Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

N Ebru Şinik Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Beslenme M

http://blog.milliyet.com.tr/ebrusinik

27 Kasım '14

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

İş yerinde mutlu ve başarılı olmanın yolları

İş yerinde mutlu ve başarılı olmanın yolları
 

Üniversiteden mezun olduktan sonra etrafımdaki herkes gibi iş dünyasındaki başarının ancak çok çalışırsam geleceğine inandırılmıştım. Yaklaşık 17 sene iş hayatında profesyonel olarak farklı sektörlerde ve yoğunluklarda çalıştıktan sonra, sürekli mesailere kalarak uzun saatler ofiste çalışmanın mutluluk ve başarı yerine tam aksine tatminsizlik, boşluk ve huzursuzluk duyguları getirdiğini idrak ettim. Bunun üzerine hayatın anlamı, çalışmamızın amacı, dünyaya veda ederken geride ne iz bırakmak isteyeceğimle ilgili tefekkür etmeye ve bu doğrultuda bilinçli seçimler yapmaya başladım.

Bugün sizinle uzun deneyimlerim neticesinde testlerden geçirmiş olduğum ‘Ofiste Mutlu Olmanın Kısa ve Pratik Yolları’nı paylaşmak istiyorum. Ufacık gibi gözüken günlük rutinlerin insan hayatını niyetleri doğrultusunda ne kadar hızlı dönüştürebileceğini bizzat defalarca deneyimlemiş ve deneyimlemeye devam eden sizlerden birisi olarak aşağıdaki maddeleri 21 gün uyguladıktan sonra hissettiğiniz fiziksel, zihinsel ve duygusal değişikliklerin sizi şaşırtarak, mutluluk hormon salgılarınızı yükselteceğine eminim. Dahamutlu, daha enerjik, hayatta daha tatmin ve huzurlu olmak seçimlerimizde yatıyor.

 

1.      Farkındalık Teknikleri Uygulayın : Her gün 15 dakika boyunca farkındalığınızı artırıcı bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olan meditasyon uygulamasına zaman ayırın. Klinik araştırmalar düzenli yapılan meditasyonun çağımızdaki en etkili stres yönetim aracı olduğunda hem fikir. Meditasyona başlamadan önce evrene cevabını bilmediğiniz bir soruyu sormayı veya niyetinizi belirtmeyi sakın atlamayın! Unutmayın, yaşadığımız evrende her tezahür, her oluşum niyetler içerisinde saklıdır ve her niyet içinde kendini tezahür ettirme mekaniğini de barındırır. Bu evrenin en başlıca yasalarından olarak bilinmektedir. Meditasyonu daha önce denemediyseniz mantra meditasyonları ile daha basit ve hızlı bir şekilde yol alabileceğinizi söylemeliyim.

 

2.      Şükran Duygunuzu Geliştirin : Her gün hayatınızda üç farklı yeni şükredecek şey bularak, not alın. Bu alıştırma sayesinde zihniniz otomatik olarak etrafı sürekli şükredecek birşey bulmak adına taramaya başlayacaktır. Dolayısı ile kendinizi mutlu ve tatmin hissetmenizi sağlayacak olan sahip olduğunuz niteliklerin her gün hızla çoğalmaya başladığını göreceksiniz.

 

 

3.      Gün Işığından Faydalanın:Eğer mümkünse ofisteki çalışma masanızı gün ışığı giren alanlara yerleştirin. Klinik araştırmalar neticesinde gün ışığı bulunan alanlarda çalışmanın bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, D vitamini takviyesi yapmak, kendimizi daha olumlu, mutlu, huzurlu ve sağlıklı hissetmemizi sağlamak gibi yararları kanıtlanmıştır. Eğer ofisiniz gün ışığı almaya müsait değilse 24 saat esasına dayanan aydınlatma yazılım programlarından birini bilgisayarınıza indirmenizi tavsiye ederim. Ben gerektiğinde ‘f.lux ’ isimli programı kullanıyorum. Bu program dünyada bulunduğunuz konumdaki güneşin doğuş ve batış saatlerine göre bilgisayar ekranınızın renklerini ayarlıyor. Özellikle güneş battıktan sonra hala uzun saatler bilgisayarla çalışan ve uykusuzluk çeken kişilerin hayatına yaşam kalitesi taşıyan bu tür software programlar oldukça yardımcı olabiliyor.

 

 

4.      Aromaterapi’nin Gücünü Keşfedin : Beş duyumuz arasında yer alan koku duyumuz şüphesiz en duyarlı ve girdiğimiz ortamı belirlemek için en hızlı cevap vereni. Merkezi, beynimizin duygu, hafıza ve yaratıcılığı etkileyen kısmında yer alan koku alma duyusu 24 saat boyunca çalışan ve hiçbir zaman “kapatılamayan” tek duyudur. Koku duyusu, hafıza ve duyguları kontrol etmesinin yanı sıra iştah, sinir sistemi, vücut sıcaklığı, stres seviyesi ve konsantrasyonu etkileyen hormonları salgılayan alanlarla da direk bağlantılıdır. Bu sebeple kokunun işyerlerinde performans optimizasyonu amacıyla kullanılabileceği de belirlenmiştir. Rutin görevlerde hataların azaltılması, çalışanların kendilerini daha iyi hissetmeleri, yüksek moral, müşteri hizmetlerinde iyileşme ve genel verimlilik artışı bu uygulamanın yararları arasında sayılabilir.

