Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İşsizliğin tanımı, oranı ve TÜİK

İşsizliğin tanımı, oranı ve TÜİK
 

İşsizlik göstergesi bir tablo


Devleti ilgilendiren veriler için gerekli araştırmaları yapan TÜİK (Türkiye istatistik kurumu) her ay topladığı verilerden elde ettiği sonuçlardan bir çok konuda olduğu gibi işsizliğe dair tespitleri de kamuoyuna sunar.

Yapılan araştırma ve tespitlerin en önemlilerinden biri olan İŞSİZLİK ORANI konusunda gerçekle beyan arasında büyük farklılık olduğunu gözlüyorum. Günlük yaşamda gözlenen işsizlik oranı ile TÜİK'in açıkladığı işsizlik oranı arasındaki fark işsizliğin reel tanımı ile TÜİK tanımının farklılığından kaynaklandığını düşüyorum.

İşsizliğin reel tanımı; Sendikalar, Akademi, TÜİK, Hukümet, Anamuhalefet ve ilgli diğer kurumların tarafların temsilcilerinden oluşacak bir konsültasyon grubu tarafından yapılmadığı sürece bir ülkede ve tabiiki Türkiye'de de işsizliğin gerçek tanımının yapılması gerçek oranının belirlenmesi ve işsiliğe dair çözümlerin üretilmesi mümkün değildir.

İşsizlik oranının gerçekçi olmaması çözümüne ve  doğuracağı sorunlara dair reel çalışmaların yapılmasına engel oluşturmaktadır. Bir durumu sorunu tam tanımlayamıyorsanız ve tespit edemiyorsanız; analizini yapmak ve çözüm üretmek mümkün müdür?

İstatistik eğitimini aldığım rahmetli Prof. Kemal YOĞURTÇUGİL'in bizzat kendi fıkrasıyla; üç türlü yalan vardır; yalan, kuyruklu yalan, formülize edilen (istatistiki) yalan ve en kıvırkanı da sonunçusudur.

Kamuoyunu ilgilendiren tüm bilgilerin şeffaflaştığı bir devlet dileğiyle...

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..