Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '17

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

İhracatta nakliye terimleri

İhracatta nakliye terimleri
 

İhracatta nakliye , en önemli konulardan biridir. Satışını yaptığınız ürünün karşı tarafa hasarsız olarak ulaşması son derece önem arz eder. Bunun için yurt içi nakliyeden farklı olarak bazı ekipmanlar kullanılır. Birçok kişi bu detaylara çok önem vermiyor. Yükleme için araç geldiğinde de bazı sorunlar çıkabiliyor. Uluslararası nakliye konusunda bazı terimlerin bilinmesi nakliyeciniz ile ilişkinizde işlerinizi kolaylaştırır ve zaman kazandırır.
 
Bu hafta nakliye konusunda bazı terimleri açıklamaya çalıştım.
 
Navlun (Freight)
 
Bir ürünün, bir ülkeden diğer ülkeye taşınması için ödenen ücrettir. Yolcu taşımasında navlun olmaz, sadece mal taşımasında ödenen ücrete navlun denir.
 
Full Container Load (FCL)
 
Bir konteynerin, tek bir yükleyici tarafından yüklenmesi ve kullanılmasıdır. 20’ FCL dendiğinde, ihracatçının 20’ konteyneri tamamen kendisinin yükleyerek sevk edeceği anlamı çıkar. Bazı yerlerde Ful Container Lot olarak da geçmektedir.
 
Less Than Container Load (LCL)
 
Bir konteyneri dolduramayacak miktardaki ihracatçıların ürünleri birleştirilerek bir konteynerde sevk edilir. Yani konteynerde, sadece sizin ürününüz olmaz. Aynı yere gidecek farklı ürünler ile sizin ürününüz aynı konteynerde taşınır.
 
Örnekle açıklayayım. 20’ konteynere yaklaşık 10 adet (100×120 cm) palet sığar. Siz Almanya’ya 2 palet havlu göndereceksiniz. Sizin 2 paletinizin yanına, diğer ürünler yüklenir ve tek konteyner olarak sevk edilir. Parsiyel yükleme olarak da adlandırılır.
 
Palet
 
Paketlenmiş ürünlerin kolay taşınması için ahşap, plastik veya metalden yapılan ekipmandır. Genelde ahşap olanı tercih edilir.
 
İki veya dört girişli olanları vardır. İki girişli olanlarda forklift sadece 2 kenardan yükleme ve boşaltma yapabilir. 4 girişli olanlarda her bir kenardan yükleme/boşaltma yapılabilir. 4 girişlilerde, forkliftin yükleme yapabilmesi için ayaklarda boşluk açılır.
 
En çok kullanılan ölçüleri 80×120 cm ve 100×120 cm ebatlarında olanlarıdır. Ülkemizde 80×120 cm olanın Euro palet denir. Aslında Euro paletin birden fazla ölçüsü vardır ama ülkemizde 80×120 cm Euro palet veya Epal denildiği için diğer ölçülerden bahsetmeyeceğim.
 
Dökme Yükleme – Floor Loading
 
Konteyner içerisine palet kullanmadan yapılan yüklemedir. Ürünler, kutuları içerisinde fakat palet olmadan yüklenirler. Bu sayede konteynerin iç hacmi daha verimli kullanılır. Daha fazla ürün yüklendiği için birim başına nakliye maliyeti düşer ve daha rekabetçi fiyatlar verilebilir.
 
Dezavantajı ise hem yüklemede hem de boşaltmada ekstra işgücüne ihtiyaç duyulur.
 
Konteyner
 
Uluslararası taşımacılıkta kullanılan, çelik kutulardır. Ürünün hasarsız ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar. Ebatlarına göre birçok çeşidi vardır.
 
En çok bilinenleri ve kullanılanları 20’ ve 40’ konteynerlerdir. Dünya ticaretinde 17 milyon civarında konteyner kullanıldığı hesaplanmıştır.  Yanındaki işaret ‘ İngiliz ölçü sisteminde “foot” ölçü biriminin işaretidir. 1 foot 30,48 cm’ye denk gelmektedir.
 
Bazı yerlerde ” işareti ile gösterilse de bu yanlıştır. ” işareti inç ölçü biriminin kısaltmasıdır. 1 inç 2,54 cm’dir. 1 foot 12 inçe eşittir.
 
Konteynerler amacına göre farklı şekil ve ebatlarda olabiliyor. Birçok konteyner çeşidi olduğu için bu konuyu başka bir yazıda detaylı inceleyeceğim.
 
Armatör
 
Yük taşımacılık hizmeti veren gemi sahibine armatör denir. Sahip olunan gemi, kuru yük gemisi, tanker şeklinde gemi veya konteyner yüklenebilen gemi olabilir. Hepsinin sahibi armatör olarak adlandırılır.
 
Forwarder – Freight Forwarder
 
Yükün taşınması işlemini organize eden şirketlerdir. Bu şirketler gemi sahibi değillerdir. Birçok ihracatçının temasta olduğu taşıma şirketleri, forwarder olarak hizmet verir. Gemi sahibi şirketler ile temasa geçerek yükün taşınması, gümrüklenmesi işlemlerini takip etme hizmeti verirler.
 
Demuraj
 
Taşıma aracının (gemi) izin verilen süreden daha fazla meşgul edilmesi sebebiyle uygulanan cezadır. Çok yüksek miktarlarda olabilir.
 
Estimated Time of Departure (ETD)
 
Tahmini kalkış zamanıdır. Geminin limandan planlanan ayrılma zamanını ifade eder.
 
Estimated Time of Arrival (ETA)
 
Geminin rotasına planlanan varış vaktidir.
 
Taşımacılıkta en sık kullanılan terimleri açıklamaya çalıştım bu yazımda. Aklınıza takılanlar için yorum kısmından veya bilgi@ihracateksperi.com üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
 
Saygı ve sevgilerimle
 
Ümit Osman YILMAZ
 
ihracatEksperi.com
 
Toplam blog
: 13
: 968
Kayıt tarihi
: 04.01.17
 
 

1999 yılına kadar Denizli'de ikamet ettim ve Denizli'de okudum. Denizli Anadolu Lisesi mezunuyum...