Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '07

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

İki kere düşünün

İki kere düşünün
 

Eğer siz de şu sıralarda bir köpek edinmeyi düşünüyorsanız lütfen bu yazıyı dikkatle okuyunuz ve kararınızı ondan sonra veriniz. Öncelikle bir cins üzerinde karar vermeniz gerekiyor. Her köpek ırkı belli bir amaç için üretilmiş olup her ırkın değişik ihtiyaçları vardır. Eğer almayı düşündüğünüz yavrunun özelliklerini bilirseniz karar vermeniz daha kolaylaşacaktır. Bazı ırklar apartman hayatına kolay uyum sağlarken bazılarının apartman da beslenmesi sorun olabilir. Ufak ırkların hem beslenmesi kolay hem de ev için daha uygun olduklarını söyleyebilirim. İngiliz cocker, yorkshire terrier gibi) Orta ve üzeri ırklarsa (golden, labrador, alman kurt gibi) size bazı ektra maliyetler yükleyecektir. Bir kere bu ırkların kesinlikle bir eğitim görmesi gerekmektedir. Çünkü çok güçlü olan bu cinsler ancak iyi bir eğitimden sonra sizin rahat gezdirebileceğiniz bir duruma gelirler. Burada kısaca bir köpek beslemenin maliyetlerinden de bahsetmek istiyorum. 2 aylık bir yavrunun sırf aşıları yaklaşım 250 ytl kadar tutacaktır. Köpeğinize vereceğiniz mama onun gelişimi açısından çok önemlidir ki. Bu mamaların fiatlarıda 100 ytl ile 160 ytl arasında değişmektedir. Tüm bunların dışında tasma, mama kabı, su kabı gibi başka masraflarınız da olacaktır.Ben köpeğime ev yemeği vermek istiyorum diye düşünebilirsiniz. Ama bu tarz beslenme ileride köpeğinizin sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Köpeklerin sindirim siztemleri bizimkinden farklıdır. Ufak ırk bir köpek 15 kiluk bir paketi 3 aya yakın bir sürede bitirirken aynı miktarda mama yı bir rotweiler 20 gün gibi bir sürede bitirebilir.

Nereden almalı?

Bir yavru edinmeğe karar verdiniz ve araştırmaya başladınız. Bu süreçte aklınız daha da karışacaktır. Aynı cins yavrular için çok değişik rakamların istendiğini göreceksiniz. Bunun nedenini anlayabilmek için bu yavruların menşeini bilmeniz gerekir.K öpek alabileceğiniz yerler pet shoplar, çiftlikler ya da ev de doğmuş yavrularını veren kişilerdir. Ülkemize her gün yurt dışından çuvallar için de 20 günlük yavrular kaçak olarak sokulmaktadır. Annesinden çok küçükken ayrılmış ve aşısız olark gelen bu yavrular daha sonra en az bir ay gibi bir süreyi kafeste geçirmektedir ki bu yavrular yaşasa bile ileride pek çok eğitim ve kişilik bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Yavrular en az 2 ay anne ve kardeşleri ile kalmalıdır. Bu süre içinde anne sütü hem yavruyu viral hastalıklara karşı koruyacak hem de yavru kardeşleri ile oynayarak sosyalleşme ile ilgili ilk kuralları öğrenecektir.

Bu şekilde gelen yavruların pek çoğu da standart olarak oldukça düşük standartlara sahiptir.

Köpek çiftlikleri de bir seçenektir. Bu tür yerler de anne ve babayı görüp profosyonel destek alabilirsiniz. Ya da yine anne baba yı görüp bir köpek sahibinin yavrusunun alabilirsiniz.

Burada dikkat edilecek en önemli konu kesinlikle aşısız bir yavru almamaktır. alacağınız yavrunun en az iki aşısı olması ve parazit tedavisinin yapılmış olması gerekmektedir. Aksi takdirde hem ailenizin hem de yavrunuzun sağlığı ciddi olarak tehlikededir demektir.

Eğer mümkünse köpek alacağınız kişide referans istemekten kaçınmayın. İşini iyi yapan ve kendine güvenen kişiler size referans vermekten kaçınmayacaktır.
Yavru mu, yetişkin mi?

Yavru büyütmek çok zor olabilir. Özelliklede yavruya ev de bakacaksanız. Evlerimiz köpeklerin doğal yaşam alanları değildir. Tuvalet eğitimi konusun da sorunlar yaşayabilir eviniz de bazı eşyalarınız zarar görebilir.

Buna karşın eğitimli artık kendini kurtarmış fiziksel ve karakter özellikleri oturmuş bir köpek edinme şansınız da vardır.Biz 18 aya kadar köpekleri yavru kabul ederiz. Eğer yavru ya ayıracak yeterli vaktiniz yoksa eğitimli bir köpek sizin işinizi iyice kolaylaştıracaktır.

Son olarak şunu söylemek istiyorum barınaklar da sahip bekleyen pek çok köpek var.Köpek almadan önce mutlaka barınakları ziyaret edin. Böylece hem paranız cebiniz de kalır. Hem de çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz.
Görüşmek üzere.

 
Toplam blog
: 4
: 1826
Kayıt tarihi
: 24.11.07
 
 

İstanbul doğumluyum. A.D.T.C fakültesi felesefe mezunuyum. 10 yılı aşkın bir süredir köpek eğitmenli..