Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '17

 
Kategori
Fotoğraf
 

İyi fotoğraf nedir? Nasıl iyi fotoğrafçı olunur?

Eline fotoğraf makinesi alan herkes iyi fotoğraf çekmek ister ve bazıları bu konuda çok istekli ve kararlıdır. Başarılı bir fotoğrafçı olabilmek için kitaplar okur, fotoğraflar izler, kilometrelerce yol gider, etrafını dikkatlice gözler, …

“İyi fotoğraf nedir? Nasıl iyi fotoğrafçı olunur?” soruları bugüne değin pek çok kişinin aklına gelmiş ve herkesin kendince yanıtını aradığı bir sorudur.

Fotoğrafın içinde deneyimleri ve eserleriyle değer katmış kişilerin sözlerine bakarak bu soruya onların fikirleri ile yanıt bulmaya çalışalım.

Henri Cartier Bresson, “Fotoğrafı makine değil, insan çeker” diyerek; insanın nitelik ve arzusunu yüksek tutması ile ve bunlara bağlı olarak gözlem gücünü geliştirerek ve daha iyiyi arayarak iyi fotoğrafa ulaşılabileceğini mi kast ediyor acaba?

Ansel ADAMS’ın “İyi fotoğraf için kurallar yoktur, sadece iyi fotoğraf vardır.” sözünde bahsi geçen iyi fotoğrafa ulaşabilmek için Henri Cartier Bresson’un atıfta bulunduğu insan sadece kuralsız olma koşuluyla başarılı olabilir mi?

Jacques-Henri Lartigue, “Fotoğraf, geçmekte olan gerçek anın yakalanmasıdır.” diyerek iyi fotoğraf için anı yakalamakta fotoğrafçı kadar mankenin de önemini mi dile getirmek istiyor?

Percy W.Harris, “Fotoğrafçılıkta yetenek uygulama ile kazanılır, satın alma ile değil.” diyerek uygulama ile kazanılacak yetenek sayesinde Henri Cartier Bresson’ın sözünü “Fotoğrafı makine değil, -yetenekli- insan çeker” diyebilir miyiz?

Sam Abell, “Sanatların içinde, bir tek fotoğrafçılık, insanların bir ana duydukları arzuya hizmet etmek için mükemmeldi- tam bu anda kalmaya.”  diyerek fotoğrafın bir sanat dalı olduğunu net olarak dillendirirken acaba ısrarlı ve arzulu olmanın fotoğrafçıyı sanatçı olmaya yeter hale getireceğini mi söylemek istiyor?

Ara Güler, “En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı.” diyerek insanı ön plana çıkarırken iyi makine takıntısından vazgeçilmesini mi istiyor?

Ernst Haas, “Sadece kameranız ve siz varsınız. Fotoğrafınızdaki kısıtlamalar size bağlıdır? çünkü ne gördüğümüz kim olduğumuzdur.” iyi fotoğraf çekmek adına ne istediğini bilen, öğrendikleriyle sahip olduğu düşüncesini kurallarla baskılamayan bir fotoğrafçı olmamızı mı öğütlüyor?

David Hurn, “Tartışmasız olan şudur: fotoğraf ne kadar iyiyse o kadar çok sayıda insanın dikkatini o kadar uzun süre üstünde toplar.” sözünde insan derken kastı nitelikli insan mıdır?

İlker Maga “Fotoğraf, bir olay, gelişme ya da hikayenin bir kareden oluşan görsel özetidir. Fotoğraf bunları anlatabildiği ölçüde iyi ve başarılıdır.” deyişiyle iyi fotoğrafın yeteneğin yanında biraz dikkat ve şans gerektirdiğini mi söylemek istiyor?

Değerli fikir sahiplerinin sözlerinden alıntı yaparak “İyi fotoğraf nedir? Nasıl iyi fotoğrafçı olunur?” sorusuna bulduğum yanıt: İnsan, samimi bir istekle ve yoğun bir çalışma sonucu bilgi ve deneyim sahibi olarak iyi fotoğraflar elde edebilir ve devamlılığını koruyarak da iyi bir fotoğraf sanatçısı olabilir.

Kaynak: www.fotoelestiri.com

 
Toplam blog
: 4
: 273
Kayıt tarihi
: 09.12.16
 
 

1992 yılında Trabzon ilinde 6 aylık muhasebe stajı ile başladığım kariyerimde 2000 yılına kadar m..