Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İkinci el eşya pazarı desteklensin.

İkinci el eşya pazarı desteklensin.
 

Birisinin artık kullanmadığı, bir başkasının ihtiyacı olabilir.


İkinci El Eşya Kullanımı

İkinci el, önceden kullanılmış eşyaların ilk kullanıcıdan sonra kullanımının devam etmesi, özellikle aile bütçesinin yeterince artmadığı veya daraldığı dönemlerde önem kazanmaktadır.  Ayrıca olduğundan daha zengin gözükmek isteyen üst orta tabaka dolar milyonerlerinin çantasını, telefonunu, çizmesini, kıyafetini ikinci el pazarından satın alarak kendisini farklı bir sınıftaymış gibi tanıtmaktadır.

Eski eşya kullanımı İngiltere, Kanada gibi ülkelerde "Utanılacak değil, iftiharla bahsedilen" bir konudur. Kanada ekonomisinde otomobil dahil eski eşya kullanımının ekonomik değerinin 30 milyar dolar üzerinde olduğu, bunun yeni eşya pazarının  yüzde on beşi (%15) büyüklüğünde  olduğu  1800 milyar dolarlık Kanada ekonomisinin %1.7'sine tekabül ettiği görülmektedir. İngilizler dedelerinin deri çantasını tamir ettirip, kullanmakta ve onun hikayesini anlatmaktan zevk duymaktadır. ABD'deki ailelerin garaj satışları, İngiltere'de ailelerin otomobil bagajından sattıkları eşyalar güzel örneklerdir. Eski eşyayı pek sevmedikleri ve yeni eşyanın pahalı olduğu belirtilen Japonya'da, kamera, saat, mobilya, bisiklet, kitap gibi ürünler ikinci elde bit pazarında, ömür uzatma/yeniden kullanım (recycling) dükkanlarında veya antika pazarında satılmaktadır.  Alman gençlerinin 20-25 yıl önceki elbiseleri araması ikinci el pazarına alakayı artırmıştır. Hindistan'da ikinci el pazarları  her zaman popülerdir.

Eski eşya kullanımı bilgisayar, cep telefonu, yazıcı, kamera, televizyon, ev el aletleri, ev beyaz eşyası buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi, motosiklet, bisiklet, kayak malzemesi, mobilya, elbise, ayakkabı gibi çok sayıda ürün için geçerlidir.

Eski eşyayı satın aldığınızda en önemli sorun, eşyayı sorunsuz olarak ne kadar süre kullanacağınızı bilememektir.  Örneğin teknolojik bir ürün ikinci el bilgisayar satın aldınız. Kısa süre sonra bozulursa paranız boşa gidebilir, ürün hırsızlık yoluyla elde edilmiş olabilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için kısa süre kullanılıp, arıza sebebiyle iade edilmiş, onarım görmüş ve iade olup tezgahta kalmış bir bilgisayarı veya ikinci el satan bir dükkandaki  faturası olan ikinci el bilgisayarı alabilirsiniz. Firma'nın güncellediği eski bir bilgisayar da bu kapsamda düşünülebilir.  Burada önemli husus, ikinci el bilgisayar satıcısının fazla kâr tutkusunun fiyatı aşırı artırdığına dikkat  etmenizdir. İnternetten alışveriş yerine mümkünse ürünü gözünüzle görmeniz daha iyidir. İkinci el mobilyanın tamir ve bakımının yapılmış olarak alınması, tahta kurusu kaynağı olmaması şartıyla bütçenize  iyi (%30-%50'ye yakın) bir tasarruf sağlayabilir. Elbise konusuna gelince  temizlenmiş, yıkanmış bir elbisenin bir başkası tarafından kullanılmasında mahzur yoktur. Yeter ki Siz onu beğenin ve vücudunuza uygun olsun. Özel tasarım elbiselerini bile bu yöntemle ucuza alabilirsiniz. Ancak bazı ülkeler vatandaşlarına hastalık geleceği gerekçesiyle ikinci el elbise ithalini yasaklamaktadır.

Çoğu insanın tercih ettiği ikinci el otoda anlatacaklarım Size konunun çok yönlü olduğu konusunda yardımcı olacaktır. Bir dostum elindeki 2004 Passat 1.8 Türboyu, çok beğendiği E200 kasa 2.3 litre motorlu araç ile beş (5) bin TL fark ödeyerek değişti. Aracı aldıktan sonra buji, filtreler, ateşleme bobini, kulaklar üç adet, iyi çalışmayan sağ ön cam mekanizması, sağ far su püskürtücü,  güneşlik lastikleri, teyp çalar, paspaslar, sinyal kolu, far yükseklik ayarı, led lambalar, iyi çalışmayan arka perde mekanizması, yeni az yer tutan yedek lastik  ile tamir veya yenileme yaparak arabada yılların getirdiği kusurları giderdi.  Kasko dahil bu maliyetler yedi (7) bin TL'yi buldu. VW Passat'a göre geri park ikaz sistemi eksikliğinin önemli olduğunu aracı kullanırken sonradan fark etti. Mercedes araç gazlı olduğundan 100km bedeli  25 TL'ye düştü. Sonuç olarak piyasa değeri otuz beş (35) bin TL olan Mercedes araç ona yaklaşık elli (50) bin TL'ye mal oldu.  Kârda veya zararda olup olmadığını arkadaşımız iki üç yıl sonra daha iyi görecek.

