Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İlişki Koçluğu nedir?

İlişki Koçluğu nedir?
 

İlişki Koçluğu Neidir?


Koçluk kavramı, Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlasada, tüm dünyada kullanılan, özellikle başarı odaklı süreçlerin düzgün yönetilebilmesi için kullanılan en başarılı yöntemdir. Bu yazımda koçlukla ilgili doğru bilinen yanlışları ve ilişki sürecinde koçluğun başarısını anlatmaya çalışacağım.

Koçluk kavramı maalesef yanlış anlaşılmaktadır. Öncelikle koçluğun ne olmadığını söylememizin daha doğru olacağını düşünmekteyim. Koçluk; Psikiyatrlık, psikologluk, terapistlik, mentörlük, arkadaşlık hatta danışmanlık değildir. Koçluk kelimesi Coach ya da coaching kökeninden gelmektedir. Anlamı bir yerden bir yere gitmektir. Bazı ülkelerde şehirler arası otobüslere coach denildiği gibi, uçuşlarda coach clas gibi terimler bulunmaktadır. En basit şekilde anlamı: kişinin bulunduğu yerden bir yere gitmesidir. Açacak olursak; belirli bir süreçte o kişinin bilinçaltı-bilinç üstü kavramlarının tatmine ulaştırılarak, kişinin kendi zihninde ve yaşamında yarattığı engelleri aşabilmesi için bulması gerektiği yolları bulabilmesine yardımcı olmaktır.

Tarifimin kolay anlaşılamayacağından eminim. Bir takım örneklemelerle sanırım daha anlaşılır kılabiliriz. Hepimizin hedefleri vardır, büyük ya da küçük hedefler, hep bulunduğumuz yerden bir yerlere gitmek isteriz. Bu bazen okumak olur, bazen başarı, bazen unvan bazen aşk. Hedefi olan hemen her durum koçluk kapsamına girer. Bir düşünelim. Bundan on yıl önce bugün için, kendimizi nerede görmek istiyorduk? Ne hedeflerimiz vardı? Bunları yapacak gücümüz de vardı ama neden yapamadık? Bugün için ne tür hedeflerimiz var? Bunları yapacak gücü kendimizde hissediyor muyuz?  Evet! Ama sonuç ne olacak? Sizce başarabilecek miyiz? Yoksa kolay olanı seçip vazgeçecek miyiz?

Bilinçaltımız bizlere oyunlar oynar, bu oyunlar önümüze genelde engel olarak çıkar. Mesela yüksek lisans yapsak iyi olur ama zamanımız olmaz. Aşkı yaşamak isteriz ama gerekli fedakârlığı göstermekten kaçınırız, zira bilinçaltımızda bir takım öğrenilmişlikler bulunmaktadır. Bu ezberler bizim, yapmak istediğimiz işi, yapabilecek gücümüz ve imkânımız olduğu halde, yapmamızı engellerler.

Deneyimli bir Koç, bu süreçte devreye girer, empatik dinleme yeteneği sayesinde, hiçbir yargılama ve hüküm olmaksızın, kişinin bilinçaltında yatanı, bir ayna tutarak kendisine gösterir. Kişi bilinçaltında yatan ama şimdiye kadar anlam veremediği duygusuyla tanışır, gerekiyorsa yüzleşir ve önündeki engel kalmış olur. Peşinden de başarı kaçınılmazdır. Bir Koç asla yol göstermez, yargılamaz, akıl vermez, sırf kendisini iyi hissetmesi için danışanına güzel şeyler söylemez. Zaten Bilinçaltımızda yatan duygu neyse onunla yüzleşince, sorunları çözmek için birinin aklına da ihtiyacımız kalmaz.

İlişki koçluğunda en çok karşılaştığımız sorunlar ve başarı yollarından bahsedecek olursak; Tüketim toplumu olmaktaki gayretimiz,  ilişkilerimizi de kolay tüketmemiz için örnek teşkil etmektedir. 2011 yılında Cumhuriyet tarihimizin en fazla boşanması yaşandı ve sanırım bu her yıl ivme kazanarak artacak. Neden mutsuzuz? Mutlu olmak için hemen her şey elimizde fazlasıyla olduğu halde. Etrafınıza bir bakın. Kaç tane mutlu birliktelik sayabileceksiniz? Muhtemelen parmakla gösterilecek kadar azdır. Mutlu olmak için her imkânımız olduğu halde, parmakla gösterilemiyorsak, bunun sebebi muhtemelen bilinçaltımızda saklı, bu sebebi tanıyarak, önlem almak ve mutluluğu yakalamak elinizde olsaydı ne yapardık?

Bunun tam tersi bir durum da olabilir. Mutsuzsunuzdur, mutlu olmak için elinizden geleni yapmışsınızdır, ancak eşiniz ya da partneriniz bunun için çaba göstermemektedir ve siz bu ilişkiyi ya yoluna koymak ya da bitirmek istiyorsunuz ancak bu konuda da yetersiz kalıyorsunuzdur. Bu durumda da koçluk hizmeti alarak, bilinçaltınızı tanıyabilir, güçlendirilmesi gereken duygularınızı güçlendirerek, gitmek istediğiniz yolda sağlam adımlarla gidebilir, hedefinize ulaşırsınız.

Başarılı, mutlu ve huzurlu bir yaşam dileğimle.

Süleyman Akay (Kişisel Gelişim Profesyoneli) 

 
Toplam blog
: 6
: 629
Kayıt tarihi
: 14.11.12
 
 

Profesyonel Yaşam Koçu, Koçluk, NLP, Hipnoz ve Kuantum eğitmeni ..