Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '09

 
Kategori
Genetik
 

İnsanın ikinci kromozomu

İnsanın ikinci kromozomu
 

İnsanlarda 23 çift kromozom bulunur. İnsanı insan yapan bütün özellikler bu kromozomlarda kayıtlıdır. İnsana en yakın canlı türü olan şempanzelerde 24 çift kromozom bulunur. İnsan ve maymun kromozomları karşılaştırıldığında 13 çift kromozomun tümüyle aynı olduğu görülür. Genel olarak da genlerinin %98’i aynıdır. Arada bir çift kromozom farkı vardır. İnsan genleri bitkiler dahil başka canlılarla da farklı oranlarda benzerlikler gösterir. Genlerin temeli bütün canlılarda aynı olduğu için bir canlıdan alınan bir gen başka bir canlının aynı işi gören geninin yerine yerleştirildiği zaman hiçbir sorun çıkarmadan çalışır. Bunlar hastalıkları iyileştirmek, gidermek, yok etmek bakımından çok yararlı çalışmalardır ve yapılmaktadır.

1955 yılına kadar insan kromozomlarının da sayısının 24 çift olduğu sanılıyordu. Birçok araştırmada hep aynı rakam bulnmuştu. Kimse de bu rakamın doğruluğu yanlışlığı üzerinde daha fazla düşünmemişti. Ancak bir gün bir grup bilim adamı karaciğer üzerinde çalışırken hücrelerde yalnız 23 çift kromozom buldular. Endonezyalı Joe Hin Tijo ve Albert Levan buluşlarını kanıtlarıyla bütün dünyaya açıkladılar.

Burada garip bir durum ortaya çıktı. Şempanze, orangotan ve gorilde 24 çift kromozom bulunur. İnsanın bu canlılarla akrabalığı bilinirken neden 23 çift kromozomu vardı? Sebebi şuydu. Diğer akrabalarının ikinci ve üçüncü kromozomları insanda birleşmiş, ucuca eklenmiş olarak bulunuyordu. Bunun böyle olduğunun iki kanıtı vardı. Birincisi genler baz sıralaması olarak aynıydı. Birleşme noktasına kadar her şey görünüyordu. İkincisi, kromozomların uçlarında bilindiği gibi telomer parçaları bulunur. İnsanın ikinci kromozomunun tam ortasında telomer parçaları bulunuyordu! Bu da kromozomun iki ayrı kromozomun birleşmesiyle oluştuğunun kesin kanıtıydı. Kromozom çiftini bu telomer eklerinden ayırınca iki çift maymun kromozomu elde ediliyordu.

Yaratılışçılar ve akıllı tasarımcılar için bu durum kabus gibidir. Açıklayabilecekleri, uydurabilecekleri hiçbir şey yoktur. Sabırlı olmak lazım. İnsanlar zamanla neyin doğru, neyin yanlış olduğunu görecekler. Üzücü olan ise bu kadar açık bilimsel gerçekleri kabul ettirebilmek için aşırı çaba göstermek zorunda olmak.

Telomer hakkında biraz daha bilgi:

Gençliğin sırrı - neden yaşlanır ve neden ölürüz

http://blog.milliyet.com.tr/Gencligin_sirri_-_neden_yaslanir_ve_neden_oluruz_/Blog/?BlogNo=219400

 
Toplam blog
: 125
: 6625
Kayıt tarihi
: 18.11.09
 
 

İstanbul 1980 doğumluyum. Yüksekokul mezunuyum. İstanbul'da oturuyorum. Dünya ve çevre hakkında düşü..