Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Hızla fakirleşiyoruz…

Hızla fakirleşiyoruz…
 

Yabancı kontrollü girişim istatistikleri 2009 açıklandı.

Bizler bu sayfalarda dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz ama anlamak istemeyenler, veya çıkarı bu fakirleşmede olanlar durmadan bizlere saldırıyor. TÜİK yabancı kontrölündeki  girişimlerin %15 i geçtiğini açıkladı.

“Yabancı kontrollü girişim, yurt içinde faaliyet gösteren ancak doğrudan ya da dolaylı olarak yurt dışında yerleşik bir birim tarafından kontrol edilen girişimdir. Yabancı kontrollü girişim istatistikleri, Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel Sınıflaması, NACE Rev.2’ye göre sınıflandırılmıştır. Bu çalışmanın kapsamını, 2009 Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri (YSHİ) araştırmasının tamsayım kapsamındaki 46.458 girişim oluşturmaktadır. Bu girişimler, 2009 YSHİ kapsamındaki tüm girişimlere ait üretim değerinin yaklaşık %75’ine sahiptir. Bu girişimlerden 1.315’i yabancı kontrolündedir.

Üretim değerine göre; 2009 YSHİ tamsayım kapsamındaki girişimlerde Yabancı Kontrol Oranı (YKO) %15,4’tür. Bu kapsamdaki üretimin %2,6’sı Almanya, %2,3’ü A.B.D ve %2,0’si Fransa’nın kontrolündedir.

2008 yılına göre; tamsayım kapsamındaki girişimlerin toplam üretim değeri %7,8 oranında düşerken, yabancı kontrolündeki girişimlerin toplam üretim değeri ise %0,6 artmıştır.”

Tırnak içine aldığım bu bilgiler test edebildiğim bilgilerde çok da tarafsız olmadığını tespit ettiğim TÜİK tarafından veriliyor. Bu kadarını veriyorlarsa sizler gerisini tahmin edebilirsiniz.

Global soygun düzeni, milletleri giderek fakirleştiriyor. Başka türlüsü de olamaz, zira global dünya yalnız spekülatif sermayeye hizmet ediyor. Emek serbest dolaşamıyor. Mal ve hizmetler serbest dolaşamıyor. Her ülkenin farklı faiz ve kur uygulaması var. Bu araçları ulusal politikalar içinde düzenleyen ve ekonomiyi spekülatif sermayenin tuzağından koruyan Çin gibi ülkeler kurtarıyor.Bizim gibi bu sermayenin tuzağına düşen ülkeler giderek fakirleşiyor.

BDDK açıklamasına göre Türk bankacılık sisteminde bundan 6 yıl önce yabancıların payı yüzde 3 iken bu gün yüzde 42’dir. Oysaki Batı Avrupa ülkelerindeki bankalarda yabancı payı en fazla yüzde 12’dir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) in  “2007 Yılı Yabancı Kontrollü Girişim İstatistiklerine”  göre, imalat sanayiinde yabancı kontrolü yüzde 59.6’dır.

Borsada yabancı payı yüzde 70’e kadar çıkıyor. 

Hatırlanacağı üzere Osmanlı devletini batıran sebeplerin başında kapütilasyonlar, yani yabancı kontrolündeki yatırımlar geliyordu. TÜİK’in verileri ile bile nerelere doğru gittiğimiz belli oluyor ve bu yanlış gidiş bizi çok üzüyor.

İzmir 2012

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..