Bu örnek ikinci el ürünün aceleyle, ucuzdur diye onu beğenerek satın almadan önce yılların getirdiği sorunlar, yenileme bedelleri dikkate alınarak her özelliğin, fonksiyonel kontrolunun sırayla yapılmasını gerektirmektedir. Kontrol görünmeyen ilave maliyetleri azaltacaktır. Türk satıcılar maalesef ürüne ait kusurları bilse de söylemiyor. Aynı aracı mekanik uzmanı gördüğünde ve kompüter testleri yaptırdığınızda ülkemizde kontrol listesi kavramı zamanla yerleşeceğinden arabanın kasa ve motorunun iyi durumda olduğu Size söylenmektedir. Ama detay eksikler  de bayağı bir maliyet tutmaktadır. Sonuç olarak ikinci el araçlar daha fazla bakım bedeli gerektirebilmekte  ve özellikleri daha az (örneğin geri park sistemi yok)  olabilmektedir.

İkinci el pazarında yeni bir telefon alsanız bile bir kaç hafta sonra bu telefon yurda kaçak girdiğinden haberleşmeniz durmakta ve telefona yeni bir eski kimlik numarası almanız gerekebilmektedir. Kâr hırsı yüksek, seyyar  satıcıdan alınan ürün yerine bir büyük mağazadan alınan ürün problemsiz  olabilmektedir.

İkinci el eşyanın durumunu anlayana inceletin ve acele etmeyin. Bir başka müşteri beğendi, parasını hazırlarsa bu akşam telefon edip alacak sözünü dikkate almayın. Satıcılar, alıcıdan daha akıllıdır. 

İkinci el pazarı, hacim olarak yeni eşya pazarının rakibi değildir. Yeni eşyanın sağladığı  garanti ve  eşya ile sunulan son özellikler, kredi imkanları yoktur.  İkinci el eşya ucuzdur. Yüzde otuz (%30) veya yüzde elliye (%50)  yakın indirimle aldığınız  eşyalar bütçenizde önemli bir artı değerdir. Maddi imkanlarınız sınırlı ise, öğrenciyseniz, bir yerde geçici olarak iki üç yıl kalacaksanız ikinci el eşyayı zorunlu olarak tercih edip, yine de ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. İkinci el eşya kullanımı onların kullanım ömrü arttığından ekonomiye bir artı değer olarak dönmektedir. Ülkenin karbon izini düşürmekte ve Dünya'mızdaki doğal kaynak kullanımını azaltmakta ve daha yeşil bir Dünya için ham madde ve  kaynak gereksinimini azaltmaktadır. 

Genel kanaat ikinci el satıcısının ürünün kalitesi, zamanla görülen kusurları gidermek için arkasında durmadığı ve garanti olmadığı şeklindedir. İkinci el pazarının geliştirilmesine, ailelerin evlerinde kullanımdan vazgeçtikleri eşyalarını belirli alanlarda, pazar yerlerinde hafta sonunda, vergisiz olarak satmalarına ihtiyaç vardır ve bu imkan  uzun dönemde ekonomimize faydalı olacaktır. Örneğin bebeği olan bir ailenin belirli bir süre sonra bebek arabasını ucuza satması, yenilenmiş bir buzdolabı yerine eskisinin ucuza elden çıkarılması faydalı bir faaliyettir. Alıcı  artan parayı bebeğinin başka bir ihtiyacı için kullanacak, çok az bir süre kullanılmış bebek arabasının kullanım süresinin artmasına, satıcı ailenin bir gelir elde etmesine yararlı olabilecektir.  Devlet pahalı ürün ikinci el satışlarını, örneğin araç,  zaten vergilendirmekte ve kontrol etmektedir. Otuz (30)  milyar doların harcandığı Kanada ikinci el pazarında ürün satanlar ve ikinci el üründen para artıran  alıcılar bu paraları tasarruf edecek veya ekonomide tekrar kullanacaktır. İkinci el pazarına vatandaşın aracısız katılımı sağlanmalıdır. Bu imkan uzun dönemde antika pazarı ve spot pazarlarının da  gelişmesine yardımcı olabilecektir. 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..