Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '08

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

İşitme engelli oğlu master yapan av. Nurten Büyükışık ile röportaj

İşitme engelli olmasına rağmen master yapan Reşit Emre Büyükışık’ ın annesi Av. Nurten Büyükısık:” Engelli çocuklara normal insan gibi davranmalıyız”

İşitme engelli olmasına rağmen Reşit Emre Büyükışık okuyarak master dahi yapan bir işitme engelli oldu. Hem de hiç dershaneye dahi gitmeden. Annesi Nurten Büyükışık ile onun nasıl başardığına dair bir mülakat yaptık.

SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız Nurten Hanım?

N BÜYÜKIŞIK- 1947 Üsküdar doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup, halen İstanbul’da Maliye Bakanlığına bağlı hazine avukatı olarak görev yapmaktayım.

YORUMU –Av. Nurten hanım avukat olmasının ve hayat tecrübesinin vermiş olduğu bilgi ve tecrübe birikimini engelli oğlu ve sağlam kızının gelişmesine adamış ve bir işitme engelli olarak benim büyük takdir ve sevgi saygımı kazanmış hukukçu ve bir abla olarak beynimde yer etmiştir.

SORU- Çocuğunuzun işitme engelli olduğunu öğrendiğinizde neler hissettiniz Sorumluluklarınız daha mı ağır oldu? Bu halde çocuğunuz ülkemizde pek az işitme engellinin başaracağı Üniversite okumak gibi avantajlara sahip oldu. Bunun için neler anlatacaksınız ?

N BÜYÜKIŞIK – Dünyam karardı, çok üzüldüm ama oğlum bir aylık ameliyatlı iken okuluna gitti. Ben onun kulağı oldum. Zekası, düşünce yapısı iyi olduğundan lisans ve yüksek lisans okuyarak okulunda başarılı oldu.

YORUMU – Emre Kardeşimiz yaptığı her başarıyı abartmamakla beraber küçümsememekte doktora dahi yapmayı düşünecek kadar “ Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz düsturunu yerine getirmeye gayret etmektedir.”

SORU- Sizce işitme engelli çocuğu olan aileler çocuklarının üniversite okuması için ne gibi caba harcamalılar?

N BÜYÜKIŞIK- Eğitimi için ellerinden gelen her imkanı kullanmalılar.

YORUMU – İşitme engelli çocuğu olan aileler ağlamak sızlamak yerine çocuklara önce sonsuz sevgi ve saygılarını göstermeli ve daha sonra da onlara iyi eğitim almasını sağlamaya bakmalılar ve iyi eğitim almış işitme engellileri de ailelerine davet ederek onları misafir ederek, değer vererek onların başarılı olmasına katkı sağlamış olurlar.

SORU- İşitme engellilerin gelişimi ve eğitimi için kurulan dernekler acaba nasıl bir çalışma yapsınlar ki işitme engellilerden daha çoğu üniversite okusunlar.

N BÜYÜKIŞIK – Üniversite hazırlık dershaneleri sahipleri ile görüşülerek işitme engellilerin anlamadığı konular için yardımcı olmalarını , onlara geri zekalı muamelesi yapmamalarını önermeleri lazım.

YORUMU – Ne yazık ki bazı aileler “ çocuğum zaten işitme engelli dershanede ne anlayacak” diyerek onlar dershaneye bile yollamamaktalar.Buna rağmen Emre gibi azimli kardeşlerimiz de çok ama çok çalışarak dershaneye bile gitmeden master doktora yapacak seviyeye gelebilirler işte.

SORU- Bu duyguları beyinizde yaşadı mı? Çocuğunuzun işitme engelli olduğunu öğrendiğiniz zaman “El ele verelim onun işitme engelinin dezavantajlarını avantaja dönüştürelim “ Dediniz mi? Beyinizin tepkisi ne oldu?

N BÜYÜKIŞIK- Emre’nin babası Emre’ye her konuda yardım eder.

YORUMU – Emre’ye en büyük destek ailesinden gelmişti.Aile sadece çocuklarının değil, onunla aynı düzeyde olan arkadaşlarının gelişmesine de katkıyı sağlamışlar ve çocuklarına gösterdikleri sevgiyi onun arkadaşlarına da göstermişlerdir.Bu aileyi ziyaretimde ben buna da şahit oldum işte.

SORU- Çocuğunuzun işe girmesinde yaşadığı sorunları nelerdi? Bu sorunları nasıl aştınız ?

N BUYUKIŞIK- Çocuğum işitme engelinden dolayı işinden gereken yardımı ve desteği göremedi. Kendi mesleğinde yükselmek istemekte ancak iletişim sorunu olduğundan gereken performansı gösterememekte.

YORUMU – Evet işitme engellilerin en büyük sorunlarından bir tanesi de yeterli eğitim ve donanıma sahip olmalarına rağmen işverenlerin önyargılı tutumları sonucunda terfi edememeleri ve eğitime dahi gönderilmemeleri oluşmaktadır.

SORU- İşitme engellilerin evlenmede sorun yaşamaması için aileler ne yapmalılar?

N BÜYÜKIŞIK- Ruh sağlığı yerinde olmalı. Onun yaşamına renk ses güzellik katacak nitelikte kız bulmak bir hayli güç.

YORUMU –İşitme engellilerin sağlamlarla iletişim kurmaları ne kadar güç ise bilgi ve eğitim düzeyi yüksek olan işitme engellilerin bu bilgi birikim ve bilinç düzeyi gelişmemiş olanlarla anlaşmalar da güç olmaktadır.

SORU- Nurten Hanım son kez neler söyleyeceksiniz?

N BÜYÜKIŞIK- Engelli kişilere normal insan gibi davranmalı onun cemiyet içinde yaşaması sağlanmalı, soyutlanıp içine kapanmasına imkan verilmemelidir.

Teşekkür Ederim Nurten Hanım

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..