Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '07

 
Kategori
Genetik
 

İkizlerin parmak izleri aynı mıdır ?

İkizlerin parmak izleri aynı mıdır ?
 

Tek yumurta ikizleri bile tamamen aynı değillerdir. Gerçi ilk bakışta, özellikle bir örnek giydirildikleri çocukluk çağlarında herkes onları karıştırır ama bir süre beraber olanlar ayırt etmekte güçlük çekmezler. İkizler büyüdükçe bulundukları ortamın da etkisiyle davranışlarında, düşünme tarzlarında, öğrenme yeteneklerinde ve karakterlerinde belirgin farklılıklar ortaya çıkmaya başlar.

İnsanların hayatlarında genler mi, yoksa çevre mi daha önemli rol oynar sorusu, bilimin hala tam çözemediği bir konudur. Her şeye genler karar verselerdi ortalama ailelerin çocuklarının öne çıkma imkanları olmazdı. Halbuki tarih boyunca üstün zeka ve yeteneklere sahip insanların çoğu ne üstün zeka seviyeli insanların çocuklarıdır ne de özel bir ortamda yetişmişlerdir.

Tek yumurta ikizleri tamamen benzer genlere sahiptirler. Anne rahminde babanın tek sperminden döllenen aynı yumurtadan oluşmuşlardır. Ancak onların bile parmak izleri farklıdır. Aslında farklı daha birçok şey vardır. Örneğin ikizlerin yüzde 10'u sağ ve sol olarak farklı ellerini etkin kullanırlar. Buna anne rahmindeki pozisyonlarının sebep olduğu sanılmakta ama kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tek yumurta ikizlerinin DNA yapıları da, gözlerinin retina tabakalarının yapıları da hatta seslerinin vokal yapıları da farklıdır.

İkizlerin parmak izleri farklıdır ama diğer insanlara göre daha çok benzerlik gösterirler. Benzerlik oranı yüzde 95'dir. Genetik bilimi bu kadar gelişmeden önce parmak izleri, kardeşlerin tek yumurta ikizleri olup olmadıklarının tespitinde kullanılırdı. Ana rahminde iki ayrı yumurtadan oluşan ikizlerin ise, aynı mekanı dokuz ay paylaşmanın dışında normal kardeşlerden pek farkları yoktur.

Ancak tek yumurta ikizleri bile anne karnında, yaşamlarının embriyo halindeki ilk safhasından itibaren çevreden farklı etkilenmeye başlarlar. Örneğin ikizler anneden aldıkları kan miktarından eşit oranda faydalanamazlar. Birinin ötekine göre daha kilolu ve gelişmiş olarak doğmasının nedeni budur.

1934'de doğan Dionne beşizleri dünyada bilinen ve hayatta kalmayı başarabilen ilk tek yumurta beşizleriydiler. Bunlar üzerinde yapılan parmak izi araştırmalarında kemer, halka gibi temel parmak izi şekillerinin ve belirli bir alandaki girinti çıkıntı sayılarının tamamen aynı olduğu ama geriye kalan yüzde 5'lik detaylarda her bebeğin kendine özgü izlere sahip olduğu saptanmıştı.

İnsanların parmak izleri anne karnındayken oluşur ve gelişir. Aslında parmak izi genetik yönlendirmenin bir yansımasıdır. Ancak bu arada, oluşumda bazı dış etkenler de rol oynarlar. Parmak üzerindeki ana şekiller genetik komutlarla şekillenirlerken diğer küçük farklar anne karnındaki ortam farklılıklarından oluşur. Detaylardaki farkların oluşumunda on üçüncü haftadan sonra bebeklerin sabit durumda olmamalarının, farklı bölge ve konumda olmalarının, besleyici sıvıdan farklı ve düzensiz bir şekilde faydalanmalarının etken olduğu sanılıyor...

 
Toplam blog
: 14
: 27861
Kayıt tarihi
: 19.07.06
 
 

Okulda pek popüler bir öğrenci değildim. Buna karşın 1 dönem aldığım teşekkürü saymazsak elle tutulu..