Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '13

 
Kategori
Siyaset
 

İktidar olmak

İktidar olmak
 

Eşimle düzenli olarak yaptığımız  Bağdat Caddesi  yürüyüşümüz bu hafta sürprizle başladı. Suadiye Tren Köprüsü , Yüksek Hızlı Tren çalışması sırasında ağırlığa dayanamamış ve bir kısmı  çökmüş.  Allah’tan ölü, yaralı yok. Çalışmayı yapanlar çökme beklemedikleri için tedbir almayı, alt geçidi trafige kapatmayı düşünmemişler. Çökme sırasında araç ve  insan geçişi olmaması büyük şans. Normalde trafiği yoğun bir alt geçit. 

Benim için aslında çok büyük bir sürpriz olmadı. Yanlış hesap Bağdat’tan dönüyor. Köprü 1981 yılında yapılmış 30-35 yılda çökmüş. Tarihte yüzyıllarca ayakta kalan köprülerin olduğunu biliyoruz. Asıl olan işin doğru yapılıp yapılmaması. 

İş hayatında iyi yapılanlar dışında bir türlü çözemediğiniz sorunlar olur. İyi yaptıklarından aferin alırsın ancak yapamadıklarını süpürür süpürür halının altına atarsın... 

Gün gelir şirketten ayrılır, emekli olur veya başka bölüme geçersin. Benden sonra tufan diyerek ihaleyi başkasına bırakırsın. 

Bu çok kötü bir uygulamadır. Aslında daha kötüsü vardır. Gittiğin yerde başkalarıda sana aynı sürprizi yapmışsa dil birliği ile Yandım Allah türküsünü okumaya başlarsınız. 

Bizim Temel uçakla memleketine giderken kaptan pilot her zamanki  anonsunu yapar ancak dalgınlıkla mikrofonu kapatmayı unutur. 

Önce kahvelerimizi içer sonra hosteslerle sevişiriz.

Pilotlar arasındaki konuşma yolcular tarafından duyulur. Paniğe kapılarak pilotları ikaz için kabine koşan hosteslere Temel kardeşimiz mudahale eder. 

Hostes kardeşim  acele etmeyin pilotlar önce kahve içecek, size  sonra sıra gelecek.

Mevcut iktidar şimdi kahvesini keyifle içiyor, sevişme için acelesi yok bekliyor ancak öyle görünüyor ki mutlaka teşebbüsü olacak. İktidar oy isterken halka böyle bir niyetimiz yok merak etmeyin halkın ırz ve namusunun, adaletin ve laikliğin teminatı biziz demişlerdi. Malesef son uygulamalar bunun tersini söylüyor. Halbuki onlara güvenmiştik. 

Siyasete soyunan her partinin ve siyasetçinin gönlünde iktidar olmak vardır ve böyle olması gerekir. Madem siyaseti halka yarar sağlamak  için yapacaksın, gönüllü olarak verdiğin destekte iktidar olmak isteğin her zaman gündemdedir. 

İktidar olup halka hizmet vermeyi tarif etmek vizyonu ifade eder, bunu nasıl yapacağını planlamakta stratejik yaklaşımı. 

İktidar olmak aceleye gelmez yeterki tespitleriniz doğru, cebinizde stratejiniz olsun. 

Eğer mevcut iktidarın yanlış uygulamalar içinde olduğuna, halkı kötü yönettiğine, halının altına çöpleri biriktirdiğine inanıyorsanın acele etmeyin. Bırakın canavar kendini yok etsin. 

Başarısızlık halkın gözünde onaylanırsa iktidar bir daha gelmemek üzere gider. Bu riskli ve kötü senaryodur. Kötülükler, başarısızlar iktidarı yok ederken halkı da zor duruma düşürür. Örneklerini yakın geçmişte bulabilirsiniz. 

Mevcut İktidarın memleketi iyi yönettiği konusu taraftar buluyor ve genel kabul görüyorsa, sizinde iktidar olma isteğiniz varsa, strateji değişikliği yapmak gerekir. 

Halktan oy almak için sizin kuvvetli olduğunuz yönler varsa onu daha iyi anlatmalısınız. 

