Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mahmut Ekrem Muhalefet demokrasiye geliştirir

http://blog.milliyet.com.tr/profilimaspx

17 Aralık '12

 
Kategori
Siyaset
 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Erdoğan'ı pas geçti, Irak'a yöneldi,

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Erdoğan'ı pas geçti, Irak'a yöneldi,
 

Ortadoğu bataklığında suların durulması pek de kolay görülmüyor. Yüzyıllardır sürüp giden döngüde roller aynı, aktörler ise değişmekte. Bir yanda petrol, bir yanda kutsal topraklar, her zaman Ortadoğu'yu çekim merkezi haline getiren unsurlar olmuştur.

ABD, İngitere ve AB'nin bu topraklar üzerinde hükümranlık arzuları buraya daima, kan ve gözyaşı getirmiştir. İşte bu kirli oyunlarına bölge ülkelerinide angaje ederek yürüttükleri politikaları, bölge ülkelerini birbirne düşürmektedir. 

Adına Arap baharı denilerek oynadıkları son oyunları, Arap hüznüne dönüşmesiyle binlerce insanın çoluk çocuk, kadın yaşlı demeden ölümüne neden oldu ve olmaya da devam ediyor.

Malesef, Türkiye'de bu oyunun bir parçası durumuna düşürüldü. Piyon gibi öne sürülmesine rıza gösterdi. Sudan bahanelerle, komşu ülke Suriye'nin iç işlerine müdahil oldu. Başbakan ve Dışişleri Bakanı insan haklarının çiğnendiğinden, komşuluk ve akrabalık ilişkilerimizin tarihten geldiği söylemleri ise zevahiri kurtarma gayretleri olarak görülmektedir.

Suriye'li muhaliflerin üssü haline gelen, güney illerimizde 170 bine varan mülteciler için yapılan harcama 500 milyon tl. ulaşmış durumdadır. Esad'ın kimyasal silah kullanabileceği endişesiyle de Nato'dan Patriot Füze Bataryalarının Suriye ile sınır boyunca konuşlandırılması bölgede kuşkulara yol açmıştır.

Nitekim, İran Ordusu Gen. Kurmay Başkanı, Hassan Firouzabadi, Petroitlar, sınır güvenliğinin ilerletilmesine, yani Suriye topraklarına girilmesine yardımcı olacaktır. Bu durumun Avrupa'yıda tehdit edecek bir dünya savaşına yol açabileceğini ifade etti.

Ayrıca,  Firouzabadi Patroit sistemi dünya üzerinde kara bir leke olduğu ve Nato'nun savaş planları yaptığı, bu durumun ise Avrupa'nın geleceği için tehlikeli bir durum olduğundan söz etti.  İran Dışişleri Bakanı, Ali Ekber Salihi ise ' Batı planlarının başarılı olması için, İran İslam Cumhuriyeti, Suriye hükümetini devirmeye yönelik senaryolara izin vermez'' dedi. 

Dİğer bir gelişme ise, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta 400 personel ve 2 Petroit Bataryasını Türkiye'ye gönderme emrini imzaladı. 

Bu gelişmeler mealinde, Başbakan Erdoğan'ın 17 Aralık tarihinde Konya'da yapılacak, Sufi Rumi'nin ölümünün 739. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek ''Şeb-i Arus'' törenine, davet ettiği Ahmedinejad bu ziyaretini iptal etti. Türkiye'ye gelmekten vaz geçen Ahmedinejad  yakın bir zamanda Irak'ta Başbakan Maliki ile görüşmeyi gerçekleştirecek.

Bu görüşmenin önemi,  Barzani ve Türkiye ile iplerin gergin olduğu bir dönemde gerçekleştirilecek olmasıdır. Maliki'nin İran'a bir adım daha yaklaşması kaçınılmaz olarak görülmektedir. Bekleyip göreceğiz.       

 

 
Toplam blog
: 147
: 638
Kayıt tarihi
: 13.05.08
 
 

Hızla kirlenen dünyamızda, üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmak, gelecek kuşaklara..