Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Hun Devleti'nin sözde bayrağındaki ejderha motifi

Hun Devleti'nin sözde bayrağındaki ejderha motifi
 

.


Türk milliyetçisi Hüseyin Nihâl Atsız (1905-1975), Türk Tarihinde Meseleler adlı eserinde, Türk tarihi ile ilgili birçok meseleyi, kendi paradigmasıyla tahlil eder.

Kendi ifadesiyle; " Türk Tarihinde Meseleler adlı eser, tarih ve kültürümüze ait bazı konuların Türkçü görüşle yeni bir açıdan ele alınmasıdır."

Atsız, Türkçülük, Türk tarihi ve Türklük ile ilgili otuzbeş kırk kadar ihtilâflı ya da eleştirdiği hususu masaya yatırdığı bu eserinde, 16 Devlet Masalı ve Uydurma Bayraklar başlığı altında önemli bir noktaya işaret eder.

Arap unsuru karıştığı için, İslâmiyet'e bile antipati duyup, Türklerin ilk dini şamanizme sempati duyacak kadar, hayatını Türk milliyetçiliği ve Türk tarihi üzerine adamış Hüseyin Nihal Atsız, Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın şimdiye kadar tarihte var olmuş 16 büyük Türk devletini temsil ettiği fikrinin aslında sakat bir fikir olduğunu ispatlamaya çalışır.

Sözgelimi; Akkoyunlular, Karakoyunlular, Safeviler, Mısır Kölemenleri, Baburlular gibi Türk devletlerinin Cumhurbaşkanlığı forsunda yer almayışının ise başlı başına bir skandalı çağrıştırdığını vurgular. Daha da önemlisi, tarihteki Türk devletleri arasında gösterilen Büyük Hun İmparatorluğu’nun bayrağını tartışmaya açar ve şöyle der:

"...Bu da bir milli sırdı da ancak şimdi mi açığa vurulması uygun görüldü?...[1] Uydurma bayraklar arasındaki Hun bayrağında, ejder mi, semender mi, kertenkele veya dinozor mu olduğu belli olmayan acayip yaratık şeklinin yer alması Türk tarihi hakkında hiçbir şey bilmemek demektir. Ejder, Çinliler’in sembolüdür. Türkler’de ise kurt, doğan ve koyun kullanılmıştır…" [2]

Ayrıca Harzemşahlılar’ın kapkara olduğu iddia edilen bayrağının da bir hayal ürünü olduğunu belirtir.

Bu konu nereden açıldı şimdi?

Dünkü Cumhuriyet gazetesinin Cumhuriyet Bilim Teknoloji ekinde bir başlık dikkatimi çekti.

Hun Bayrağı mı, Çin Bayrağı mı? başlıklı bu yazıda, Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Sinoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Okay’ın bir nev-i, feryadı duyuluyordu.

"16 Türk devletinin bayrağını kim çizmiştir? Hangi kaynağa dayanmışlardır? Kim onaylamıştır?" [3] dedikten sonra, Büyük Hun İmparatorluğu’nun sözde bayrağını kastederek:

"Böyle bir bayrak asla bir Türk devletine ait olamaz. Ejderha, Çinlilerin atası sayılan bir totem hayvanıdır. Çinliler biz ‘ejderhanın soyundan geliyoruz’ diye övünürler…Türkler için ejderha kötülüğü ve düşmanlığı simgelemektedir…Bu bayrağı çizen ve onaylayanlara sormak gerekiyor. Hangi kaynağa dayanarak böyle bir bayrak çizdiniz? Hiç mi vicdanınız sızlamadı? Çocuklarımıza bu yanlış bilgiyi aktarırken hiç mi üzülmüyorsunuz?" [4]

Hüseyin Nihâl Atsız kendi görüşünü Mayıs 1969'da Ötüken Dergisi'nin 65nci sayısında ortaya atmış. 2011' deyiz ve aradan geçen 42 yılda hiçbir şey değişmemiş gördüğünüz gibi.

Kanımca daha acı olan, bütün tarih kitapları ve Meydan Larousse gibi bir ansiklopedi bile Hun Devleti’nin bayrağını ejderha motifiyle, Harzemşahlılar'ın bayrağını da kapkara olarak basmış.[5]

Sözün bittiği yer artık.

Sadece yukarıdaki meselede de değil...

Ezici bir çoğunluk, kendilerine dayatılan resmi tarihi gözü kapalı, sorgulamadan kabul etmeyi tercih ediyor.

İdeolojik tercihlerini hem duygusal ön kabullerle hem de babadan oğula geçer gibi yapıyorlar.

Böyle yaptıklarından, günlük yaşam pratiğinin siyasi ve sosyal gerçekleriyle yüzleştiklerinde de ya kabul etmeyip mukavemet göstererek irrasyonel argümanlarla saldırıya geçiyorlar ya da eli kolu bağlı olarak şaşırıp kalmaya devam ediyorlar.

Unutmayın, su akar mecrasını bulur.

Sabrın sonu ile

Bibliyografya:

[1] Atsız, Hüseyin Nihâl, Türk Tarihinde Meseleler, Ötüken Neşriyat, İstanbul- Ekim 2010, 5.basım, sf.63

[2] Ibid sf.67

[3] Cumhuriyet, Bilim Teknoloji Eki, Türkiye'nin Haftalık Bilim Haberleri ve Kültürü Dergisi, 2 Eylül 2011, sayı 1276, sf.9

[4] Ibid

[5] Meydan Larousse, Büyük Lügât ve Ansiklopedi, Paris, 1960, Librairie Larousse, Cilt II, sf.225

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..