Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '07

 
Kategori
Bilişim
 

IT eğitimlerinde aptech modelleri ve edutime

IT eğitimlerinde aptech modelleri ve edutime
 

AMEDA


Yeni yıl belkide son zamanlarda hiç olmadığı kadar fazla yeniliklr getirdi beraberinde. Bilişim sektörü olarak öncelikli etkilendiğimiz yenilik YTL oldu sanırım. Herkesin yeni yılın ilk saatlerinde tanıştığı bu kavramla biz günler öncesinde tanışmış olduk. Geçiş süreçlerinde ve hatta herkesin yeni yılı kutladığı o dakikalarda YTL sayesinde bir çoğumuz çalışmak zorunda kaldık. Sizlere bu yazımda yeni bir eğitim kurumundan ve sektöre kazandıracakları yeni eğitim çözümlerinden bahsetmek istiyorum.

Ne mutlu ki son zamanlarda bilişim eğitimlerine yönelik ciddi yatırımlar yapan firmalar sektörde yerlerini almaya başladılar. İşte bunlardan bir taneside Edutime Bilgi Teknolojileri Akademisi (http://www.edutime.com.tr/), Türkiye’de Bilgi Teknolojileri alanında uluslararası kalitede uzmanlr yetiştirmek amacıyla geçtiğimiz Mart ayında kuruldu. Edutime, 1986 yılında kurulan, dünya çapında 53 ülkede 3200 merkezde uzmanlık ve kariyer odaklı bilgisayar eğitimi veren ve yılda 400.000 öğrenci mezun eden IT alanında en ünlü eğitim kurumlarından APTECH Computer Education‘a bağlı olarak eğitim vermekte. Kurum aynı zamanda Aptech Marmara Bölgesi Temsilcisidir. Merkezi Mecidiyeköy’de olan Edutime’ın Kadıköy, Bakırköy, Şirinevler ve Taksim olmak üzere toplamda 5 şubesi vardır.

Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak yetişmiş uzmanlara duyulan ihtiyacın gittikçe arttığını yazılarımızda zaman zaman belirtiyoruz. Yeni yıla girerken son bir değerlendirme iyi olacaktır.

Türkiye Bilişim Vakfı verilerine göre Türkiye’de bilişim sektörü uzman açığı 160 bin kişi olarak belirlenmiştir. IT iş gücü ağının Avrupa’ya maliyeti 100 miyar Euro iken, e-devlet uygulamalarına geçemeyen Türkiye’de bu rakam şimdilik 10 milyar Euro civarında. ABD, Almanya ve Japonya bilişim uzman ihtiyacı olan ülkelerin başında geliyor. Almanya 2005 yılı itibarı ile bilgisayar uzmanlığı için 1 milyon Euro yatırım yapmayı ve uzman açığını belirlediği 3 ülkeden Hindistan, Pakistan ve Türkiye’den gelen IT uzmanlarına göçmenlik hakkı tanıyarak kapatmayı hedefliyor. Bu uzmanlarda Almanca bilce şartıda aranmayacak.

Dış Ticaret Bakanlığı’nın ihracatı arttırmak için yapmış olduğu İhracat Strateji Planı’na (2004-2006) kapsamında 2005 yılında yazılım ihracatından 150 Milyon Dolar sağlanması hedefleniyor. Ab’ye giriş sürecinde e-devlet uygulamaları için 20 bin bilişimciye ihtiyaç duyulmakta ve bu sayı Türkiye Bilişim Vakfı’nın raştırmasına göre her yıl %15 artacak. Bu açığı kapatmak için üniversiteler yada meslek yüksek okulları yeterli olamadığı için devreye özel öğretim kurumları giriyor.

Her yıl üniversite sınavına giren 1 milyon 600 bin gencimizden 150 bin tanesi Bilişim sektöründe uzman olmak istiyor. Ama bu alanda eğitim verilen kişi sayısı yılda 21.611 kişi ile sınırlı.

Özetle, Türkiye nüfusunun genç olması internet ve bilgisayara olan yatkınlığı düşünüldüğünde Türkiye’yi bilişimtoplumu haline getirmek için kalan tek eksik kesintisiz ve kendini yenilemiş bir eğitim sistemi.

Edutime’da Eğitim

Edutime’da eğitim programları Kariyer (ACCP) ve Uzmanlık (Power Pack) olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Eğitimlere kimler katılabilir :

Üniversitelerin IT bölümlerinde okuyan ve yeni gelişen teknolojileri takip etmek isteyenler

Üniversitelerin IT bölümü dışındaki bölümlerde okuyan ve IT alanında kariyer sahibi olman isteyenler

Lise öğrencisi ya da liseden mezun olup üniversite sınavını kazanamayanlar
Açık Öğretim öğrencileri

IT altyapısına sahip veya IT sektöründe çalışan ama belli alanda uzmanlaşmak isteyenler

Kariyer programları yaklaşık bir yıla yakın sürmekte ve bu programlara başlamak için herhangi bir bilgisayar bilginiz olmasada sorun olmadığını söylemekte kurum.