Çiçekler, şifalı bitkiler ve ağaçlardan elde edilen aromaları öz yağlar şeklinde aktarlarda bulabilirsiniz. Satın alırken ürünlerin özellikle organik olmasına, sentetik madde içermemesine lütfen özen gösterin. Size en hoş anılarınızı hatırlatacak kokuları seçerek, çalışma masanıza koyacağınız buhurdanlık eşliğinde  bu mucizevi etkileşimden faydalanın. Aromalarla ilgili aşağıdaki önerileri de deneyebilirsiniz :  

·         Dağ kekiği ve biberiye aroması yorgunluğa karşı direnç oluşturmakta, hafıza ve konsantrasyona katkı sağlamaktadır.

·         Itır çiçeği ve bergamot aroması stres ve gerginliği gidermektedir.

·         Greyfurt, yasemin, limon ve Ylang Ylang aromaları rehaveti azaltmakta ve uzun süreli dikkat toplama kabiliyetini artırmaktadır.

 

 

5.      Nefes Teknikleri Çalışın :Her gün 5 dk kontrollü nefes teknikleri çalışarak fiziksel-zihinsel ve ruhsal bedenleriniz arasında denge sağlayın. Bazı kadim nefes teknikleri stres yönetimi için mükemmel sonuçlar vermektedir. Eğer bu nefes tekniklerini uygulamayı bilmiyorsanız, omuriliğiniz dik duracak şekilde oturarak, burnunuzdan derin bir nefes alın ve nefes alırken sırası ile karnınız ve sonra göğsünüzün dolduğunu farkedin. Nefes alma tamamlandıktan sonra tekrar burnunuzdan tüm nefesi boşaltın. Bu şekilde 20 defa nefes alıp, verin. Bu alıştırma neticesinde zihninizin anında daha berrak ve net olduğunu ve sakinleştiğini göreceksiniz.

 

6.      Nezaketin Gücünü Hatırlayın :  Sosyal hayatınız, iş çevreniz veya özel hayatınızdaki günlükdiyaloglarınızda yeri geldiğinde karşı tarafa sözle, mail ile ya da telefonla teşekkür etmekten ya da onu övücü ifadeler kullanmaktan çekinmeyin. Bu davranış biçimi zamanla sosyal çevrenizle bağınızı güçlendirecek ve zihninize etrafınızda size destek olan kişileri hatırlatacaktır.

 

7.      Etrafınızda Yeşillik Oluşturun :Sayısız araştırma neticesine göre insanın tabiatla, bitkiler ve çiçeklerle beraber aynı ortamda geçirdiği zamanla orantılı olarak  bütünsel sağlık hali ve enerjisi yükselmekte, ilişkileri gelişmekte ve hatta genel olarak suça eğilimi azalmakta olduğu ispanlanmıştır. Çalışma masanıza sevdiğiniz bir saksı çiçeğini ya da yeşil yapraklı bir bitki koyarak ve bilgisayarınızın duvarına kendinizi çok iyi hissetiğiniz tabiat içerisindeki bir fotoğrafınızı yerleştirerek işe başlayabilirsiniz.

 

 

8.      İşinizi Dış Mekanlara Taşıyın :  Mümkün oldukça hergün saat 17.00’den önce ya bir iş yemeğinizi, ya bir toplantınızı, ya da bir telefon görüşmenizi dış mekanlarda yapmak için gayret gösterin. Bu iş yerinizdeki teras ya da bahçe, ofis yanındaki park ya da dış mekanda masaları olan bir cafe olabilir. Ayrıca bazı toplantılarınızı yürüyüş aktivitesi eşliğinde yaptığınız takdirde yaratıcı çözümlerin daha hızlı ve kolaylıkla geldiğini farkedeceksiniz.  

 

 

Ofiste mesailere kalarak ve çok çalışarak mutlu olmayı beklemeden, mutlu olmak için yukarıdaki önerilemizi denemek daha akılcı ve eğlenceli değil mi? Önerilerimi denedikten sonra paylaşımlarınızı bekliyorum.

 

Esenlikle kalın,

 

N. Ebru Şinik

Ayurvedik Yaşam Eğitmeni

Yükselen Çağ  ‘ Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü Merkezi’ Kurucusu ve Lider Eğitmeni

 
Toplam blog
: 17
: 1523
Kayıt tarihi
: 16.04.13
 
 

‘Chopra Center University ’ eğitmenlerinden,  ülkemizin ilk ve tek  Ayurvedik Yaşam Eğitmeni ..