Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '12

 
Kategori
İnançlar
 

Hocayla Kadir gecesi hakkında sohbet....

Hocayla Kadir gecesi hakkında sohbet....
 

risaleajans.com


 

"Selamünaleyküm hocam"
 
"Aleykümselam evladım. Hoşgeldin, Cuma'n hayırlı olsun"
 
"Sağolun hocam, Sizin de Cuma'nız hayırlı olsun"
 
"Hocam Kadir gecesi ne zaman ve kadir gecesinin hikmeti nedir?"
 
"Kadir gecesini inşallah, 14 Ağustos Salı gecesini 15 Ağustos Çarşamba gecesine bağlayan gece idrak edeceğiz. Kadir Gecesi, Müslümanlara göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir gecedir."
 
"Kuran'da Kadir gecesiyle ilgili bir ayet var mı?"
 
"Evet evladım. 97. Ayet şöyledir:
 
"Doğrusu biz Kur'ân'ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."
 
"Kuran'ın hangi ayetleri inmiş o gece hocam?"
 
"610 yılının Ramazan ayı içerisinde Peygamberimiz Hıra'da bulunduğu esnada Cebrail (as) ona, Alak suresinin ilk beş ayetini indirmiştir. O ayetler de şunlardır."
 
"Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı "alak" dan yarattı. (1-2-) Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. (3) O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir. (4-5)"
 
"Alak nedir hocam?"
 
"Kan pıhtısı diye de adlandırılabilir, döllenmiş yumurta anlamında da kullanılabilir."
 
"O gece başka ayet inmemiş mi? Çünkü Kuran'ın indirildiği gece denilince sanki bütün Kuran o gece indirilmiş gibi geliyor."
 
"Hayır evladım, Kadir gecesi Kuran'ın indirilmeye başlandığı gecedir. Yoksa Kuran-ı Kerim 23 yılda tamamlanmıştır."
 
"Anladım hocam. Peki Kadir gecesinin 14 Ağustos Salı gecesi olduğu kesin mi?"
 
"Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Peygamber efendimiz Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız demiştir."
 
"Yani Ramazan'ın 25. inci veya 29. gecesi de olabilir. Değil mi hocam?"
 
"Bir ihtimal. Aslında her geceyi Kadir gecesi gibi görürsek işimiz daha kolaylaşır. En azından Ramazan'ın son 10 gününü Kadir gecesiymiş gibi idrak edersek, daha hayırlı olur."
 
"Hocam Kadir suresinde Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğu yazıyor. Bunu biraz açar mısınız?"
 
"Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki: 
 
"Kim iki rek'at namaz kilip istigfar ederek Kadir Gecesini ibâdet ile geçirirse Allah tarafindan bütün günâhlari bagislanir. Allah'in rahmetine gömülür. Cebrail (A.S), kendisini kanadi ile oksar. Cebrail'in (A.S.) kanadi ile oksadigi kimse cennete girer.»"
 
"Yani bol bol tövbe edip, ibadet etmek günahları affettiriyor değil mi hocam?"
 
"Evet evladım."
 
"Hani okulda derslerden zayıf alırdık da, hoca son bir kurtarma yazılısı yapardı. Kadir gecesinde tövbe edip, ibadetle geçirirsek, bu da kurtarma yazılısı gibi bir şey oluyor değil mi?"
 
"İlginç bir benzetmen var. Ama sana haksızsın da diyemem. Kuran surelerinden tam olarak ilk inen sure Fatiha suresidir, zaten bu sure de birinci sırada yer almaktadır. Sure içersinde Allah'ın çok merhametli olduğu yazar. Allah günahlarını affetirmek için kullarına böyle bir fırsat veriyor. Fena mı yani?"
 
"Değil tabii, hocam. O zaman bu geceyi tövbe ve ibadetle geçirelim. Kadir gecesi size ve bütün müminlere hayırlı olsun hocam."
 
"Sağol evladım, senin de Kadir gecen ve Cuma'n mübarek olsun."
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..