Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '06

 
Kategori
Eğitim
 

İncirlik

İNCİRLİK HIGH SCHOOL

İncirlik High School, Adana’nın İncirlik Kasabası’nda, Amerikan Hava Üssüne ait, ilkokul, ortaokul ve lise kısmından oluşan bir devlet okuludur. Türkiye’de bulunmasına rağmen okul, iç ve dış işlerinde ABD’ye bağlıdır.

Okulda forma mecburiyeti olmayıp, öğrenciler, sadece giyim konusunda değil, her konuda özgürlüğe sahiptir. Öğrencilerin belli bir derslikleri yoktur. Her dersin öğretmenine ait özel derslikler vardır. Ders saatleri gelince, öğrenciler sınıf değiştirerek öğretmenin sınıfına gelir. Sınıflar, yapıldıkları derslere göre düzenlenmiş olup, genellikle 9-ll kişiden oluşur. Ayrıca, sınıflarda öğretmen kürsüsünün dışında -arka kısımlarda- bir masa daha bulunur. Yine sınıfın uygun bir bölümünde, hazır mutfağı andıran bir kısım ile lavabo vardır. Eğer ders için gerekli ise, bir TV ve video da vardır. Bazı sınıflarda müzik seti de bulunur. Öğrenciler, ders esnasında -isterlerse- hafif müzik dinleyebilirler. Kısaca sınıf, öğrencilerin ve öğretmenin tüm ihtiyaçları düşünülerek düzenlenmiştir. Koridorlarda, her öğrenciye ait, şifreli dolaplar vardır.

Okulun, geniş iki kütüphanesi olmasına rağmen, kitaplar her geçen gün azalmaktadır. Çünkü, bilgisayar sistemi kullanıldığından, öğrenciler araştırmalarını bilgisayar aracılığı ile daha kolay ve hızlıca yapmaktadır. Bu sebeple, kütüphanede bulunan fazla kitaplar boşaltılmaktadır. Kütüphanede sadece roman ve hikaye türü kitaplar bulunur. (Bu kitaplar arasında, iki Türk yazara ait İngilizce’ye çevrilmiş kitaba da rastladık.) Kütüphane, araştırma yapmanın yanında, öğrenciler için dinlenme mekanı haline de getirilmiştir.

Beden Eğitimi dersleri, özel jimnastik salonunda yapılır. Bu derste, Beden Eğitimi’nin amacı öğretilmekte, ardından öğretilen kuramsal bilgiler hemen uygulamaya dökülmektedir. Spor odası, okul açık olduğu sürece açıktır. Spor odasının yanında, kapalı spor salonu bulunur.

Müzik derslerinde, sene başında her öğrenciye bir müzik aleti verilip, bu aletler öğrenci üzerine zimmetlenmekte ve sorumluluk öğrenciye verilmektedir. Her öğrenci, istediği müzik aletini çalmakta serbesttir. Müzik dersliği geniş üç odadan oluşur. Öğrenci, müzik aletini eve götüremiyorsa, okulda bulunan özel dolabında saklayabilir. Okulun, öğrencilerden oluşan bir orkestrası da vardır.

Din Dersleri, “Karşılaştırmalı Dinler” adı altında, okulda bulunan Türk Öğretmen tarafından verilir. Öğrenciye, her din öğretilmektedir.

Matematik dersleri ise, sadece belli bir sınıfa hitap etmemektedir. Örneğin, 7. Sınıfın Matematik Dersine 6. Sınıfta olan, fakat Matematikte başarılı olan bir öğrenci katılabilir. Öğretmen, derste sadece bir gözlemcidir.

Okulda resmi dil İngilizce olup, seçmeli yabancı diller İspanyolca ve Türkçe’dir.

Öğrencilere, Yemek Pişirme ve Dikiş Dikme adı altında çeşitli dersler verilir. Öğrencilere, üçerli gruplar halinde, özel dersliklerde “yemek pişirme” ve “sofra düzeni” öğretilir. Öğrenciler, yaptıkları yemekleri yiyebilirler. (Hatta hazırladıkları yemekleri satıp, kazandıkları parayla parti düzenleyebilirler.) Daha sonra, bulaşıkları yıkayıp, dersliği aldıkları şekilde teslim ederler. Bu dersin sonrasında, Dikiş Dersi verilir. Bu derste, küçük işlemlerden başlanarak, isteklere göre dolgu oyuncak veya elbise dikmeye kadar dikiş öğretilir. Yemek ve Dikiş Dersleri, kız-erkek tüm öğrencilere birlikte verilir.

Tüm derslerde öğrenciler, derslere, istedikleri zaman girme ve çıkma özgürlüğüne sahiptirler. Öğretmenler öğrencilere arkadaş gibi yaklaşırlar. Öğrenciye bağırma ve kızma gibi bir durum sözkonusu değildir. Çok gerekli durumlarda, ya da bir sağlık probleminde -öğretmenler odasında bulunan adres defterinden- öğrencinin ailesi ile irtibat sağlanır.

Okulun, tüm öğrencilere açık bilgisayar odaları bulunmaktadır. (Okulda, 250 civarında bilgisayar vardır.) Öğrenciler, buralarda istedikleri işlemi yapıp, internete bağlanabilirler.

Okulda, kredili sistem uygulanır. Lise düzeyine gelen öğrenciler, Üniversiteye gitmek için belli bir sınava girerler. Öğrenciler, bu sınavlara 1 yıl içinde 4 kez girebilir ve aldığı en yüksek puanı kullanabilir.

Okulda sadece üç Türk öğretmen bulunmaktadır. Okula girebilen bazı Türk öğeler ise, duvara asılmış, eşeğe ters binmiş Nasreddin Hoca figürü, “Türkiye’nin Eski Eğitim Biçimi” adı altında, eli değnekli sarıklı bir hoca resmi, koridorlarda bulunan turistik şehir resimleri ile üs içinde bulunan kafeterya girişindeki paspas üzerine işlenmiş bir cami motifidir.

Öğrencilerin bazıları, Amerikalı bir baba ile Türk annenin çocuğu olup, ABD vatandaşlığı yanında Türk Vatandaşlığına da sahiptir. Fakat, bu öğrenciler için Türk olduklarını söylemek ya da belirtmek pek hoş bir durum değildir.

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..