Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '08

 
Kategori
Haber
 

İşlenilen Pamuk değil Çelik

İşlenilen Pamuk değil Çelik
 

Tuzla’da bir kurtarma botu testinde 3 işçi öldü, 1’i ağır 15 işçi de yaralandı. Sendikacılar, kurtarma botu testinde tersane işçilerinin kum torbası yerine konulduğunu, insanların kobay olarak kullanıldığını iddia etti

Art arda işçi ölümlerine sahne olan Tuzla tersaneler bölgesinde dün bir ‘deneme’ faciası yaşandı. GİSAN Tersanesi’ndeki tankerin filikasına ağırlık kontrolü için oturtulan 19 işçi, test amaçlı olarak denize düşürülmesinin ardından camları kırılarak su alan filikanın içinde dakikalarca yaşam savaşı verdi. Vinç yardımıyla ters çevrilen filikada 3 işçi yaşamını yitirdi, 1’i ağır 15 işçi de yaralandı. Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç, filikalarda kum torbası yerine işçilerle deneme yapıldığı için ölümlerin meydana geldiğini iddia etti.
Daha önce meydana gelen kazada 1 işçinin hayatını kaybettiği GİSAN Tersanesi’ndeki 12 bin 500 grostonluk tankerin filikası dün test için denize indirildi. Çoğunluğu tersanenin taşeron işçilerinden oluşan 19 kişinin bulunduğu filika sert bir şekilde denize bırakıldı. Ters dönen ve çıkış kapısı suyun içinde kalan filikanın camları da düşmenin şiddetiyle kırıldı. Kırılan camlardan içeri dolan su, filikada tam bir can pazarı yaşanmasına neden oldu. Bağırarak yardım isteyen 19 kişinin yardımına mesai arkadaşları koştu. Suya atlayarak kapıya ulaşmaya çalışan işçiler dakikalarca arkadaşlarını kurtarmak için çabaladı. Sonunda bir vinç yardımıyla filika ters çevrildi ve kapısı açıldı.

İşçiler kendilerini suya bıraktı

Havasızlığa ve boğulmaya direnen işçilerden 16’sı can havliyle kendilerini suya bıraktı. Ancak filikadaki Emrah Varoğlu (19), Ramazan Ergün (36) ve Ramazan Çetinkaya (25) için çok geç kalınmıştı. Test için filikaya bindirilen 3 işçi boğularak yaşamını yitirdi.
İşçilerden sorumlu bir mühendisin de aralarında bulunduğu 16 yaralıdan kalp masajıyla hayata döndürülen bir işçinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından fabrika önünde toplanan bir grup işçi de sloganlar atarak olaya tepki gösterdi.

Kobay gibi kullanıldılar

Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç, ağırlık testi yapmak için işçilerin filikaya doldurulduklarını belirterek “Filika düşerken camları da kırılıyor. Düşme sırasında işçiler birbirlerini eziyorlar, o anda camlar kırılınca içeriye su doluyor. Bu çalışma sırasında işçiler değil kum torbaları kullanılmalıydı. İnsanlar kobay olarak kullanılıyor. Türk tersanelerinde hayat çok ucuz” dedi.
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de Tuzla’da yaşanan iş cinayetlerinin son bulması için yaptıkları çözüm önerilerinin kulak arkası edilmesinden yakındı.
GİSAN adına yapılan açıklamada ise, kurtarma botu (freefall) testinde denize bırakılan botun camlarının kırılmasının ölümlere yol açtığı savunuldu. (Kaynak:Milliyet)

Tuzla Tersanesi artık çığrından çıktı. İşçinin kobay olarak kullanılması kadar vahim birşey olamaz!

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin KALKAVAN Tuzlada’ki ölümlerle ilgili verdiği demeçte, "İşlenilen pamuk değil çelik. Biz tekstil atölyesi değiliz. İşçinin ölebileceğini bilmesi lazım” demişti. İşçinin ölmeye gittiğini bu demeçte açık açık belirtmişti zaten.

“Pamuk değil Çelik” in nasıl işlendiğini bugün okuduğumuz haberle öğrenmiş olduk. İşçileri kobay olarak kullanarak çelik işliyormuşuz!

Benim anlamadığım şey, Tuzla Tersanesinde ölümler dalya diyecek sayıya ulaşmışken yetkililerin buna izin vermesi, göz göre göre cinayetlere seyirci kalması!

Sözde tersaneye Teftiş Kurulu gönderdiler!

İşçilerin kobay olarak kullanılmasından sonra yeni demeçlerini merakla bekliyorum...

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..