Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Hatice Karatepe

http://blog.milliyet.com.tr/haticekaratepe

19 Haziran '15

 
Kategori
Psikoloji
 

İlişkilerine ördüğün duvarın mimarı mısın? Köprülerinin de olabilirsin!

İlişkilerine ördüğün duvarın mimarı mısın? Köprülerinin de olabilirsin!
 

“Git başımdan!”

“Beni hasta ediyorsun!”

“Beni yalnız bırak!”

“Yaşamak istemiyorum!”

“Şuan burada olmak istemiyorum!”

“Senden nefret ediyorum!”

“Benden uzak dur!”

“Kimsenin umurunda değilim!”

İmza: Mr./ Mrs. Duygusal Duvar Mimarı

Etrafındakileri kendinden uzaklaştırmak konusunda eşsiz becerilerin olduğunu düşünüyor olabilirsin. Somurtarak, karşındakini dinlemeyerek, göz kontağı kurmayarak, umursamıyormuş gibi görünerek, sana heyecanla anlatılan bir şey karşısında sosyal medya hesaplarına gömülerek, sadece senin konuşmak istediklerini gündemde tutarak, onun fikirlerini değersizleştirerek ve görmezden gelerek bunu rahatlıkla yapabilirsin… Harika! Başarıyorsun da… Peki kişiler arası iletişimin veya eşler arasındaki ilişkinin en çok kendine ve diğer insanlara ördüğün duvarlar yüzünden sonlandığını biliyor musun? Durumu tersine çevirmek ve kişiler arası ilişkilerinde sağlıklı adımlar atabilmek için farkında olmamız gerekenler var.

Eğer karşındakine rahat, samimi ve paylaşıma hazır olduğunu hissettirirsen o da seninle geçirdiği zaman boyunca rahat ve güvende hissedecektir. Gerginliğini ortaya çıkarırsan bu duygu karşındakiyle paylaşılır ve bir an önce o ortamdan kaçıp gitme isteği uyandırır. Bol gülümsemeli, enerji ve hevesli iletişim hem ilişkinin köprülerini sağlam bir temele oturtacak hem de karşılıklı keyif sağlayacaktır.
Etkin dinleme, karşındakinin söylediklerini sadece duymanın ötesindedir ve bize duygusal paylaşım olanağı da verir. Dikkatle odaklanmak, söylenenin yanı sıra sözcüklerin arkasındaki mesajları da yakalamana yardımcı olur.
Empati iki yönlü iletişimin temelidir. Empatik olabilmek, karşındakinin görüş veya inancı ne olursa olsun onun perspektifinden görebilmek, hissedebilmek ve düşünebilmektir. Doğru empati yapabilmek onun duygularını kolaylıkla yakalayabilmene yardım eder ve güven bağınızı güçlendirir.
Verdiğin mesajlar, sen ve duruşun bir bütünlük sunmalıdır. Dışarıdan seni gözlemleyen kişilerle, senin kendini tarif etme biçimin arasındaki fark ne kadar azsa o kadar bütünlük içinde olduğun söylenebilir. Dile getirdiklerin ve yaptıkların çelişiyorsa karşı tarafa verdiğin güven de oranda azalacaktır.
Kendine sorabilirsin; Arzuladığım, olmasını istediğim ilişkileri ne tarz bir düşünce ve davranışla gerçeğe döndürebilirim? Şu anki ilişkilerimde bunların ne kadarına sahibim? İlişkilerimi güçlendirmek için eylem planım ne olabilir?

 

Kaynak: Stewart, C. (2015). Are You an Engineer of Emotional Walls or Bridges?. Psych Central. Retrieved on June 19, 2015, from http://blogs.psychcentral.com/humor/2015/06/are-you-an-engineer-of-emotional-walls-or-bridges/ 

 
Toplam blog
: 6
: 706
Kayıt tarihi
: 18.05.15
 
 

Lisans öğrenimi sırasında bir çok akademik araştırma ve TEGV, LÖSEV, SHÇEK gibi kurumların sosyal..