Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

İstanbul’un Acem restoranı-Asuman

İstanbul’un Acem restoranı-Asuman
 

Göçlerle nüfusu onbeşmilyona ulaşan İstanbul bir dünya metropolüne dönüştü; ancak, şehrin gastronomi dünyasına bu kozmopolitlik henüz yansımış değil. Etnik gruplara ait restoranlar bir elin parmaklarını geçmiyor. Aksaray’daki butik restoran Asuman, İran mutfağını tadabileceğiniz ender mekânlardan birisi.

İran’a seyahatler de düzenleyen bir acente tarafından işletilen restoranın konukları çoğunlukla memleket yemeğine hasret İranlılar. Aydınlık ve ferah salonundaki masama geçip mönüye bir göz atıyorum. İran Mutfağı pilav ve et yemekleri ağırlıklı; Arap mutfağının aksine, baharat kullanımı az ve yemekler çok yağlı değil. Pilavı bizim gibi tane tane pişiren tek ulus İranlılar. Asuman bu mutfağı en iyi şekilde yansıtmaya çalışıyor, yemeklerinde kullanılan malzemeleri özenle seçiyor. Pirinç, safran gibi bu mutfağın karakteristik tatları İran’dan getirtilmekte.

Tavuk suyundan sebzeli bir çorba ile başlıyorum, hazır buryon kullanılmamış, üzerinde Zeresh denilen bir çeşit frenk üzümü ile servis edilen çorba doğal ve lezzetli. Başlangıçlardan yabani sarımsak ile yapılan cacık 'mast museer'in yoğun bir lezzeti var. Diğer başlangıçlar ise ceviz ve kuru üzümlü cacık mast khiyar ve ıspanak borani.

İran mutfağının baştacı pilavların lezzeti dillere destan. İsli pirinç ve basmati pirincini buharda dinlendirerek iki çeşit pilav yapıyorlar: Dereotlu, baharatlı, baklalı pilav ve sade pilav. İkisi de safran ile servis ediliyor.

İranlılar için pilavın sofraya sunulması bir rituel. Üstüne safran serpilmiş pilav sofraya yanında tereyağı ile sunuluyor. Tereyağını ve zeresh’i dilediğinizce ekleyip pilavıhazırlıyorsunuz. Tadı hafif mayhoşumsu zeresh; pilava güzel bir görünüş, hoş bir lezzet katıyor.

Sarı mercimek, soğan, salça, kuzu eti ve lime benzeri kurutulmuş limonlu bir yahni olan Khorost Gheymeh de oldukça lezzetli. Et yemek istemeyenler aynı yemeğin sebzelisi Ghormeh Sabzı’yı tercih edebilirler.

Asuman’ın mönüsünde ana yemek olarak üç tavuk, iki kırmızı et çeşidi var. Tavuk budu Zereshk Polo ve tavuk şiş Djudjeh Kabab değişik soslarla marine ediliyor. Bonfile ile hazırlanan Chelokabab Brag ve Adana kebabına benzeyen Chelokabab Koubideh diğer ana yemekler. Pilav ve et çeşitlerini farklı kombinasyonlar oluşturup tatmak oldukça keyifli. Geleneksel olarak İranlılar et, pilav ve közlenmiş domatesı bir kaşığa alarak yiyorlar. Sipariş ettiğim Chelokabab Brag, pilava çok yakışıyor; yanında içtiğim sodalı İran ayranı ise sert bir içeçek. Acem yemek şöleninin sonunda yoğun aromalı bir İran çayı çok iyi gidiyor. Yemeği tatlı ile sonlandırmak isteyenler ise dondurmalı inciri deneyebilir.Diğer yemek yazılarımı http://sevdigimrestoranlar.blogspot.com/ 'dan okuyabilirsiniz.

 Asuman: Atatürk Bulvarı 158- Aksaray- 0212 511 27 37

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 45
: 1685
Kayıt tarihi
: 01.06.12
 
 

Boğaziçi kimya mühendisliği, Bilgi MBA mezunuyum, ilaç sektöründe çalışıyorum. Boş zamanlarımda g..