Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '17

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

İskece Karnavalı

İskece Karnavalı
 

İskeca Karnavalı


Bu aralar Komsuda günler çok eğlenceli geçiyor.

Apokries Karnavalı, Osmanlı döneminde var olan ve yüz yıllar boyunca süre gelen bir gelenektir. Ortodoks Rumlar tarafından kutlanan, Brezilya’nın Rio, İtalya’nın Venedik karnavalının küçük ölçekli örneği “Apokries” karnavalı Yunanca’da Apokries kelimesinden türemiştir ve- Apo=’den ve Kreas=et – etten ve hayvansal ürünlerden uzaklaşmak anlamına gelir. Paskalya öncesi 40 gün tutulan oruç süresinde et ve hayvansal ürünlerden tüketmeyerek bir nevi oruç tutarlar..

 

Bu dönemde, eğlence, iyi vakit geçirme, kılık değiştirme gibi adetler yerine getirilir. Bu adetler Roma dönemine, hatta daha eskiye, Yunan Dünyasının Dionisios Kutlamalarına kadar gider. Bahsi geçen Antik dönemde insanlar, Medeniyetin bekçisi , bariş aşığı ve Şarap Tanrısı Dionisos şerefine, kılık değiştirir, dans eder, şarkılar söylerlerdi. Kılık değiştirmiş maskeli insanlar grup halinde eğlenirler, gösteriler yaparlarmış.

 

Sonucta, adetler yer-yer değişir ancak şarap, şaka ve eğlence her adetin temel şartı olur.

Festivalde ilginç kostümler giyip, yüzlerini boyayan insanların inandıkları efsaneye göre, Hz Meryem’in oğlu İsa’nın ileride peygamber olacağı düşüncesi yayılmaya başladıkça, halkta dönem yöneticilerinin İsa’yı öldüreceği şüphesi uyanmaya başlar. İsa’yı yöneticilerin şerrinden kurtarmak isteyen halk ise kasabada bulunan tüm çocukların yüzlerini boyayarak İsa’yı kamufle etmeye çalışır. Günlerce boyalı yüzleriyle kasaba sokaklarında dolaşan çocuklar, bir pazar günü yöneticilerin İsa’yı öldürmekten vazgeçtiğine inanan halk tarafından topluca yıkanarak tertemiz bir pazartesiye uyandırılır. Çocukların yıkandığı pazar günü ise herkes coşkuyla eğlenir.

 

Her ne kadar yukarıda bahsettiklerim tüm Yunanistan için geçerli olsa da karnavalın en görkemli ve heyecanlı olduğu belli birkaç şehir var. Bunların en başında ise Yunanistan’ın en büyük 3. şehri olan Patra geliyor. Toplam 3 gün boyunca süren karnaval eğlencelerinde konserler, maskeli kostümler ve bir çok farklı etkinlik yapılıyor.

 

Patra’dan sonra en zevkli karnavallar ise Kozani, Resmo, ve İskeçe’de yer alıyor. Apokries Karnavalı, Türkiye tarafından yeni yeni öğreniliyor ve son yıllarda İskeçe’de yaşanan etkinliklere Türklerin de ilgi gösterdiği biliniyor.

 

Bir Cuma akşamı yola otobusumuzle çıkıp, Kavala ve Selanik şehir turlarımızdan sonra konakladığımız otelden Pazar sabahı erkenden ayrılıp Maskelerimizi peruklarımızı takıp İskece Festival yürüyüşüne bizlerde katıldık.

Doğrusu sınırlardaki yoğunluk , Kavala ve Selanik sehir turlarının yorgunluğuda eklendikten sonra pek keyif alacağımı düşünmediğimiz bu Festivalden hem çok keyif aldık, hem de unutamayacağımız anılarla döndük. Seneye bu yolculukta bizlere eşlik etmeniz umudu ile sevgilerimle ;

 
Toplam blog
: 2
: 197
Kayıt tarihi
: 25.01.17
 
 

Yolculuk insana en cok insanı öğretiyor. Şekillenmiş insanı, şekil şekil insanı, iyi insanı, kötü..