Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '20

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

İlk gece korkusuyla

İlk geceye dair anlatılan hikâyeler, kadınların dünyasında şehir efsanelerine dönüştü. Yaşanılan olumsuz deneyimler abartılarak dile getirildiğinde “ilk gece” ye dair çarpıtılmış birçok olumsuz bilgi bilinçlerde yer işgal etmeye başlar. Kültürel olarak sürekli baskılanan kadın cinselliğinin üzerine bir de şehir efsanesine dönen ilk gece hikâyeleri de eklenince “ilk gece korkusu” birçok kadın için kaçınılmaz olmaktadır.  

Korkunun temeli çarpıtılmış bilgiler
Cinselliğe dair edinilen birçok korkunun temelinde; çarpıtılmış bilgiler yer almaktadır. Toplumsal ve kültürel imajların belli bir amaçla oluşturduğu cinsellik algısı, kadınların sınırlarını daraltmakta ve sağlıklı bir cinsel hayatın yaşanmasını zorlaştırmaktadır. Bunun en bilinen örneği de; cinselliğin uzun yıllardır kadınlar için bir görev olarak kabul edilmesi ve tamamen erkek merkezli bir aktivite olarak algılanmasıdır.

Uzmana başvurmaktan çekinmeyin
İlk geceye dair korkularla en sağlıklı baş etme yöntemi; doğru bilgilendirmedir. Bilinmezlik, her insan için korku ve gerginlik kaynağıdır. Gerginlik ve stres algıda birtakım çarpıtmalara da neden olabilmektedir. Cinsel deneyimler özneldir. Her insanın algısı, duygu yoğunluğu ve ilişki dinamikleri farklıdır. Bu nedenle; başka biri tarafından edinilmiş bir cinsel deneyim başkalarına referans olmamalıdır. İlk gece deneyiminde yaşanılan olumsuzlukları genelleyerek kaçınılmaz bir son algısı oluşturmamak gerekir.  Cinselliğin sağlıklı ve yetişkin her birey için doğal bir aktivite olduğu hatırlanmalıdır.   Bu nedenle; ilk cinsel deneyimden önce uzmana başvurmak ve doğru bilgi edinmek önemlidir.  

Korkunun sebebi vajinismus olabilir
İlk gece korkusunu aşamayan ve daha yoğun yaşayan kadınlarda; vajinismus semptomları görülmeye başlar. Birleşme korkusu olarak kendini gösteren vajinismuslarda, ön sevişme sırasında her şey normalken birleşme olacağı sırada istemsiz kasılma, bacakları kapatma, eşi itme, titreme, ağlama vb. belirtilerle kendini gösterir. Vajinismus tedavisinde; bilişsel cinsel terapilerle eşlerin anatomi ve cinsellikle ilgili doğru bilgi edinmeleri sağlanmaktadır. Davranışsal cinsel terapilerle eşlerin uyumu sağlanır ve istemsiz kasılmaların kontrol edilebilir hale gelmesi için egzersizler önerilir. Daha ileri düzeydeki semptomlar için alternatif destekleyici birçok yöntem bulunmaktadır. Vajinismus, profesyonel destek alınarak kısa sürede ve kalıcı olarak tedavi edilebilen bir semptom olduğu hatırlanmalıdır. Kalitesi yüksek cinsel yaşam, yetişkin her birey için hayat konforunu arttıran bir unsurdur. Cinsel hayatın kalitesini arttırmak ve konfor alanlarını geliştirmek ise çaba ister. Bu çabayı göstermek kişinin kendine yapacağı en güzel yatırımdır.               

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Tamer Gültekin

http://www.drtamergultekin.com/

 
Toplam blog
: 38
: 46
Kayıt tarihi
: 10.06.19
 
 

Yrd. Doç. Dr. Tamer Gültekin 1977 yılında Gaziantep'te doğdu. 1990 yılında İstanbul Abdi İpekçi İ..