Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '12

 
Kategori
Dünya
 

İran ve Rusya Federasyonu Esad'ı gözden çıkarıyor mu?

İran ve Rusya Federasyonu Esad'ı gözden çıkarıyor mu?
 

Sosyal Medya onu da yıkmak üzere.


Özgür Suiriye Ordusu Suriye içinde gerilemeye başladı, Esad'a bağlı birlikler Humus ve Hama gibi kentlerde yönetimi ele geçirme konusunda şu an güçlü dursada İran'ın kapalı kapılar ardında Esad'dan kurtulmak istediğine yönelik haberler basına sızmakta. 

Peki İran neden son zamanlarda Esad'dan kurtulmak ve Esadsız bir Suriye konusunda ABD ile iş birliği yapmak istesin (zira haberle bu yönde). Ben şahsen İran'ın ABD ile bu konuda istişare yapmak istediğine inanmıyorum fakat diğer yandan İran, Suriye üzerinden Batı'nın kurduğu mezhepçi tuzağa feci bir şekilde düşmekte olduğunu gördü.

Suriye ile Rusya ve İran'ın stratejik ortaklığını Batı Sünni dünyaya "Gördünüz mü, asıl emperyalist Tartus Askeri Üssünü korumaya çalışan Ruslar ve eli maşalı İranlılar ve onların uşağı şiiler, Nusayriler ve Aleviler" diyerek sünni dünyanın gözünde Rusya ve İran'a karşı ABD İngiltere'nin (Irak ve Afganistan) işgalleri yüzünden duyulan sempatiye ağır darbe vurdu. 

Şu an İslam coğrafyasında Batı'ya karşı Irak ve Afganistan yüzünden inanılmaz bir kin var. Bu kin o kadar büyük ki Rusların ve İranlıların Esad'a destek vermesi bile Sünniler içinde bölünmelere sebebiyet vererek Rusya ve İran'a Medya sayesinde şüpheyle bakılmasına neden olunsada hala tam olarak Türkiye ve diğer bir çok islam ülkesinde istedikleri oranda Rusya ve İran düşmanlığı ve karşıtlığı Batı düşmanlığını henüz geçemedi.

Zaten istedikleri İran, Rusya ve Çin ile İslam dünyasının arasında güvensizlik oluşturularak yarıda kalmış bulunan Gazze katliamlarına devam edebilmekti. İngiltere maşa olarak kullandığı ABD üzerinden İsrail'in dizginlerini elinde tutmaya çalışırken olası bir İran'a saldırının şimdi sırası değil demekte.

Tam bu esnada İran ve Rusya, hem kendi nüfuz alanına zarar vermemek ve planı bozmak hem de genel islam dünyası üzerlerindeki imaja zarar vermemek için Esad'dan vazgeçebilirler mi?

Evet geçebilirler. Burada İngiliz destekli muhalif Özgür(!) Suriye ordusunun ne oranda İngiltere'den icazet alarak barışa yaklaşmayı istemesine bağlı.

Burada kim kime ne verecek hangi tavizler verilecek buna bakmak lazım.

Aslında Rusya ve İran, Çinle beraber Libya'da istedikleri karışıklığı körükleyebilir ve Batı'nın Libya petrollerini Avrupa'ya taşımasına terörle engel olabilirlerde. Batı bunu biliyor o yüzden baş belası olarak gördükleri Putin'den bir an evvel kurtulmak istemekteler, hiç değilse Rusya Federasyonu içinde olanca karışıklık çıkartarak Batı'ya karşı sertleşerek restleşmek isteyen Putin'i kendi derdine düşürmek istemekteler.

Herşey Putin'e ve Çin'e ve bu ülkelerin Asya'nın enerji kaynağı İran'a verecekleri desteğe bağlı.

Bakalım İngiltere hangi adımları atacak? Yoksa bir adım atmak yerine Rusya ve İran'ın sertleşerek Sünnilerin gözünden daha da düşerek marjinal kalmasını mı isteyecek?

Türkiye'de Hükümet oyunu kuralına göre oynamakta. Zira, Hükümet'in oynadığı denge politiklarında sapma demek Batı'nın AK Parti üzerinden tüm desteğini ve Türkiye'nin istikrarsızlaşmasının önüne set olmaktan çekilmesi demek. Esad'dan ziyade güçlü bir Putin ve Ahmedinejat olduğu sürece Batı tüm desteğini Türkiye'ye vermeye devam edecektir. İster pragatist gözle bakalım isterse adaletle sonuçta çok kutuplu ve dengede bir Dünya, Türkiye'nin konumunu daha da güçlendirecektir. 

( Astrolojik olarak Satürn'ün Ekim'in 6'sında akşam saatlerinde Akrep burcuna geçecek olması Türkiye'nin siyasal, ekonomik ve kültürel etki ve gücüne zarar verebilecek dikkatsiz politikaların uygulanma riskini ortaya çıkartmakta, umarım bunlar olmaz )

  

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..