Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '07

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul'un fethi esnasında neler yaşandı? -2-

İstanbul'un fethi esnasında neler yaşandı? -2-
 

Bizanstaki bu sıkıntılı tablonun bütün yükünü üzerinde taşıyan halk ve askerler yavaş yavaş çözülmeye, siperleri terk ederek Tanrı'ya ve azizlere sığınmaya başlamışlar. Halkın oluşturduğu yaygın inançlara göre, kötü kehanetler bir bir gerçeğe dönüşüyordu.

Ağızdan ağıza bir sürü farklı söylentiler vardı. Kimileri düşmanın Konstantinopolis'e gireceği ve Konstantinos Sütunu'na vardığında halkın ayaklanarak onları kovalayacağını savunuyordu. Kimileri de okçulukta usta bir milletin Konstantinopolis Limanı'nı ele geçirip, Bizanslıları bozguna uğratacağı inanılıyordu.

Fakat öyle bir kehanet vardı ki halk bunu duydukça ve zihninde yaşattıkça püyük bir panik başlatıyordu. Kehanete göre, Osmanlı soyundan yedinci Padişah iktidar olduğunda, Bizans'ta da Palaiologos Hanedanı'nın yedinci imparatoru başa geçecek, Bizans Osamnlılar tarafından zaptedilecek ve Palaiologos Hanedanı yok olacaktı. Böylece II.Mehmet Padişah olduğunda, halk kiliselere koşup imparatorluğu koruması için Tanrı'ya dua etmeye başladı. Çünkü II.Mehmet yedinci Osmanlı padişahı, Bizans imparatoru XI. Konstantinos da Palaiologos hanedanı'nın yedinci üyesiydi.

Macarlı bir alim dedeninde gelip söylediği bir kehanet de bütün bunlara tuz biber olmuştu adeta. Ona göre, Bizans Türklerin eline düşüp Konstantinopolis yerle bir edilirse, Bizanslılar iyi gün göreceklerdi.

Devam edecek...
 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..