Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '14

 
Kategori
Deneme
 

Hintli bir kadın İndira Gandhi

Hintli bir kadın İndira Gandhi
 

İndira Gandhi ( 1917- 1984 )


Musa, mihrap için bir heykeltıraş arıyordu. Tanrı, iki heykeltıraş lazım, dedi. Oliabla Beliseel’i mabede yolladı. Biri ideal’i yontacaktı, öteki reel’i…

Victor HUGO 

Bu İndira Gandhi, Hindistanlı bir kadındır. Hindistan Devlet adamlarından Mahatma Gandih’inin kızıdır.( Mahatma Gandhi: 1869-1948). Cesur ve çalışkan toplumları arkasına alan siyasetçi bir kadındır. Hayatı başarılarla doludur. Kadın deyip geçmeyin. İndra Gandhi adını kitaplara dolu dolu yazmıştır. Çünkü o Hintli bir mücadeleci kadındır. Bir bilim adamı L. Jacolliota bir yazısında Hintliler için şunları yazıyor:

“ Selam ey eski Hind! Soyumuzun beşiği!  İmanın, aşkın, bilginin vatanı. Kadim mabetlerinin kemerleri altında ak saçlı Brahmanlarınla konuştum. Yaşamak: Düşünmektir, diyorlardı. Altı binyıldır saygıyla okuduğumuz bu kitap nedir diye sordum bilginlerine. Gülümseyerek cevap verdiler. Yaşamak kendine ve başkalarına faydalı olmaktır, faziletli olmaktır. Biz faydalı ve faziletli olmayı bu kitaptan, vedalardan öğrenmekteyiz” diyor. İşte bura dra belirtiyi gibi İndra Gandhi çevresine faydalı olmaya çalışan bir kadın olarak tarihte yerini almıştır…   

Indira Gandhi; Hintli kadın politikacıdır. (Allahabad 1917-Delhi 1984). Hindistan’ın ilk Başbakanı Nehru’nun kızıdır. Oxford Üniversitesi’ne bağlı Sommerville College’deki tarih ve antropoloji öğrenimini yarıda bıraktı. Hindistan’ın bağımsızlık savaşında bir gençlik hareketi oluşturdu. 1938'de Hindistan Ulusal Kongresi’ne (Kongre Partisi) girdi. 1941'de Feroze Gandhi ile evlendi (ölümü 1960) 1942'de İngilizlere karşı çalışmaları nedeniyle eşiyle birlikte 13 ay hapis cezasına çarptırıldı. 1946'dan başlayarak babasının politik danışmanlığını yaptı. 1959'da geçici olarak Hindistan Ulusal Kongresi başkanlığında bulundu.

1964-1966 arasında Basın ve Yayın Bakanlığı yaptı. Ocak 1966'da başbakan seçildi. 1977'ye kadar süren başbakanlığında ek olarak Dışişleri Bakanlığı’nı da üstlendi. Kongre Partisi’nin sol kanadına yaklaştı. Bağlantısızlar Hareketi’nin temsilcisi olarak öne çıktı. Ülkesindeki yoksulluğu ve ekonominin geriliğini gidermeyi amaç edindi. Toplumcu içerikli programın bölünmesine yol açtı.

Yeni Kongre Partisi’nin başında 1971 Seçimleri’nde büyük bir başarı kazandı. Doğu Pakistan’daki ayrılıkçı ayaklanmayı destekleyerek bağımsız Bağladeş Devleti’nin kurulmasını sağladı. 26 Haziran 1975' te olağanüstü durum ilan etti. Birçok karşıt görüşlü politikacıyı tutuklattı ve basına sansür koydu. Gandhi’nin otoriter yönetimi doğum kontrolü politikası ve 1975'ten sonra danışmanlığına getirdiği oğlu Sanjay (1946-1980) çevresinde oluşturduğu grup 1977 ön seçimlerinde Kongre Partisi’nin yenilgisine neden oldu.

1977 sonunda Gandhi Kongre Partisi’ni yeniden bölerek Kongre Partisi-İ (İ=İndira) adlı yeni bir parti kurdu. Ocak 1980 Seçimleri’ nde büyük bir başarı kazanarak yeniden başbakan oldu.Oğlu Sanjay’ın ölümünden sonra politikaya soktuğu büyük oğlu Rajiv, 1983'te, partinin beş genel sekreterinden biri oldu. 1983'te Castro’nun ardından Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanlığına seçildi.

Pencap’ta Sihlerin başlattığı ayaklanmayı bastırmak amacıyla, Haziran 1984 başında Amritsar’daki Altın Tapınak’ı askeri güçler tarafından işgal edildi. Ağustos 1984'te koruyucuları arasında bulunan iki Sihin açtığı ateşle yaşamını yitirdi. Yerine oğlu Rajiv getirildi.

İndra Gandh’nin bazı özlü sözleri şöyledir. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum:

Söylediklerinize dikkat edin,

düşüncelere dönüşür…

Düşüncelerinize dikkat edin,

duygularınıza dönüşür…

Duygularınıza dikkat edin,

davranışlarınıza dönüşür…

Davranışlarınıza dikkat edin,

alışkanlıklarınıza dönüşür…

Alışkanlıklarınıza dikkat edin,

değerlerinize dönüşür…

Değerlerinize dikkat edin,

karakterinize dönüşür…

Karakterinize dikkat edin,

Kaderinize dönüşür…

İndira GANDHİ

 

Fotograf İnternetten alınmıştır.

Abdülkadir Güler 

26.05.2014.

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..