Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '17

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

İlişkilerde Dinleyebilmenin Önemi

İlişkilerde Dinleyebilmenin Önemi
 

sevgiyle dinlemek


İnsan sosyal bir varlık olarak hayatını idame ederken sözlü veya sözsüz olarak sürekli bir iletişim halindedir. Evet, konuşmadığımız zamanlarda bile bedenimizle, iç sesimizle ve enerji alanımızla sürekli bir iletişim halindeyiz. Bugünkü yazımın konusu "dinlemek". İşte bizim konuşmayıp karşımızdakinin konuştuğu an sessiz kalarak dinlememiz ya da dinleyemememiz.

Bu hafta bu konuyla ilgili kendi üzerinizde sıkı bir gözlem yaparsanız kendinizle ilgili iyi bir teşhiste bulunabilirsiniz. Böylelikle de daha iyi bir iletişim kurabilirsiniz. Dinlemek dediğimizde sadece susup karşımızdakinin sözünü beklemekten bahsetmiyorum. Bazıları için bu bile imkânsız olabiliyor o ayrı... J 

Nedir bu dinleme hataları?

- Karşımızdaki konuşurken aklımızdan "sussa da ben de söyleyeceğimi söylesem" modundaki zoraki dinlememeler.

- Karşımızdaki konuşurken onun söylediklerine dair sürekli bir içsel yorum, tahmin veya yargıda bulunmalar.

- Karşımızdaki konuşurken biraz sonra yazacağımız sosyal medya mesajını düşünmek ya da "akşam ne pişirsem, ne giysem…"  düşünceleriyle dinliyormuş gibi yapmak.

- Karşımızdaki konuşurken cep telefonuyla ya da saçımızla başımızla ilgilenmek.

- Karşımızdaki konuşurken onun  konusuna hiç ilgi duymadan "bitse de ben anlatacaklarımı anlatsam" düşüncesinin sabırsızlığı.

Peki, karşılıklı bir iletişimde (bu ister çocuğumuzla ister eşimizle ya da iş arkadaşımızla olsun) yüzde yüz ona odaklanarak, tam olarak ne demek istediğini, ne hissettiğini anlamaya çalışarak; hiçbir yargıda bulunmadan sadece ve sadece onu dinlesek ne olurdu? Şahane olurdu JÇünkü her şeyden önce böyle bir dinleme şekli, karşı taraftan da  algılanır ve daha rahat olmaya başlar. Ve her insan yargısızca, dikkate alınarak, değer görerek dinlenilmekten hoşlanır. Böylelikle aranızda güzel bir enerji alanı oluşturduğunuz gibi karşınızdakini gerçekten anlamaya başlarsınız Jİşin bonusu da bu şekilde dinlediğiniz birinin de size daha samimi davranmasıdır. J

Aynı zamanda hepimizin konuşmaya ihtiyacı var; konuşma da iyi bir dinleyen olduğunda anlam kazanıyor. Siz birini anlamaya, dikkatlice dinleyerek değer vermeye yönelirseniz ilişkilerinize sihirli bir dokunuş yapabilirsiniz. Bütün hayatımız da ilişkilere dayandığına göre iyi bir dinleme yaşam kalitemizi artıracaktır. En önemlisi de sevgiyle dinleyebilmek :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

 www.arzubiyiklioglu.com

instagram @arzu.biyiklioglu

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..