Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '08

 
Kategori
Güncel
 

İzzettin Doğan ve alevilerin temsiliyeti

İzzettin Doğan ve alevilerin temsiliyeti
 

http://www.yonfm.com.tr/foto_haber/aleviyol_izzettin.jpg


Son günlerde kamuoyu bir alevi dedesi olan İzzettin Doğan’ın Fettullah Gülen hakkında yaptığı açıklamayla yoğun bir şekilde tartışıyor. Konuya ilişkin en çarpıcı açıklama ise zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce’nin ‘’ Gülen’e Alevi Vefası ‘’ isimli yazısıyla kaleme alındı bence. Yazar yazısında bu yapılan açıklamanın ne kadar değerli ve zamanlama olarak ne kadar önemli olduğunu, bunun kıymetinin uzun yıllar sonra daha iyi anlaşılacağını yazıyor. Ve diyor ki yazısında; sadece saygı gösterenler saygı görür. Bu satırlar insanın aklına sadece biat edenler bu biatlarının karşılığını alıra getiriyor. Ve İzzettin Doğan bu ifadesiyle biatını ilan ediyor.

Peki İzzettin Doğan Alevileri ne kadar temsil edebilr? Aleviler genelde çok parçalı ve homojen olmayan bir topluluk. Sözü edilen alevi örgütlenmeleri ise birbirinden bağımsız alevi köy derneklerinin ve mahalle derneklerinin bir araya gelmesinden oluşan bir yapı. Bu yapıyı anlamak için belki de işçi sendikalarının durumuna olan benzerliğinden yararlanabiliriz. Nasıl ki işçiler Disk, Türk-iş, Hak-iş, ve daha bir çok konfederasyondan oluşuyorsa Alevi dernekleri de Pir Sultan Abdal, Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı, Karaca Ahmet, Şah kulu, Cem Vakfı vb isimlerle pek çok dernek var.

Burada sorulması gereken soru İzzettin Doğan ve temsil ettiği cem vakfının bu yapı içerisindeki yeri ve etkinliği nerededir? Dikkatli takip edenler Reha Çamuroğlu’nun organize ettiği yemeğe olan yaklaşımında hissedilen pazarlık ve ne şiş yansın ne kebap türü açıklamalarla diğer alevi Bektaşi derneklerinin yaklaşımından epey uzak bir duruş sergilemişti. Bu gün yaptığı açıklamalar da bu duruşun farklı ve daha aykırı bir ifadesi şeklinde yorumlanabilir. İzzettin Doğan Türkiye’nin seçim sürecine girdiği istisnasız her dönemde medyaya çıkıp benzer açıklamalarda bulunuyor. Bu açıklamalarda 15-20 milyon alevi oyunu kendisinin bir işaretiyle istediği partiye kanalize edebileceği imajını vererek bundan istediği şekilde yararlanmanın hesabını yapıyor belki de bu fırsatlardan yararlanıyor olabilir. Ancak Türkiye' deki tarikat ve cemaat yapılarındaki gibi aleviler hiç kimsenin, hatta babasının bile işaretine bakmazlar. İşte İzzetin doğan Aleviler içerisinde olmayan bir etkinliğini varmış gibi göstererek bundan çıkar sağlayabilirmiyimin hesabındadır. İzzettin Doğan, ve çevresi hakim güce, Fettullah Gülene biat edebilir. Belki bu biatları karşılığında gelecekte ‘’saygı’’ da görebilir. Ancak tarih pir sultanları da Hızır paşaları da yazar. İzzettin doğan Pir sultan olamayacağına göre olsa olsa Hızır paşa olabilir. Hatta Hızır paşa gibi Sivas valisi olamasa da belki daire başkanı olabilir. Ancak Hızır paşa o dönemde Alevileri ne kadar temsil edebilirse İzzettin Doğan da bugün Alevileri o kadar temsil edebilir.

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..