için kesi izlerinin dışarıdan görünmesi ve görünür bir iz kalması da söz konusu değildir. İyileşme süresinin açık rinoplastiye göre daha kısa olması bir avantaj olmakla birikte operasyon sırasında estetik cerrahın görüşü sınırlı olduğu gibi operasyon dar cerrahi açıklıklardan gerçekleştirilir. Bu nedenle küçük değişiklikler gerçekleştirilecek olan burun estetiği ameliyatlarında kapalı rinoplasti tercih edilir. Kapalı rinoplasti açık rinoplastiye göre estetik cerrahın görüş alanını kısıtlasa da doku iyileşme hızının maksimize edilmesi, gözle görünür bir dikiş izinin kalmaması ve enfeksiyon riskini azaltması nedeniyle gerekli şartları sağlayan hastalarda kullanımı sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

 

Burun Estetiği Sonrası İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Burun estetiği ameliyatının ardından tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi bir miktar ağrı hissedilmesi doğal bir durum olarak kabul edilmelidir. Bu durumun önlenmesi için hasta genel anestezinin etkisindeyken burun bölgesine lokal anestezide uygulanarak ameliyat sonrası konforlu bir süreç sağlanmaktadır.  Ameliyat sonrası doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli olarak kullanılması doku iyileşmesini hızlandırma ve ağrıları hafifletme noktasında önemli bir role sahiptir.

 

Burun estetiği ameliyatından sonra burun darbelere karşı korunmalıdır. Erken iyileşme döneminde baş yüksekte kalacak şekilde yatmalı ve ilk bir ay boyunca yüzüstü yatmaktan kaçınılmalıdır.

 

Doktorun belirtmiş olduğu süre boyunca kan basıncının artmasına neden olabilecek egzersizler yapılmamalı ve en az 1.5 ay süreyle gözlük kullanılmamalıdır. Bunların yanı sıra güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Gerekli korumanın sağlanabilmesi için yüksek güneş koruma faktörlü güneş kremleri sürülmeden güneşe çıkılmamalıdır.

 

Burun Estetiğinde Fiyatlar Neye Göre Belirlenir?

 

Burun estetiği fiyatları uygulanacak ameliyatın kapsamı, burundaki giderilmek istenilen sorunların derecesi, uygulanacak anestezi yöntemi, ameliyatı uygulayacak doktorun ve ameliyatın gerçekleştirileceği hastanenin fiyat politikası gibi etkenlere bağlı olarak her hasta özelinde belirlenir.

 
Toplam blog
: 76
: 48
Kayıt tarihi
: 16.04.18
 
 

1992'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Prof. Dr. Şükrü Yazar, Estetik, Plastik v..