Kariyer Programları / ACCP (Aptech Certified Computer Professional)

ACCP programı uluslararası standartlarda çok kapsamlı içeriği ile bilişim sektöründe kariyer sahibi olmak isteyenlerin, bilgi ve yeteneklerini daha geliştirmek isteyen bilişimuzmanlarının tüm beklentilerini karşılamakta. Platform bağımsız olan eğitim sistemi, öğrencilerin Bilgisayar Programcılığı, Ağ güvenliği, E-Ticaret gibi konularda uzmanlaşmalarına imkan veriyor. 3 dönemden oluşan ACCP programında ilk dönemde programcılık ve temel Java, ikinci dönemde ileri Java ve .NET uygulamaları öğretiliyor. Üçüncü dçnemde ise öğrenciler sistem veya yazılım uzmanlığı konuları arasında seçim yapıyor.

Uzmanlık Programları

Günümüzde IT sektörünün aranan bilgi ve becerilerini katılımcılarına sunmayı hedefleyen Power Pack eğitimleri, kursa katılan öğrencilerin tercihine göre 4 seçenek olarak sunulmakta;

MCSE 2003
MCDBA
web.NET
Open Source Technologies
Bu eğitim programlarının tasarımında öğrencilere önce kavramsal bir alt yapı vermek, ardında da belirli bir teknoloji eğitimleri üzerinden bu kavramların uygulamalarını yaptırarak beceri kazandırmak hedeflenmiş.

Eğitim sonunda katılımcıların iş hayatına atılmak için gerekli, yeterli teorik ve uygulama bilgisine sahip olabilmeleri öngörülmüş. Her dönemin sonunda verilen projeyi tamamlayan ve sınavlarını geçen öğrenciler, uluslararası Aptech sertifikalarını ücretsiz alabildiği gibi diğer ürün sağlayıcıların çevrimiçi sınavlarına girerek sertifikalarını alabiliyorlar. Aptech sertifikaları özellikle Kanada, çin, Almanya, Hindistan, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerde tanınmakta. Aptech sertifikalarından bir kaçı :

CISM - Certified in Information Systems Managment
ACISM - Advanced Certified in Information Systems Managment
ACAD - Aptech Certified Application Developer
ACCP - Aptech Certified Computer Professional
Aptech dünya standartlarına tam anlamıyla uyum sağlayabilmek ve bu konuda dünya ile bütünleşmek için kendine ait eğitim programlarını bünyesindeki akademisyen ve bilgi teknolojileri uzmanlarından oluşan TAG (Technical Advisory Group) ile beraber geliştiriyor.

Aptech kariyer programları ve derslerini dünyada bir çok tanıyor.

Aptech ile Eğitim İşbirliği Yapan Üniversiteler

Southern Cross University - Australia
Beijing University – China
Sungkonghoo University – South Korea
Woosong University – South Korea
Hosoo University – South Korea
Wooksuk University – South Korea
Suncheonhyang University – South Korea
Choongang University – South Korea
Joongby University – South Korea
Kookmin University – South Korea
Zambhonga College – Phillippines
Cantho University – Vietnam
St. Petersburg College – South Africa
Saratov State Technical University – Russia
Uljanovsk State Technical University – Russia
Amur State Technical University – Russia
Sudan University of Science & Technology - Sudan
AMEDA

Eğitimler, günümüz ve gelecek teknolojileri arasında bir köprü oluşturan eğitim sistemi AMEDA (Aptech Multimodel Education Delivery Architecture) adı verilen özel bir metot ile veriliyor. AMEDA, kavram eğitimi, öğretmenli eğitim, çevrimiçi eğitim, öğrenimi yönlendirme ve yoğun uygulamaların birleşmesinden doğan karma bir eğitim modeli. Her dönem içerisinde yapılan sınavlar ve dönem sonundaki projeler ise üniversite eğitimi niteliğinde ve yoğunuğunda gerçekleşiyor.

Eğitim programlarına katılan her öğrenci kendisine verilen şifre ile dünya çapında yarım milyondan fazla Aptech öğreni ve öğretmeninin yer aldığı uluslararası bilgi platformuna katılıyor. http://www.onlinevarsity.com/ adresli portal, dijital çağın üniversitesi olarak görülmekte ve günümüzde eğitimciler bilgi-becerilerini bu yöntemle geleneksel dersliklerin dışında da öğrencileri ile paylaşabilmekteler.

Bu yazım Windows & .NET Magazine / Türkiye dergisindeki Sertifikasyon - Kariyer köşemde yer almıştır.

 
Toplam blog
: 14
: 736
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

Bir çok portal ve web sitesinde Proje Koordinatörlüğü yapan Okan Barlas geçtiğimiz yılların en çok..