Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '10

 
Kategori
Kadın Modası
 

İnsanlık Tarihi İle Modayı Bütünleştiren Adam: Hüseyin Çağlayan

İnsanlık Tarihi İle Modayı Bütünleştiren Adam: Hüseyin Çağlayan
 

Biz erkekler, yıllık moda trendlerini yakalamaya, günümüz moda akımlarına; gösterimde olan sergiler ve giysi tasarımlarına kendimizce yorumlar getirmeye çoğu kez yoğun çaba harcarız. Hatta pek beceremeyiz, desek, yanlış olmaz. Günlük hayat akışında giydiğimiz kıyafetlerin seçiminde bile, mutlaka en yakınımızdaki bir kadının; annemizin, kız kardeşimizin veya eşimizin yoğun telkinleri ve tesirleri vardır. Giydiği kıyafetler arasında uyum sağlayamamak, birbiriyle uyuşmayan renklerde kıyafetler giyinmek, neredeyse her erkeğin problemi olmaktadır.

Peki, giyim kuşam tarzı konusundaki dertleri bunlardan farklı olmayan bir erkek, günün birinde ünlü bir moda tasarımcısının özel gösterisine davet edilirse, hali nice olur?

İstanbul Modern'de şu sıralar modanın imbat rüzgârları hissediliyor. 3. İstanbul Moda Haftası etkinlikleri kapsamında, ünlü moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan; 1994 ile 2010 yılları arasında ürettiği moda koleksiyonları, enstelasyonlar ve filmlerden oluşan çalışmalarını, İstanbul Modern ziyaretçilerine sunuyor.

Hüseyin Çağlayan ismini şöyle bir araştırdığımız zaman, tam anlamıyla ödül koleksiyoncusu bir modacıyla karşılaşıyoruz. 1970 Kıbrıs Lefkoşa doğumlu olan ünlü tasarımcı, 1982 yılında ailesiyle birlikte İngiltere'ye yerleşti. 1993 yılında Central St. Martin's College of Art and Design'dan mezun olan Çağlayan, 2 kez İngiltere'de Yılın Moda Tasarımcısı seçildi. İngiliz Şovalyelik Nişanı'nın da sahibi olan modacı, 2008 yılında Londra Tasarım Müzesi'nin Brit İnsurance Design of the Year ödülüne lâyık görüldü.

Küratörlüğünü Donna Loveday'in üstlendiği Hüseyin Çağlayan 1994-2010, insanlık tarihini bir modacı perspektifiyle irdeleyen sergilerden bir tanesi olmakta. Ünlü modacı, bir parça yaşantısından yola çıktığı sergide; mimarlık, bilim, felsefe, tarih, antropoloji ve biyolojiden esinlenerek, genetik, teknolojik ilerleme, yer değiştirme, göçmenlik ve kültürel kimlik gibi çeşitli alanlardaki düşüncelerini yansıtıyor. Tasarımlarında göç ve kültürel kimlik temalarına sıkça yer vermesi; yaşamının büyük bölümünü İngiltere'de geçirmiş olmasına karşın, nihayetinde bir Kıbrıs insanı olduğunu belli ediyor.

Ünlü modacının tasarımlarının, film eşliğinde etkinliğin ziyaretçilerine tanıtıldığı özel sergide; hiç şüphesiz en çok ilgiyi, açılır-kapanır mobilyalardan tasarlanan kıyafetler çekti. Serginin karanlık bir bölümünde yerini alan Uçak Elbise ise, yine dikkati çeken bir başka tasarımıydı.

Kapılarını 15 Temmuz 2010 Perşembe günü ziyaretçilerine açan Hüseyin Çağlayan 1994-2010'un katılımcı sponsorları arasında; İstanbul 2010 Ajansı, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), İstanbul Fashion Week 2010, İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve London Design Museum gibi önemli firmalar yer alıyor.

Hüseyin Çağlayan 1994-2010, 24 Ekim 2010 tarihine kadar bütün modaseverlerin ziyaretine açık olacak. Sergiyle ilgili daha geniş bilgi için: www.istanbulmodern.org.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..