Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '20

 
Kategori
Tarih
 

I. Dünya Savaşı Sonrası

I’inci Dünya Harbi’ni bitiren Barış Antlaşmaları “Paris Barış Konferansı” adı ile Fransa’nın başkenti Paris’te Versay Sarayı’nda 32 devletin katılımı ile yapılmıştır. Konferansa I’inci Dünya Harbi’nin galipleri, mağlupları ve savaşta galip devletlere yardım eden Yunanistan, Ermenistan ve Hicaz gibi küçük devletler de yenilen devletlerden toprak almak için katılmıştır. Paris Barış Konferansı, 18 Ocak 1919’da başlamış, 20 Ocak 1920’de son bulmuş, 1 yıl süren çalışmalar sonunda I’inci Dünya Harbi’nin galipleri olan; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa ve İtalya, bu harbin mağlupları olan:

Almanya’ya                 28 Haziran 1919’da, Versailles (Versay),  

Avusturya’ya              10 Eylül 1919’da, Saint Germain (Sen Cermen),

Bulgaristan’a               27 Kasım 1919’da, Neully (Nöyyi),

Macaristan’a                6 Haziran 1920’de, Trianon (Tiryanon) ve

Osmanlı Devleti’ne     20 Ağustos 1920’de, Sevr Antlaşması’nı

imza ettirmişlerdir. Bu antlaşmalardan istenen sonuçların alınmasında galip devletler arasında farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Paris Barış Konferansı’nın, büyük devletlerinden ABD’nin amacı “Milletler Cemiyeti”nin kurulmasını sağlamaktı. İngiltere’nin hedefi; Osmanlı Devleti’ni tamamen parçalayarak petrol bölgelerine el koymak ve sömürgesi olan Hindistan’a giden yolların geçtiği ülkeleri kontrolüne almaktı. Fransa’nın amacı; Almanya’nın bir daha kendisini tehdit edemeyecek şekilde eyaletlere bölünmesi idi. İtalya’nın hedefi ise; Ege adalarına ve Batı Anadolu’ya sahip olmaktı.

ABD, Başkan Woodrow Wilson’un 14 maddelik Wilson Prensipleri’ne karşı, İngiltere ve Fransa’nın uyuşmayan fikirlerini görünce, 20 Ocak 1920’de Milletler Cemiyeti’ni kurdurduktan sonra, hakem rolüne soyunmuş ve konferanstan ayrılmıştır. İngiltere’nin görüşlerinin hâkim olduğu konferansta, I’inci Dünya Harbi’nin çıkmasına sebep olan ve Osmanlı Devleti’ni savaşa sürükleyen Almanya bile az bir toprak kaybetmiş (%13) ve ülkesi işgal edilmeden ayrılırmıştır. Fakat, Osmanlı Devleti’nin bütün vatan toprakları işgal edilerek paylaşılmış ve adeta Türk varlığının tamamen yok edilmesi planlanmıştı.

 
Toplam blog
: 19
: 1009
Kayıt tarihi
: 11.03.20
 
 

Sosyolog ve Araştırmacı-Yazar İnsanoğlunun aydınlanma serüvenine naçizane bir destekte bulunmay..