Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '13

 
Kategori
Anne-Babalar
 

İlk kez baba olacaklara tavsiyeler

İlk kez baba olacaklara tavsiyeler
 

Gün itibariyle bebeğimizin dünyaya gelmesine yaklaşık 40 gün kaldı. Zaman o kadar hızlı akıp geçti ki… Odasını hazırlamanın heyecanı ve işlerin yetişip yetişmeyeceğinin kaygısıyla birlikte zaman geçmeye devam ediyor.

Anne olmak çok değişik bir duygu olmalı. İçinde kıpırdayan, yaşayan bir organizmanın varlığını hissetmek çok eşsiz bir duygudur. Peki, baba olmak?

O da öyle… Elbette ki bebeğimizin varlığını eşimin hissettiği kadar yakın hissedemiyorum. İşte o zaman diyorum ki “kadın ve erkek eşit değil… Kadın daha üstün bir varlık…” Çünkü bir canlıyı kendi bedeninde hayata hazırlayan, onun için kendi yaşamından fedakârlıklar yapan bir canlı kadın… Tartışma bile kabul etmez.

Baba adaylarına birkaç tavsiyem var işte bu yüzden. Bir babanın annenin hislerine yaklaşabilmesi için bazı eylemler içinde olması gerekiyor. Bunu bir görev değil, yapmadığınızda eksik hissedeceğiniz yaşamsal aktiviteler olarak düşünün.

Ben ne mi yapıyorum? Onun varlığından haberdar olduğum günden beri, onunla konuşmaya başladım. Evet… Daha ilk zamanlarda dış dünyaya tepki veremeyecek kadar küçük… Ama olsun… Önemli olan onun babası olduğumu hissetmesini en erken zamanda başlatmaktı. Şimdiyse daha sık dokunuyorum ona. Daha sık konuşuyorum. Hatta zaman zaman çok belirgin hareketlerle tepki veriyor sesime. Hareketli olması onun keyfinin yerinde olduğuna işarettir. İşte bana böyle tepkiler veriyorsa benim de keyfimi yerine geliyor.

Bu yapılacaklar arasında duygusal öneme sahip olan kısım… Annenin hissettiği kadar ta içinizde hissetmeseniz de bunu kısmen sağlayabilirsiniz bu şekilde.

Doğumun yaklaşmaya başladığı bu son dönemde artık her şeyin hazır olması için işleri hızlandırmanız ve doğuma tam bir ay kala bitirmiş olmanız gerekiyor. Bunu elbette artık sadece siz yapabilirsiniz. Çünkü eşiniz muhtemelen daha fazla yoruluyor, ayakları şişiyor ve nefes darlığı çekiyordur.

Siz işleri bitirmek için uğraşırken onu da sık sık neleri hallettiğiniz söyleyerek bilgilendirin. Bu doğuma yaklaşan eşinizi motive edecektir. Yapmanız gerekenler için çaba sarf ettiğinizi görmesi onu mutlu edecektir. Bu arada çok güncel bir iş listenizin olması ve bol tik atılmış olması gerekiyor. Ve doğum çantası için gerekecekleri de eşinizle konuşup bunun için de bir listeyi artık hazırlamanız lazım…

Öyle bir zaman ki bir an önce sanki yarın giydirecekmişsiniz ki bebeğin tüm kıyafetlerinin yıkanmış, ütülenmiş ve dolabına kaldırılmış olmalı…

Doğuma yetişmek için hastaneye doğru yola çıkacağınız o büyük günün organizasyonu kusursuz bir şekilde bitmeli. Hastaneye giden kestirme yolların bir haritası da elinizde olmalı.

Eşiniz fiziksel bazı değişiklikler yaşıyor. Ancak siz onun bu değişikliklere odaklanmasına engel olacak yegâne kişisiniz. Çünkü kadın yaradılışı gereği güzel görünmek ister. Bu süreçteki fiziksel değişikliklerden memnun olmayacaktır. Sizse işte bu aşamada onun ne kadar güzel olduğunu söylemelisiniz. Ne de olsa hep beğendiğiniz kadın, artık daha da hayran olunası bir süreç yaşıyor. Bana soracak olursanız ben eşime her bakışımda daha da güzelleştiğini görüyorum. Tüm baba adaylarının da eşiyle ilgili aynı şeyi düşündüğüne eminim.

Bu süreçte onun beslenmesine dikkat ediyor musunuz? Mutfak alışverişini onun alması gereken besin değerlerini gözeterek yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

Anne adayının doğum sonrasında bebeğin bakımında yalnız olmayacağını ve sizin çok iyi bir asistan olacağını bilmesi gerekiyor. Çünkü bu doğum süreci tam bir motivasyon işi… Siz şimdiden bu kadar ilgili olursanız bebeğinizi kucağınıza aldığınızda baba olduğunuzu daha çabuk idrak edeceksiniz.

Ayrıca biraz da mutfak konusunda deneyim kazanmalısınız. Yemek yapabiliyorsanız, ev işlerinde hamaratsanız baba olmak için çok zorlanmayacaksınız demektir. Öyle bir süreç içindesiniz ki artık “bu erkek işi mi?” diye bir sorgulama yapmak pek makul olmayacak. Çünkü artık siz sadece erkek değilsiniz. Hayati ve eşsiz bir projenin çok önemli bir ortağısınız da.

http://www.twitter.com/dgnozcn

 
Toplam blog
: 87
: 1141
Kayıt tarihi
: 28.11.12
 
 

Uludağ Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. Ancak dört yıldır müzikle uğraşmaktayım. Trompet ça..