Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '18

 
Kategori
Kitap
 

İlber Ortaylı - M.Kemal

İlber Ortaylı - M.Kemal
 

M.Kemal

   İlber Ortaylı’nın Atatürk’ü ve genç cumhuriyetimizi anlatan kitabı geçtiğimiz zamanlarda Kronik Yayınları tarafından piyasaya çıktı. İki haftalık bir maratonun ardından kitabı bitirmeyi başardım ve bazı notlar aldım.

   Öncelikle şunu söylemeliyim daha önce Atatürk’ün Nutuk’unu, Bölüğün Muharebe Talimi gibi kitaplarını ve Şevket Süreyya Aydemir’in Tek Adam kitaplarını da okudum. Ancak bu kitapta daha ayrı bir lezzet aldım ve bilmediğim birkaç şey daha öğrenmiş oldum.

            Size kitabı anlatmayacağım ama okumanızı mutlaka tavsiye ederim. Sohbet havasında geçen lezzetli bir kitap olmuş, İlber Hoca aynı zamanda küçük bir lisan dersi de vermiş. Günümüzde Atatürk hakkında sorulan soruları belgeler eşliğinde yanıtlamış.

            Şimdi gelelim Atatürk’e!

            Kitabın ortalarında Atatürk’ün kapak fotoğrafına bakıp şunu dedim. Büyük adamsan büyük düşmanların olacak. Gerçekten öyle! Herkesin sevdiği adamı ben sevmem, nedenini bilmiyorum ama sevmiyorum. Eğer büyük adamsan senin karşında birileri duracak arkadaş! Herkes seni seviyorsa sen de sıradan birisin demektir.

            Atatürk’ü bence Atatürk yapan düşmanlarıydı. Trablusun çöllerine, Gelibolu’nun tepelerine, Suriye-Filistin’in kumlarına, İzmir’de denize döktüğü düşmanları. İstanbul’da ölümünü arzulayan düşmanları onu büyük adam yaptı çünkü Atatürk hepsini yendi.

            Galileo neden büyük adamdır? Dünyanın yuvarlak olduğunu keşfettiği için mi? Hayır! Dünyanın yuvarlak olduğu zaten bulunmuş bir şeydi ve zaten kabul edilecek bir şeydi. Bu adamı unutulmaz yapan herkesin ona karşı çıkmasıdır.

            Dünyada böyle büyük adamlar azdır ama hepsinin ortak özelliği neredeyse aynıdır. Kimse onlara inanmamıştır, başarısız olacaklarını, yenileceklerini düşünmüşlerdir ama bu büyük adamlar hiç kimseye inanmamıştır. Sadece fikirlerinin götürdüğü yere gitmişlerdir.

            Büyük adamların bir diğer özelliği sıradan insanlarla aynı zevklere sahip olmamaları. Hepiniz Atatürk’ün kürek çekerken, spor yaparken, salıncakta sallanırken çekildiği fotoğrafları görmüşsünüzdür. O dönem Osmanlı’yı ya da genç cumhuriyeti düşünün, kimin boş zamanlarında kürek çekmek gibi bir hobisi vardır? Atatürk gibi adamlar bilime, spora ve sanata önem verir. En azından bu üçünden ikisine önem verirler. Ancak bu üçlünün hizasında ilerlerseniz büyük adam olursunuz.

            Yaşamadan ölümsüz nasıl olunur?  

            Bazıları Atatürk’ü sevmeyecektir, bundan sonra da Atatürk’ü sevmeyenler, küfredenler ya da eleştirenler olacaktır ama bunların bilmediği bir şey var: Onlar ölecek her canlı gibi ve belki mezarına torunu bile gitmeyecek ama Atatürk her daim bu ülkede hatırlanacak.

            Sadece fikirlerini yaşatabilen adamlar ölümsüz olur.

            Ya fikrinizi yaşatın ya da sessizce ölün.

           

Emre Erden

 
Toplam blog
: 203
: 322
Kayıt tarihi
: 16.11.13
 
 

1991 İskenderun doğumlu. EMU Mütercim Tercümanlık, Amasya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezun..