Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

HYP kitle ve program partisidir.

HYP kitle ve program partisidir.
 

Genel seçimlerin 22 temmuz tarihine alınışı, yeni kurulan birçok parti ve seçmenin umudu olmuştur. Bugüne kadar seçilmiş ve Hükümet yönetimi içinde koalisyon kurarak başa gelmiş Yönetimlerden iyi sonuçlar alamamış seçmenler tek alternatifin tek partili yönetim olmasında birleşerek AKP ‘nin yönetime gelmesini sağlamışlardır. Ancak bu yönetimden de beklenenUmutlara yanıt olunamayınca erken seçim kararı alınarak 22 temmuz seçim tarihi olarak belirlendi. Bu tarih yeni hükümet yönetimine kimlerin geleceğini belirleyecek. Ve geçen zaman içinde yeni siyasi parti çalışmaları oluştu. Yeni siyasi parti çalışmaları içinde bulunan ve ilk defa seçmenleriyle tanışacak olan HYP’ nin yeni seçimlerdeki şansı ne olacak? Görüş ve hizmetler anlamında; Genel Başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk beyin sorularımıza verdiği yanıtları sizlerle paylaşmak istedim.

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk olarak yaşamak nasıl bir duygu ve tekrar bir yaşam süreci önünüze konulsa, çocukluğunuza dönseniz ne olmak isterdiniz?

Bugüne kadar yaşadığım her şeyden fazlasıyla memnunum ve tekrar bir yaşam sunulsa idi, yaşadığım yaşam sürecini tekrardan yaşardım. Çocukluğumda iki düşüm vardı. Gazeteci veya gemici olmak. Hep hayalimdi. Gazetecilik yaşamımı köşe ve sayfa düzenlemede 38 yıl olarak tamamladım. Tüm bunların yanında bilim adamı ve fikir adamı yönümde ortaya çıktı. Tüm bunların dışında düşlemediğim çok şeyleri de Allah nasip etti. Ve şimdi de siyaset için de bilgi ve birikimimi “Halk İçin Halkla Elele” olarak sürdürme azmi içindeyim. Yine çocuk olsam, tüm bu yaşadıklarımı daha akılcı olarak yaşamak isterim.

Siyasete girişiniz ve amaçlarınız neler?

Benim siyasete girişim, Türkiye’nin Türkiye’den yönetilmediğini, Türkiye için siyaset yapmanın bir kurtuluş savaşı devamı olduğunu ifade etmelidir. Millete ve HYP Cumhuriyet’in temel değerlerine ve milletimizin ruh köklerine sadık, devamı olan bir partidir. Kendini solcu olarak tanıtır ne sağcı olarak tanıtır, kitle partisidir, program partisidir. Laikliği din sömürücülerine seyirci kalmak şeklinde anlamaz, buna müdahale anlar. Çünkü bunların hiç biri ne İslam’ı bilir, ne laikliği bilir. Ne Orta Doğu’yu bilir, ne muhasebesini bilir. İlk defa Türk siyasetinde, biz Türkiyeciyiz. Milletin ruh köklerine, Cumhuriyetin temel değerlerine bağlıyız. Temel sloganımız Türkiye’yi Türkiye’den yönetmek. Temel söylemlerden biri de Türkiye haritasındaki nimetleri Türkiye çocukları kullanacak.

HYP olarak teşkilatlanmanızı Türkiye çapında bitirdiniz. Seçimlere az kaldı. Seçimlerde HYP ne durumda, umutlu musunuz?

1983 yılında Turgut Özal ile yaşadığımız sendromu bu seçimlerde Türkiye HYP ile yaşayacaktır. O yıllarda yapılan anket sonuçları Turgut Özal’ı meclis dışı gösteriyordu ama 420 milletvekili ile seçimi kazandı. HYP olarak kendi anket sonuçlarımıza göre sonuçlar %18 ile %30 rakamlarını bulmaktadır. Birinci parti olarak HYP kazanacaktır. Ama koalisyon hükümeti kurulması kaçınılmaz görünüyor. En az üç parti ama 4’lü, 5’li koalisyon hükümeti de olabilir.

Var olan siyasi partilerden hangisine daha yakınsınız ve HYP halk tarafından benimsendi mi?

Son seçimlerden beri Türk siyasi hayatında yeni olan HYP’dir. Ama bu yeninin arkasında benim 20 yıllık fikri mesaim var. Halkla beraberliğim var. Şimdi bize bir yıllık parti gibi bakılamaz. Bizim tabelamız bir yıllık, fikriyatımız ve siyasetimiz yirmi yıllıktır. Altmış kitabım da bu fikriyat var. Böyle bir siyaset, böyle bir parti var mı Türkiye de? Arkasında 60-70 kitaplık bir fikir mirası olan parti var mı? yok böyle bir şey. Ben tanındığımızı ve bilindiğimizi biliyorum. Hiçbir siyasi partiyle yakınlığımız yoktur. Öyle olsaydı, HYP olmaz o partinin içinde yer alırdık. Dolayısıyla biz hiç birinin devamı değiliz, hiç biriyle de kendimizi aynı görmemekteyiz.

Kısa sürede HYP olarak teşkilatlanmanız zor olmadı mı?

Biz milletin önüne kendimiz gitmek üzere hazırlandık ve 18 ay gibi bir sürede de 72 ilde ve 485 birimde teşkilatlandık. Bu tabi ki konuşulduğu gibi hayata geçmesi kolay olmadı. Önemli olan seçimlere hazır olarak çalışmalarımızı yürütmemizdir. Bu HYP olarak bizden istenendi ve bizde başardık. Cumhuriyet tarihinde bu bir rekordur. İktidara gelmiş partilerde hala bu 485 rakamı yakalayamayanlar var. 20 yıldır bu millet beni tanıyor. Program ortada, fikri miras ortada, yaptığımız iş ortada…

HYP olarak vazgeçmez ilkeleriniz nelerdir?

Türkiye’yi Türkiye’den yöneteceğiz. HYP’ nin programında vazgeçmediğimiz iki ilke üzerinde durduğumuzu ve uyguladığımızı mutlaka göreceksiniz.

1. Özelleştirme idaresi kapatılacaktır. Bir devlet kendi kurumlarını talan ettirmek üzere anayasa maddesi oluşturmaz. Bu ne biçim iştir? Özelleştirme yapılacaksa uzmanları toplanır. Hangi konu özelleştirilecekse onu karara bağlarlar. Ama, özelleştirme diye bir idare oluşturulup kendini talan ettirmez. Bunu kapatacağız.

2. Gümrük birliği’ni derhal askıya alacağız. 95 yılda bize attığı kazık 184 milyar dolar ve Tansu Çiller tarafından Türkiye aldatılsın diye meclis’e getirilmeden iş hukukumuz açısından “Gayri Hukuki” olarak yürürlüğe konmuştur. Bunların hepsini tespit etmişizdir.

Türkiye’yi Türkiye’den yönetmenin temel göstergelerinden ilk ikisini belirtmekteyim. Daha ilave yapacağımız çok şey var. Ancak onları da yönetimde olduğumuz zaman açıklayacağım.

 
Toplam blog
: 41
: 2866
Kayıt tarihi
: 25.04.07
 
 

Hayatım boyunca insan ve insan psikolojisi üzerine her türlü yazı ve bilgi içerikli yayınları tak..