Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

Herşey dahile var, barlara yok!

Herşey dahile var, barlara yok!
 

Barlara da KDV indirimi!


Türk turizmi 2008’e KDV indiriminin yarattığı olumlu hava ile giriyor. Acaba turizmciler ve tatilciler yeni uygulamayla nelerin değişeceğinin farkındalar mı?

Hükümetin daha önce sadece içkisiz mekanlar için uyguladığı gıdadaki KDV indirimine, 2008 itibarı ile turizm de dahil ediliyor. %18 olan KDV oranının %8 e düşürülmesi özellikle paket tatil, her şey dahil ve tam pansiyon sistemlerini uygulayan turizm işletmelerini sevindirdi, çünkü bu tür işletmelerde alkollü içecekler de KDV indirimine dahil olacak. Alkollü içecek satan bar ve restaurantlarda ise %18 KDV uygulaması devam edecek.

Barda içtiğiniz alkollü içkiye %18 KDV öderken, aynı içkiyi her şey dahil uygulaması olan bir tatil köyünde içerseniz %8 KDV ödeyeceksiniz.

İlk bakışta gayet cazip duran bu uygulama hukuki değildir. Rekabette eşitlik prensibini ise ayaklar altına almaktadır. Serbest piyasa ekonomisi uygulanan bir ülkede rekabet koşullarının eşit olması gerekmektedir. %8’lik KDV uygulaması tatil köyleri ve yıldızlı otelleri kapsarken, barları, içkili restaurantları ve küçük otelleri kapsamamaktadır.

Bu adaletsizlik 2 önemli sonucu doğuracaktır:

1) Tatilciler artık paket turları, dolayısı ile de tatil köylerini ve beş yıldızlı otelleri tercih edeceklerdir. Safranbolu, Amasra, Ağva gibi gelişmekte olan küçük tatil beldeleri cazip olmaktan çıkacaktır. Bu tür tatil yörelerinde daha çok pansiyonlar ve küçük oteller mevcuttur. İnsanlar eğlenmek için ise barlara ve içkili restaurantlara gitmektedirler. Yani içecekleri her içkiye %18 KDV uygulanacaktır. Bizim yapmamız gereken mevcut tatil köylerini ihya etmek mi, yoksa turizmi ülke sathına yaymak mıdır? Kuşkusuz Ege ve Akdeniz bölgelerine sıkışmış olan Türk turizmini çeşitlendirerek bütün ülkeye yaymak asıl hedef olmalıdır.

2) Bu uygulama, tatilcileri otellere ve tatil köylerine hapsedecektir. Özellikle uyanık yabancı turist ucuza yeme, içmeyi tercih edecek ve otelinden çıkmayacaktır. Alanya, Marmaris gibi beldelerimizdeki, zaten zar zor ayakta durabilen küçük esnaf bu durumdan çok zarar görecektir.


Hükümet, turizmde gelir artışını hedefleyerek başlattığı bu uygulama ile hem genel anlamda Türk turizmine zarar verecek, hem de yabancı turist otelinden çıkmayacağı için gelir kaybına uğrayacaktır. Bu uygulamadan karlı çıkacak olanlar ise, zaten tatil köylerinden başka tatil seçeneği olmayan çok çocuklu aileler ve bol alkollü içki tüketen yabancı turist olacaktır.

Hükümet kaş yapayım derken göz çıkarmıştır.


 
Toplam blog
: 85
: 540
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

İlk, orta ve lise öğrenimimi Karabük TED Kolejinde tamamladıktan sonra İngiliz Dil Bilimi okumak ..