Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '13

 
Kategori
Tarih
 

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito
 

Nanom (ninem) için ve aynı zamanda Yugoslavya halkı için Tito eşsiz bir değer taşıyordu. O'nu aydınlık günlerin sembolü olarak gören ve her fırsatta Tito'ya olan sevgilerini coşkulu biçimde dile getirip, bana da anlatan nanom yirminci yüzyılın karanlıkları ve acıları içinden fışkıran bir kaç ''ışıltılı dahi liderler’’den 'biridir.

Saraybosna civarında yaşayan nanom, hayatlarını meyve yetiştirmekle kazanan köylülerden biriymiş. Yugoslavya'nın her şeyi olan, başkan Tito hakkında çok şeyler duymuş olan nanom Tito'yu ilk defa yakından gördüğü anı bir türlü unutamıyordu. Tito'nun kendilerine ''isterseniz bahçelerinizi satın Türkiye’ye dönün, isterseniz
burada (Saraybosna’da) kalın'' diyerek her türlü güvenceyi kendilerine vermiş...

Tito, İkinci Dünya Savaşı’na parti başkanı ve Yugoslav ulusunun lideri olarak girdi. Kendisinden kat kat üstün olan Hitler’in yıldırım ordularını Yugoslavya’dan kovmak için uyguladığı askeri taktikler ulusun direncini ayakta tutmak için gösterdiği çaba Tito'yu halkın sevgilisi yaptı.

Yugoslavlar kendilerini, karanlık günlerden aydınlığa çıkartan bu dahi lidere bir ömür boyu güvendiler. Tito yeryüzü politikasının çehresini değiştirerek dünyanın sevgisini kazandı.

7 Mayıs1892 Hırvatistan’da doğdu.
4 Mayıs1980 Slovenya Ljubljana'da öldü. Naaşı Belgrad'da bir anıt mezarda yatmaktadır.
Tito öldü, Yugoslavya 7 milletten oluşan bölgelere bölündü.
Artık eski Yugoslavya yok, bölündü parçalandı. Yönetilmesi daha kolay hale getirildi.
Nurlar içinde Yat Tito…

 
Toplam blog
: 77
: 789
Kayıt tarihi
: 03.12.12
 
 

Bir kadın, bir anne, kırk yıllık eş... Resim yapmak, yazı ve şiir yazmak, her gün yeni şeyler..