Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş ilanları cep sözlüğü

İş ilanları cep sözlüğü
 

Sıra geldi bunca senelik iş tecrübemin imbiğinden süzülen damlaları genç arkadaşlarla paylaşıp onları yarınlara hazırlama yolunda taş üstüne bir taş koymaya. Aşağıda bu amaçla hazırlanmış, tamamen objektif, adeta bir İK gurusunun elinden çıkmışçasına profesyonelce hazırlanmış bir çalışma bulacaksınız:)

Yaptığım şey kısaca şu: Önce iş ilanlarına bir göz attım. Sonra bugüne kadar bu ilanlardaki benzer süzgeçlerden geçerek girdiğim şirketlerde karşılaştığım 'işlere' baktım. Sonra da tüm bunları eşleştirdim! Şu ana kadar hem uluslararası şirketlerde hem de aile şirketlerinde çalıştım. Siz tahmin edin bakalım daha çok hangi tip şirketler için geçerli aşağıdakiler. Peki sizin şirketiniz?

İlk satır ilana başvuracak elemanda aranan nitelikler, devamındaki paragraf ise tercümesi... Tabii ki %100 genelleme yapılamaz, bu yazının çağrıştırmadığı gerçekten iyi yönetici ve şirketleri (ki çalıştıklarım arasında böyleleri de var) dışarıda tutuyorum.

Cep sözlüğü (deyimler)

Esnek çalışma saatlerine uyumlu
Bu şirkette zamanımızı iyi yönetemeyiz, önceliklerimizi uygun belirleyemeyiz, gerçekçi olmayan zamanlamalar veririz. Bu yüzden eğer bu şirkete girmek istiyorsan fazla mesai ücreti almadan fazla mesai yapmaya hazır ol. Kadınsan evleneme (e mi?), evliysen çocuk yapma, çocuğun varsa hiç başvurma.


Self motivasyona sahip
Biz üst düzey yöneticiler olarak onca işimizin arasında bir de seninle ilgilenemeyeceğiz. Stratejilerini kendin belirleyip, kendin iş yaratıp, kendi yarattığın işleri başarmalısın.

Problem çözme yeteneği olan
Bizim şirkette işler sürekli ters gider. Biz üst düzey yöneticiler de işlerin nasıl düzeltilebileceğine değil sadece suçlunun kim olduğuna odaklanırız. Onun için problem çözmede başarılı olsan iyi olur.

Raporlama ve sunuş becerisi yüksek
Her an, olur olmaz zamanlamalarla senden sunum ve raporlar isteyebilir, normal mesai saatinin bitimine 15 dakika kala son bir senenin iş analizini hazırlamanı bekleyebiliriz.

Seyahat engeli olmayan
Olur olmadık zamanlarda olur olmadık yerlere saçma sapan nedenlerle gönderilebilirsin, hazır ol. Şirket araçları dökülüyor, tamir ve bakımdan anlıyor olmak ve bitli otellerde kalmaya razı olmak tercih nedenidir. Ha, bu arada şirket harcamalarını azaltmak için harcırah ve gider bildirim prosedürünü o kadar karışık ve zahmetli yaptık ki “Lanet olsun” deyip bazı harcamalarını cepten yapabilirsin.

30 yaşını aşmamış
Az para verip çok çalıştırabileceğimiz elemanlar arıyoruz.

İletişim becerileri yüksek
Şirketimizde üst düzey yöneticiler e-postalarını okumaz, okusa da yanıt vermez. Sözlü verdiği yanıtları en küçük fırsatta inkar eder ve sizi güç durumda bırakırlar. Hiç yanıt vermedikleri durumda da “Neyi ve niye bekliyorsun” diye sorarlar. Bunlara hazır eleman arıyoruz.

Stratejik düşünebilen
Bizim şirketimizin stratejileri net değil. Dolayısıyla çalışanlarımıza doğru bir yön çizip onları yönetemiyoruz. Dahası ne yaptığımızı da tam olarak bilmiyoruz. Umarım sen biliyorsundur.

Yönetim becerisi yüksek

Şirkette büyük abinin akrabası kankası, kısacası şu veya bu nedenle torpilli bir sürü vasıfsız adam var. Bu arkadaşlar seninle aynı seviyede hatta daha alt rütbede olmalarına rağmen seni deli edebilir, ayağını kaydırabilir ve fakat sonsuza kadar şirkette kalabilecek insanlardır. Bunlarla baş etmen gerekebilir. Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda var mı?

Yaratıcı
Bu güne kadar ne denediysek satışları arttıramadık, arttırsak da rakip geldi hemen pazar payını geri aldı. Yukarıdaki çalışma şartlarına rağmen cin fikirler ve acaip promosyonlar yumurtlayarak mucizeler yaratıp bizi ipten kurtaracak gençler arıyoruz.

Sonuç odaklı
Bizim net KPI’larımız (performans göstergelerimiz) olduğunu ve seni buna göre değerlendireceğimizi zannettin değil mi? Yanıldın. Bunun anlamı ‘işler kötü gittiğinde topun ağzındaki ilk sen olacaksın’ demektir.

Ekip çalışmasına yatkın
Burada emirleri birkaç üst düzey yönetici verir, gerisi uygular. Kendini orta düzey dahi olsa yönetici ve karar verici eleman zannetme eğilimi olanlar iş başvurularını bir kez daha gözden geçirsin.

Şaka bir yana örneğin ürün müdürü adaylarında aranan niteliklere bakınca insan ister istemez “Peki bu şirkette pazarlama müdürü veya direktörü ne iş yapar?” diye düşünmeden edemiyor.

Bir başka konuysa tüm bu süzgeçlerden geçirilen adayların karşısına mülakat yapmak için çıkan 'yöneticilerin' bu işi ne kadar ciddiye alıp ne kadar hazırlık yaptığı, ne kadar vasıflı olduğu... Sizce?..

Hepinize kolay gelsin.

 
Toplam blog
: 3
: 1257
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

İstanbul'da yaşıyorum, fotoğraf ve yelken ilgimi çekiyor. Şunu anladım ki insan yazarken kendin..