Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '10

 
Kategori
Gönüllülük
 

İhtiyacı olan, askıdan ekmek alabilir!

İhtiyacı olan, askıdan ekmek alabilir!
 

Fi tarihinde bazı sokak başlarında mermer çanaklar varmış. Yevmiyesini cebine koyup evinin yolunu tutmuş vatandaş , çanağın önünden geçerken birkaç kuruş atarmış.

O gün evine bir somun ekmek bile alamayan gariban, akşam karanlığında gidip o çanaktan somun parasını alırmış. Meteliklerin hepsini almazmış. Ne güzel değil mi? Veren belli değil, alan belli değil.

Şimdi daha güzel. garip gurebaya bir koli yardımı vali teslim ediyor. TV. ler reklam ediyor.

***

***
"İtalya'da Venedik'in kenar mahallelerinden birinde, bir Cafe-Bar'da, espressolarımızı içiyorduk. İçeri giren müşterilerden biri barmene, "iki kahve, biri askıda!" dedi; iki kahve parası verdi, bir kahve içip gitti. Barmen de duvar üzerinde asılı duran çiviye bir küçük kağıt astı.

Biraz sonra içeri iki kişi girdi. Onlar da "Üç kahve, biri askıda" dediler; Üç kahve parası verdiler ve iki kahve içtikten sonra gittiler. Barmen "askı"ya yine bir küçük kağıt astı. Bunun gün boyu böyle sürdüğü anlaşılıyordu.

Bir süre sonra kahveye, üstü başı biraz eski-püskü, belli ki yoksul bir kişi girdi ve Barmen'e "Askıdan bir kahve!" dedi. Barmen hemen bir kahve hazırladı ve yeni müşterinin önüne koydu. Yoksul kişi, kahvesini içtikten sonra para ödemeden çıktı, gitti. Barmen'se, duvardaki askıya taktığı kağıtlardan birini kopardı, parçalayıp çöp kutusuna attı.

Bu günün sonunda, gözlerimizi yaşartan bir "İtalyan toplumsal terbiyesi" öğrendik: Bir Venedikli için yaşamsal olmasa da, kahve, günlük yaşamda önemli bir yer tutmaktadır.

Kahve içecek kadar parası olmayan kişilere yardım edebilecek düzeydeki kişiler, bir kahve parası daha ödüyorlar. Yardım ettiği kişiyi görmedikleri için bu kişiler de daha mutlu oluyorlar; kimden geldiğini bilmedikleri bu ikramı kabul edenler de daha huzurlu!

Yardım eden ile alan arasında, bu cafe-bar'daki garson gibi köprü görevi yapan kişilerinse, güleryüzlü ve sevgi dolu olmaları gerekiyor. İçeri giren yoksul bir kişinin "Bana askıda kahve var mı?" diye sormasına gerek bırakmamak için, askıda kahve olduğunu belirten kağıt parçalarını kolaylıkla görülebilen bir yere asmaksa, bu olgunun zarif bir bölümü...

****

Geçen gün okudum yukarıdaki paylaşımı ve ondan çok etkilendim. Yardımlaşmaya, dayanışmaya, birlik ve beraberliğe dair harika bir paylaşımdı doğrusu... Ben de bu güzel şeyi sizlerle paylaşmak istedim.

Ayrıca şunu da eklemek istiyorum. "Askıda Kahve" benzeri bir davranışın ülkemizde de yeşerdiğini duydum. Üste koyduğum fotoğraf da bu duyumlarımı belgelemekte. İnşallah, bu güzel davranış tüm yurdumuza yayılır... "

Ali Yıldırım'dan alıntıdır

***

 
Toplam blog
: 288
: 1185
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..