- Kategori
- Beslenme
Ispanağı, Yoğurt Yerine Yumurtayla Yemeli
Vücudunuzda demir eksikliği mi var?..
Nasıl daha fazla demir alabilirim diye düşünüyor musunuz?..
İşte, yapmanız ve yapmamanız gerekenler:
* Baklagilleri etle pişirin, yumurtayı portakal suyu ile tüketin...
* Demir emilimini artırmanın önemli bir yolu, bu besinleri C vitaminiyle birlikte tüketmektir.
* Her öğünde bol limonlu yeşillikler ve bu yeşilliklerden oluşan karışık bir salata, demir emilimini artırıyor.
* Yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal ya da greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlar.
* Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilerek yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demir alımı artırılmış olur.
* Ispanak, yanında yoğurtla tüketildiği takdirde demir emilimini azaltır. Ispanağın yumurtayla pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır.
* Kurubaklagil ve tahıllı yemekler bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salatayla yendiğinde içlerindeki demir daha fazla emilir. Ayrıca kıyma, parça et veya tavukla pişirildiğinde de demir alımı artar.
* Demir eksikliği ileri boyutta olanlar süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmeli. Zira kalsiyum demirin emilimini yavaşlatır.
* Kahvaltılarda 1-2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılar. Bilhassa keçiboynuzu pekmezi yüksek oranda demir içermektedir.
* Ara öğünlerde kuru kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
* Yemeklerde çay ve kahve tüketmemeye özen gösterin. Çay ve kahveyi ara öğünlerde için.