Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '12

 
Kategori
Uzay
 

İnsanoğlu Ay’a hiçbir zaman gitmedi iddiası saçmadır

İnsanoğlu Ay’a hiçbir zaman gitmedi iddiası saçmadır
 

Eğitimli ve  üniversite diplomalı dahi birçok insandan yıllardır İnsanoğlunun hiçbir zaman Ay’a gitmediği ve Ay’a uçuş ve Ay’da  yürüyüş görüntülerinin Hollywood stüdyolarında çekilmiş sahte görüntüler olduğu iddiasını çok sık duyuyor ve eğitimli insanların dahi nasıl böyle birşeye inanabildiklerine hayret ediyorum. Ay’a uçuşları 13 – 16 yaşlarım arasında TV ve radyodan çok yakından izlemiş, o yaşta bu konuda yazılar yazmış, fotoğraf albümleri yapmış ve astronotlarla Houston Uzay Kontrol merkezi arasındaki telsiz kouşmalarını radyodan banta kaydetmiş birisi olarak Ay’a gidişlerin gerçek olduğunu iddia ediyorum. Eğer ” hayır gidilmedi Hollywood’da çekildi “diyenler varsa lütfen karşıma sağlam kanıtlarla gelsinler hurafelerle değil. Aşağıda NASA’nın Ay’a insan gönderme proğramını özetleyeceğim. Ay’a gitmek için harcanan paraya değdi mi  ? değil burdaki konumuz, kendini eğitimli gören bazılarından  çok sık duyduğum ve artık gına getiren “Ay’a gidilmedi iddiasına” cevap veriyorum.

Ayrıca ne Ay’a gitmek ne diğer uzay uçuşları için yapılan harcamalar boşuna değildir. Uzayla alakasız birçok faydası olmuştur” Dünya’da bu kadar fakirlik varken uzay ve bilim araştırmalarına harcanan para savurganlıktır”  edebiyatına verdiğim detaylı cevabım aynı başlıkta ayrı bir yazımdadır. Bu konuyu isteyenler ordan okuyabilirler. Burda esas konu olan “Ay’a gidilmedi” iddiasından sapmak istemiyorum.

HERŞEY NASIL BAŞLADI ?

Herşey 4 Ekim 1957’de başladı. Sovyetler Birliği Sputnik 1 insansız uzay aracını uzaya gönderdi ve araç Dünya’nın yörüngesine girdi. Bu ilk defa insansız bir aracın uzaya gönderilmesiydi ve Amerika ile Sovyetler arasında uzay yarışını başlattı. Amerikalılar’ da NASA ( Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi) aracılığı ile birçok insansız uzay  aracını Dünya’nın yörüngesine göndererek Sovyetler’ecevap verdiler. Derken uzaya ilk insanı gönderen de Sovyetler Birliği oldu : 12 Nisan 1961’de Sovyet Kozmonotu Yuri Gagarin Vostok adlı uzay aracı ile Dünya’nın etrafında bir tur atıp Dünya’ya döndü. Amerika’nın cevabı geç kalmadı : bir ay sonra 7 Mayıs 1961’de Amerikalı astronot Alan Shepard Freedom 7 uzay aracı ile Dünya’nın yörüngesine yani uzaya giden ikinci insan oldu.

NASA’nın APOLLO İNSANLI AY UÇUŞLARI PROĞRAMI

Amerika ve Sovyetler arasında Uzay yarışı devam ederken 25 Mayıs 1961’de ABD Cumhurbaşkanı JOHN F.KENNEDY Kongrede verdiği bir demeçte Amerika’nın 1970 yılından önce Ay’a insan gönderme ve güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getirme hedefini açıkladı. NASA bu hedef için çalışmaya başladı ve hedefi zamanında gerçekleştirdi ; 20 Temmuz 1969’da APOLLO 11 astronotları NEIL ARMSTRONG ve EDWIN ALDRIN Ay’a ayak basan ilk insanlar oldular. 25 Ağustos 2012 ‘de rahmetli olarak aramızdan ayrılan Neil Armstrong Ay’ayak bastığında :” İnsan için küçük bir adım, insanlık için dev bir sıçrama”  demişti.

NASA’nın APOLLO Ay’a insan gönderme proğramı 1967 – 1972 arasında olmuştur. İlk insanlı deneme testi APOLLO 1 maalesef bir facia ile sonuçlanmış 27 Ocak 1967’de bir test esnasında kumanda modülü içinde astronotlar Grissom, White, ve Chaffee varken içerdeki Oksijen seviyesi aşırı yükselmiş yangın çıkmış kumanda modülünün kapısı kilitlenmiş açılamamış ve astronotlar yanarak hayatlarını kaybetmişlerdir. Daha sonraki APOLLO’lar insansız denemeler olmuş ilk insanlı uçuş APOLLO 7 ile 11 Ekim 1968 de yapılmış üç astronot Dünya’nın yörüngesine girmişlerdir. 24 Aralık 1968’de Ay’ın yörüngesine ilk defa giren insanlı uzay aracı APOLLO 8’in astronotları Frank Borman, James Lovell, ve William Anders Ay’ın Dünya’dan görünmeyen tarafını ve Dünya’yı uzaktan küre şeklinde ilk defa gören insanlar olmuşlardır.  Daha sonra APOLLO 9, ve  APOLLO 10 ‘da Ay’ın yörüngesine girip dünyaya dönmüşlerdir. APOLLO 11,12,14,15,16,17  nin herbiri Ay’a ikişer astronot indirmişler ( APOLLO 13 yarı yolda oksijen tankı patladığı için Ay’a gitmeden Dünya’ya geri dönmüştür) bu sayede Ay’da 12 insan yürümüştür.

