Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '11

 
Kategori
Dünya
 

Irak’ı barışa kavuşturdunuz, bununla gurur duyun!

Irak’ı barışa kavuşturdunuz, bununla gurur duyun!
 

Savaşın kuralları var, edebiyatı da.

“Savaş, zorunlu olmadıkça cinayettir.”

Kimine göre vatanseverlik, kimine göre onur ya da gurur duyulacak bir oyun. Kimine göre de katliam.

Ve fiyatı yüksek savaşın. Acısı derin. İnsanda bıraktığı izler açısından, savaşın maliyeti insandan insana değişiyor.

“Kimi karısını, kimi ailesini, kimi de aklını kaybeder savaşta.”

Courter, Amerika adına Irak’ta savaşmış bir asker. Dört yıllık karısı, başka bir askerle aldatmış onu. Sonra da sahip olduğu oğlanın kendinin olmadığını fark etmiş. Irak’ta kitle imha silahı bulamamalarına rağmen, savaşa katılmaktan yine de pişman değilmiş.

Matthew, ateş hattını ve onun içinde kalmanın ne demek olduğunu iyi anlıyor. Altı kez bombalı saldırıdan kıl payı kurtulmuş. En son olarak da ateş içinde kalan bir araçtan güçlükle atmış kendini. Canlı hatıralarından biri, Fallujah kentinde askeri binaya el bombası atmaya hazırlanan 8 yaşındaki Iraklı bir çocuğun öldürülmesi.(ABC News)

“Çok kan döktük Irak’ta. Ama hiç biri beyhude değildi…Sizin fedakarlığınız Irak halkınaydı… Irak halkını özgürlüğüne, Irak’ı barışa kavuşturdunuz,  bununla gurur duyun” (Veda konuşmasından).

“Hiçbir uluslararası hukuksal- yasal dayanağı olmayan bir savaşta, sekiz buçuk yıl sonra, bir toplumu tamamen yıkmış, yüz binlerce ölüyü ve korkutulmuş, sindirilmiş, travma geçirmiş milyonlarca çocuğu, tüm altyapıyı yıkılmış bırakarak gidiyorlar. ( goodbye Irak, Robert Dreyfuss)”

Bir trilyona yakın harcama, 4500 civarında ölü ve, 32000 yaralı asker savaşın Amerika’ya görünen maliyeti.

Öte yandan, 104 bin ölmüş askerin yanında bir milyondan fazla ölen sivil ve 4 milyona yakın göçen Iraklı.

Bu savaş,  hiçbir benzer yanı olmamasına rağmen bana Çanakkale Savaşı’nı hatırlattı.  İşgalciler, okyanus ya da denizaşırı ötelerden gelmişlerdi. Geçerli bir sebepleri de yoktu. Ve işgalciler  vatanları için çarpıştıklarını söylediler.

Üç beş sene sonra bir de şehitlik kurulmasın Irak’ın ortasına, işgalciler ile vatanları için çarpışanlar yan yana. Ve elli yıl sonra, ti sesi ile birlikte özür dilemeler şafak vaktinden önce, ne dersiniz?

Irak Savaşı'nın iç yüzündeki tüm çirkinliği anlatan, en zengin kaynak, Amerika basını ve medyası, binlerce resim, binlerce video fazla söze gerek bırakmıyor.

Hüseyin Seyfi 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..