Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '07

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

İnce çizgide ki sözcükler

İnce çizgide ki sözcükler
 

Sözcüklerin onurları vardır. Her sözcük her an söylenmemeli. Ama bilinmeli ki bu onur söyleyenden söyleyene değişir. Kimileri bir sözcükle tüm havayı değiştirir, kimileri saatlerce konuşsa aynı sözcük üzerine değişen hiçbir şey olmaz.

En onurlu sözcük ''ölüm''dür. Diğerlerinden farklıdır. İçinde onlarca farklı duygu barındırır, nefret, intikam, acı, korku ve daha birçoğu. Bir cümle kurulduğunda ölümle ilgili herkese bir hüzün çöker. Elbet herkes sevdiği birini ölüme kurban etmiştir, uğraşsa da kurtaramamıştır elinden. Ölüm büyük bir gücün, korkunun simgesidir. Ne zaman korksak ilk akla gelen ölümdür. Ölüm her şeyin bitimidir, ama her son bir başlangıç değil midir?


''Aşk'' herkesin ağzında aynı etkiyi yaratmaz. Ölüm gibi büyük bir güçtür ama ölümün aksine sevgi belirtir, saf ve katıksızdır gerçek olduğu zaman, yarattığı etki ölümün korkusundan daha fazla cesaret verir, değişilmez hiçbir şeye. Ama onun da bir onuru var. Kullanandan kullanana göre değişen bir anlamı var yani, aşkı küçümseyenler kullandığından içi boş bir sözcük, gerçek âşıklar kullandığında her şeyi pembe yapan bir gözlük. Aşk katıksız saf bir sevgi, su gibi hayat kaynağı bazımıza, bazımıza da ölüm nedeni.

''Allah'' kiminin ağzında korkulması gereken, ona ibadet etmeyenleri cezalandıran yüce bir varlık, kimisinde alay konusunu, kimisinde övülmesi gereken yüce varlık, kimisinde ise inanmasa bile inanlar var diye saygı. Herkeste var bir etkisi, herkeste farklı olsa bile.

Aşk ve ölüm dediğin bir sarmal. Ne biri olmasa diğeri, ne de diğeri olmasa ötekinin var olabileceği bir sarmal. Birinden biri olmadan yaşayamayan bir sarmal. İnsan nasıl olurda ömrünün bu kadar kısa olduğunu bilmeden ''aşk'' gibi katıksız sevmeyi öğrenebilir ki. İşte bu yüzden ''aşk'' ve ''ölüm'' dediğin sarmal, koparılamayan ''zincir''. ''Allah''ın bu sarmal da ki yeri ise kimilerinin ona duyduğu katıksız aşk ya da katıksız nefret. Benim yerim ise kimilerinin O’na duyduğu ''aşk''a saygı duymak, her işe karıştırmadıkları sürece bu aşkı.


Konu saptı belki ama sözcüklerin bir onuru, derin manaları var. Her sözcük, herkesin ağzında aynı anlamı taşımaz. Ölüm, aşk, Allah, bunlar ince çizgi üzerinde, bu çizgi üzerinde yürürken aşağı bakmak ölümü, gözlerini kapamak aşkı, hayal etmek Allah’ı sana getirir. Her sözcüğün anlaşılması zor anlamları var.

 
Toplam blog
: 28
: 637
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

Adana'da lise öğrencisiyim, yazılarımı amatör olarak canım istediği günlerde yazıyorum. Genelde habe..