Ay’a gidişler sadece show için değil, askeri amaçlar için hiç değil bilimsel çalışmalar için yapılmıştır ve insanlık için çok değerli bilimsel bilgiler getirmiş ayrıca tarım,tıp, teknoloji,haritacılık,meteoroloji ve diğer birçok alanda faydası olan teknoloji ve bilgilerin geliştirilmesine yardmcı olmuştur. Aksini iddia edenlerin iddialarını destekleyecek kanıtlar sunmaları gereklidir. Konu hakkında yüzeysel bilgiye sahip olup atıp tutmak Hollywood stüdyolarında çekildi demek kolaydır.

Aşağıda Ay’a uçuşların safhalarnını 22 adımda anlatıyorum.

AY’a İNSANLI APOLLO UÇUŞLARIN SAFHALARI
1.Cape Canaveral Hangarında inşa edilen Saturn V roketi kalkış alanına dev tekerlekli platform üzerinde götürülüyor.
2. Aya gidecek olan üç astronot Apollo uzay aracına binerken el sallıyorlar
3. Geri sayım bitince astronotları Ay’a götürecek olan Apollo dev Saturn V roketi ateşleniyor ve Dünya’dan uzaklığı 356 bin ile 407 bin kilometre  arasında değişen Ay’a 3 gün sürecek olan yolculuk başlıyor
4. Apollo Uzay aracı dünyanın yörüngesine giriyor
5. Üç astronot kumanda modülü içindeyken kumanda modülü ile Ay modülü kenetleniyor. Ay modülü 2 astronotu Ay’a indirme için kullanılacak.
6. Ay’a 3 günlük yolculuktan sonra 3 astronot taşıyan Apollo uzay aracı Dünya’dan uzaklığı 356 bin ile 407 bin kilometre  arasında değişen Ay’a ulaşıyor ve yörüngesine giriyor
7. Astronotlardan ikisi Ay’a inmek için Ay modülüne geçiyorlar, birisi kumanda modülünde kalıyor. Ay modülü kumanda modülünden ayrılıp iki astronotla Ay’a inmeye başlıyor diğer astronot kumanda modülünde Ay’ın yörüngesinde kalıyor.
8. Ay modülü Ay’a iniyor ve iki astronot sırayla Ay modülünden dışarı çıkıyorlar
9. İki astronot Ay’da yürüyor, numune taş topluyor ve fotoğraf çekiyorlar. Apollo 11, 12, 14 astronotları yayaydı. Apollo 15,16 ve 17 Ay’a tekerlekli bir araba da götürdüler astronotlar binip gezdiler. Apollo 13 Ay’a gşderken yarı yolda oksijen tankı patlayıp Ay’a gitmeden Dünya’ya dönmek zorunda kalmıştı.
10. Ay’da kalma süreleri bitince iki astronot Ay modülüne binip roketlerini ateşliyor ve Ay’dan ayrılıyorlar.
11. Ay modülü ve içindeki Ay’da yürümüş olan iki astronot Ay’ın yörüngesinde kendilerini bekleyen Kumanda modülü ve içindeki arkadaşla kenetleniyor, Ay modülünden kumanda modülüne geçiyorlar.
12. Ay modülünü Ay’a çarpması için gönderiyorlar.
13. Ay fatihleri üç günlük Dünya’ya dönüş yolculuğuna başlıyor ve sonunda  Dünya’nın yörüngesine giriyorlar.
14. Üç astronotun içinde bulunduğu kumanda modülü servis modülünden ayrılıyor ve Dünya’nın atmosferine giriyor. Birkaç dakika süren Dünya’ya iniş sırasında Houstan Uzay Merkezi ile  astronotlar arasındaki telsiz bağlantısı kesiliyor.
15. Kumanda modülü Dünyanın atmosferine girdikten birkaç dakika sonra Pasifik Okyanusu üzerinde 3 paraşütü açılmış şekilde görülüyor.
16. Biraz sonra üç astronotu Ay’dan geri getirmiş olan kumanda modülü Pasifik Okyanusuna iniyor.
17. 3 Astronotu karşılamak için bekleyen Amerikan uçak gemisinden gelen helikopter astronolara ulaşıyor.
18. Helikopterden atlayan balık adamlar denizde yüzmekte olan kumanda modülünden astronotları çıkarıyorlar.
19. Kumanda modülü vinçle uçak gemisine çekiliyor
20. İlk birkaç Ay uçuşundan dönen astronotlar belki uzaydan ölümcül mikroplar getirmişlerdir diye tedbir olarak karantinaya alınıyor günlerce kimse ile temas ettirilmiyorlar. Sonraki uçuşlarda buna gerek duyulmuyor Ay dönüşü karantina kaldırılıyor.
21. AY’dan dönen astronotlar kendilerini Pasifik Okyanusunda karşılayan uçak gemisinde herkesi selamlıyor ve konuşma yapıyorlar.
22. Halk, Ay fatihlerini bayram havasında ve büyük coşku ile karşılıyor.

 

Rasih Bensan 6 Kasım 2012

 

  

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..