Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
401
 

İnsanoğlunun geleceğini bağladığı böcek...

İnsanoğlunun geleceğini bağladığı böcek...
 

İnsanoğlunun geleceği bir böceğe bağlıysa yandı gülüm keten helva…

Evet, insanoğluna en faydalı böcek arı!

Arı’nın ürettiği balı çalarak hayatını idame ettiren insanoğlu, bakın arının neyinden de faydalanıp,  geleceğini garanti altına alıyormuş.

Arıların insanlık ve doğa için birçok yararı var.

Albert Einstein: 'Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır.' diyerek arıların  önemine değinmiştir.

İşte arıların insanlık  ve doğa için yararları:

Sadece bir kovandaki arılar 1 gün içinde 1 milyon çiçeği döllermiş.

Arılar 130 bin farklı bitki türüne konarak üremesini sağlarmış.

İnsanlar için hayati öneme sahip 115 tarım ürünün 87’si arılar tarafından döllenerek üretiliyormuş.

Bu ürünler dünya genelindeki 3 trilyon dolarlık tarım ürünleri satışının 1 trilyon dolarını oluşturuyormuş.

İnsanlar bu ürünlerden kalori ihtiyaçlarının yüzde 35’ini sağlıyormuş.

Vitamin, mineral ve antioksidan ihtiyaçlarının büyük kısmını da bunlardan alıyormuş.

Arıların ortadan yok olması kiraz, elma, greyfurt, avokado, salatalık, lahana, badem ve brokoli üretimini tehlikeye atıyormuş.

Arı zehri günümüzde kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç yapımlarında kullanılıyormuş.

Günümüzde 100.000 dolayında böcek türü sınıflandırılmıştır.

Bu 100.000 tür içinde, 23.000 dolayında arı türü bulunmaktadır.

Şu an bilinen, 9 değişik bal yapan arı türü vardır.

Arılarla ilgili bilinenleri şöyle sıralamak mümkün:

Arının ürettiği ürün: Bal

Bal mumu: Arıların, karbonhidratları sindirmesi sonucu; karınlarının 4-7 halkalarındaki mum bezleri tarafından, terleme şeklinde sızdırılan bir maddedir. Hava ile temas eder etmez pulcuklar halinde donar.

Arı sütü: Arı sütü, 5-15 günlük işçi arıların, yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları, bir maddedir.

Polen: Polen, çiçeklerin, erkek organı başçıklarında bulunan, döllenmeyi tamamlayan çiçek tozlarıdır. Arıların, büyüme dahil diğer bütün faaliyetleri için lüzumlu olan gıda maddesidir.

Propolis: Bazı bitkilerin tomurcukları veya yaprakları vasıtasıyla ifraz ettikleri; bir takım reçineli maddelere, propolis denir. Çam ağaçlarında bol bulunur. Mikrop öldürücü özelliği vardır.

Arı zehiri: Arı zehiri, su gibi berrak, tadı acı, tipik asit reaksiyonu gösteren bir maddedir.

Bu kadar fayda yeterli değil mi?

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Kıymetli Mesut Karip : Zavallı ve faydalı arılar çiçek bulacaksa bayram etsinler,Türkiye'miz çöl oldu arılar neye konsun nasıl faydalansın,insana fayda sağlasın.Doğa yok oldu Ne bal o eski bal, ne arılar o eski arılar.Selam ve saygılar sunuyorum.

Mehmet Burakgazi 
 28.07.2013 20:09
Cevap :
Merhaba Mehmet Bey. Yorum ve katkı için teşekkürler. Selamlar, saygılar...  29.07.2013 15:48
 

Bilgiler doğru; başka kaynaklar da aynı bilgiyi vermekte. Bal arıları bitki döllenmesinin (polinasyon)yüzde 55 kadarını geçekleştiriyor. Kalanı diğer böcekler, diğer arılar, hayvanlar ve rüzgâr yapmakta. Bu hesapça Einstein'ın sözünü "böcekler yok olursa..." diye değiştirmek gerekir bana göre, çünkü böcekler ve bal arıları polinasyonun yüzde 85 kadarını gerçekleştirirler; aslında arı toplu yaşam yapan bir böcektir. En ilginci de larvaların erkek, kraliçe veya işçi arı olması doğuştan değil de larvanın beslenme biçimi ve tutulduğu yüksük gözün büyüklüğüyle gerçekleşir. Yani yumurtadan önce değil, sonradan topluluk ihtiyacına göre belirlenir. Her koloni bir tek ana arı muhafaza eder. ana arı bir kez 10-20 erkek arıyla havada çiftleşir ve depoladığı erkek arı spermlerini kullanarak ömrü boyunca döllenmiş yumurta yapar; kovandan dışarı çıkmaz. 5-7 yıllık ömrü boyunca 6 milyon döllenmiş yumurta bırakabilir. Arıcılıkta verim için en çok iki yaşında ana arı kullanılır.

Muharrem Soyek 
 21.07.2013 12:55
Cevap :
Merhaba, yorum ve katkı için teşekkürler. tamamlayıcı bilgiler için teşekkürler. Selamlar, saygılar...  24.07.2013 11:59
 

Merhaba Mesut Hocam, bir ikizdereli ve anzer balının yetiştirildiği bir coğrafyanın insanı olarak doğrusu balın bu yetkinliği konusunda bilgilerim yoktu, elinize sağlık selam ve saygılar.

Nizamettin BİBER 
 21.07.2013 11:58
Cevap :
Merhaba, yorum ve katkı için teşekkürler. Selamlar, saygılar...  24.07.2013 11:59
 

Sorun arıyla çözülecekse işimiz kolay.

Kerim Korkut 
 21.07.2013 11:06
Cevap :
Merhaba, yorum ve katkı için teşekkürler. Selamlar, saygılar...  24.07.2013 12:00
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 3842
Toplam yorum
: 6442
Toplam mesaj
: 310
Ort. okunma sayısı
: 2883
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster