Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '13

 
Kategori
Beslenme
 

İlaç yerine bulgur

İlaç yerine bulgur
 

BULGUR (ALINTI)


Beslenme açısından pirinçten yararlı olan bulgur, Ülkemizde pirince nazaran az tüketiliyor. Halkımız, bulgurun yararları konusunda tam biliçlendirilmediği için, pirinci tercih ediyorlar. Bulgur buğdaydan yapılıyor,çeşitli yemekler yapılarak  tüketiliyor. Bulgurdan yapılan yemekleri, özellikle bulgur pilavını çok severim. Rahmetli anneciğim çeşitli bulgur pilavları, (merimekli, nohutlu, sebzeli, etli, tavuklu), Gliko (Erzurum’un meşhur bulgur köftesi), bulgurlu pazı doması, patatesli bulgur köftesi,bulgur şorbası, kısır gibi yemekler yapar yedirirdi bize. Aşağıdaki bilgilerin ışığında bulgur tüketiminin ne denli önemli olduğu vurgulanıyor.Tabi her gıda tüketiminde olduğu gibi: “ Her şeyin azı karar, çoğu zarar.” Sözünü unutmayalım. Sağlıklı ve mutlu yaşam dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

ABD'li doktorlar artık ilaç yerine bulgur veriyor. O kadar ki çok faydaları var. Özellikle de hamilelikte bir numaralı ilaç yerine geçiyor. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram diyor ki; “Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyor” .

HAMİLELİK İÇİN MUCİZE ETKİ

Profesör Doktor Mustafa Bayram´ın aktardığına göre, ´´Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor.Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar. Diyorlar ki ´hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz”. O açıdan bulgur önemli´.Bulguru ABD´de gözde yapan bir çok yönü var. Onlardan bazılarını Prof. Bayram şöyle sıralıyor; “Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır. Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür.Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.Süt ile karıştırıldığında ükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.

ET KANSERDEN KORUMAZ AMA BULGUR KORUR

Başlığa bakıp da et yememezlik etmeyin, onun yeri abartmamak kaydıyla ayrı ama en azından etli çiğ köfte yerine bulguru, özellikle haşlanmış (yalancı köfte gibi) olarak tercih edin ve sofranızda bulguru en azından haftada 2 kez tüketin. Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulguru, meşhur moğol imparatoru Cengiz Han savaşlarda ordu erzakları arasında bulundurmuştur.

FAKİRİN DOKTORU 

Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında çok da fazla itibar görmeyen bulgurun faydalarına. Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır. Besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdadır.Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir. Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin elemanıdır.

KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR

Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir. Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin'den zengindir.. Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterir.

KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİREBİR

Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk
hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır .

BULGUR KABIZLIĞI DA ÖNLÜYOR

Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önlerr.

EKMEK GİBİ

2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe denk düşmektedir. Zayıflama diyetlerinde kolestrol sorunu olanları ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilir.

PİRİNÇ YERİNE BULGUR TÜKETİN
Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..