Mualefet pozisyonunuzu iktidara çevirmek istiyorsanız mevcut iktidarın iyi yaptığı şeylerin daha iyisini yapacak veya bunu başarabileceğiniz imajı vereceksiniz. 

Halk ümit vereni sever, ona inanmak ister.                                                                                    

Örneğin mevcut iktidarın  sağlık konusunu  iyi yaptığı iddiası varsa,  siz çok daha iddialısını yapmalısınız. Aksi halde mevcut iktidar veya uzantılarına daha uzun yıllar tahammül etmek durumunda kalırsınız. 

Özel hastaneler zaten sistemde var. Devlet hastanelerin hepsini özelleştirin. Para girişi olacağı, katma değer artacağı için çalışanlarda kaliteli ve memnun olacaktır. Halka özel sağlık sigortası yapın, parasını devlet ödesin. İsteyen istediği sağlık hizmetini belirlenen limitler doğrultusunda istediği yerden alır. Işık var mı? Fark yaratır mı? 

İktidarın halkın ekonomik gücünü artırdık iddiası var ve taraftar buluyorsa siz daha iyisini yapın. Ücretlilerden vergi almamayı taahüt edin. Dolaylı vergileri artırın, denetlemeyi doğru yapın. Harcayan ve zenginden daha fazla alın. Nasıl olsa onlara koymaz. Işık var mı? Fark yaratır mı ? 

İktidarın vesayetin kullanımını halka verdik iddiası var ve bu geniş kabul görüyorsa sizde halka medeni  ülkeler standartında üst seviye  özgürlükler sağlayın. Işık var mı ? Fark yaratır mı ? 

İktidarın YHT, köprü, metro yaptık, ulaşımı mükemmel seviyeye getirdik söylemi varsa sen daha iyisini yapmalısın. Artık uçan otobüs, teknolojik tüp vs yerine büyük şehirleri boşaltacak, trafiği rahatlatacak köye dönüş projelerini destekleyerek, insanları köyüne döndüreceksin. Işık var mı ? Fark yaratır mı? 

İktidarın dünya memleketleri ile iyi geçiniyoruz iddiası varsa ki bu biraz zayıf kaldı. Sen daha iyisini yap yıllardır girilemeyen Avrupa Topluluğu’na girmek için çalış ve bir ilki başar. Işık var mı? Fark yaratır mı? 

İktidarın yerel yönetimler konusunda iddiası varsa, sende belediyelerini en az Eskişehir seviyesine getireceğine namusun üzerine söz ver. Işık var mı ? Fark yaratır mı? 

İktidarın eğitimi iyi yapıyoruz iddiası varsa ve kabul görüyorsa senin daha iyisini yapman gerekecek. Günümüzde ailelerin sıkıntısı çocuklarına iyi eğitim vermek ve okul masrafları. Devlet olarak başarı kriterlerine göre öğrenciye kademeli destek verecek, çocukları özel okullarda ücretsiz veya az ücretle okutacaksın .

Gerekiyorsa devlet okullarının yapısını değiştirecek, yönetim ve öğretim kadrolarını özelleştireceksin.  Işık var mı? Fark yaratır mı? 

Bunlar olmaz demeyin. Bunlar için kaynak yok demeyin. Başarmak için önce denemek gerekir. 

İnsanları etkilemenin genelde üç şart vardır ; 

Özgüvenin gelişmiş olacak .

Çoşkulu olacaksın.

Kendini anlatabilmek için iyi hatip olacaksın. 

İnancınız, kabiliyetiniz yoksa farklılık yaratamayacağınız için ortaya hiç iktidar söylemleri ile çıkmayacaksınız. Alternatif  olarak bu özellikleri taşıdığına inandığın insanlar varsa onları bulacaksın. 

Unutmayalım zor oyunu bozar. Ortada bir oyun varsa, sistemin zorlanması gerekir. 

Hayallerinizi ortaya koyarak geleceğe vizyoner bakın. Zaten vizyonun tarifi hayallerin resminin çizilmesi değil midir ? 

Haydi durma yap !!!! 

En azından yağmasan da gürlersin be kardeşim.

  

 
Toplam blog
: 43
: 235
Kayıt tarihi
: 21.11.12
 
 

Mühendisim. Spor, müzik, yemek, yazmak özel zevklerimdir. ..