Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '09

 
Kategori
İnançlar
 

Kader nedir? Kaderimizi değiştirmek elimizde mi?

Kader nedir? Kaderimizi değiştirmek elimizde mi?
 

Kader, Yüce Allah’ın olmuş olacak her şeyi önceden bilmesidir.

Buradaki ince nokta, Allah’ın bizim yapacaklarımızı önceden bilmesidir. Bizler Allah’ın takdiri olarak, zamana bağımlı olarak yaratılmış insanlarız. Ancak, Yüce Allah için zaman kavramı yoktur. Dolayısıyla Allah’ın katında, bizim için belirlenmiş kader, tek bir andır ve bizim yaşantımız, dünyanın yaratıldığı andan yok olacağı ana kadar geçen süre tek bir anda olup bitmiştir.

İnsanların şunu iyi bilmesi gerekiyor; Kainatta yaratılmış olan milyarlarca insanın hayatının her saniyesi daha onlar doğmadan Allah tarafından belirlenmiştir. İnsanların en çok içine düştükleri yanılgı sadece doğum günü, ölüm günü, evlenecekleri kişi, kaç çocuğu olacağı gibi hayatındaki önemli olayların Allah tarafından belirleneceğini düşünmeleridir.

Halbuki doğrusu, insanın hayatı boyunca alacağı nefese, içeceği suya, uyuyacağı dakikaya, atacağı adıma kadar Allah tarafından belirlenmiş olmasıdır.

Allah bunu ayetinde şöyle bildirmiştir: Hiç şüphesiz, Biz herşeyi kader ile yarattık. (Kamer Suresi, 49)

Dikkat edeceğiniz gibi Allah ayetinde “her şeyi” ifadesini kullanmıştır. Bu tüm kainatın, insanların, hayvanların, eşyaların kaderinin Allah tarafından  belirlenmesi demektir. Nasıl kainatın yaratıldığı an kaderde belli ise kıyamet günü ile yok edilmesi de kaderde belirlenmiştir. Bu gün geldiğinde kainatın yok olmasını kimse engelleyemeyecektir.

Allah insanlara akıl vermiştir ve hayatı boyunca da önüne birçok seçenek çıkarır. 

Mesela, sizin 20 yaşınızda öğle vakti saat 12:00’da arkadaşınız ile buluşup gideceğiniz lokanta ve o lokantada ne yiyeceğinize kadar kaderinizde bellidir. Burada insanların Allah’ın sonsuz gücünü çok iyi düşünmeleri ve takdir etmeleri gerekir.

Allah bir ayetinde dilemezse, yaprak kıpırdamayacağını belirtmiştir.

Allah insanların her anını ve her saniyesini kontrol etmektedir. Aynı şekilde hayvanların ve eşyaların kaderini de belirlemiştir. İnsanlar karşılaştıkları olaylar sonucunda Allah’a tevekkül etmekle yükümlüdürler. Çünkü Allah insanları güzellikle de zorlukla da denemektedir.

Mesela bir insanın iflas etmesi, hastalanması, çocuğunu kaybetmesi, sakat kalması, işten çıkarılması bunların hepsi kaderindedir. İnsan ne tedbir alırsa alsın bunların gerçekleşmesini önleyemez. Ancak elinden gelen gayreti göstermesi gerekir.. Göstermezse akılsızlık olur..

Bir Müslüman bütün bunların Allah tarafından özel olarak imtihan amacıyla yaratıldığını bilir, daima sabreder ve tevekkül eder. Yine insanın zenginliğinin artması, yeni bir iş bulması, bir çocuk sahibi olması gibi hayatındaki tüm güzellikler de Allah’tandır. Bunlar da Allah tarafından o kişiye şükretmesi için imtihan olarak verilmektedir.

Andolsun, Biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele. (Bakara Suresi, 155)

Değerli Arkadaşlar, konuyu daha iyi anlamanız için örnek vermek istiyorum.

Bir öğrenci üniversite sınavına hazırlanıyor olsun. Allah bu öğrencinin sınavda başarılı olup olmayacağını kaderinde belirlemiştir. Ancak bizler bilemeyiz. Öğrenci, zaten kaderimde ne yazıldıysa o olur, çalışmama gerek yok derse, bu tabii ki akılsızca bir tavır olur. Çünkü Allah hayatta her işi bir sebebe bağlamıştır. Kapıdan girmek için adım atmanız gerekir, bir şeyi almak için elinizi uzatmanız gerekir. Allah doğru ve yanlış yolu bize sunmuştur..

ALLAH buyuruyor:

Biz insana doğru yolu gösterdik, isterse şükretmenin, isterse nankörlük etmenin yolunu seçsin.. (Dehr- 3 ayet )

Yani insan aklını kullanacak, doğru olanı tercih edecek.. Nasıl olsa bu kaderimde deyip, çalşımazsa, ALLAha meydan okuma (haşa ) gibi olur..  İnsan kendi iradesini , aklını kullanacak..

Kuran apaçık... 

Allah Secde Suresi- 22 de buyuruyor ki: Kendisine Rabbin ayetleri hatırlatıldıktan sonra, yüz çevirenden daha zalim kim olabilir. Muhakkak ki biz, günahkarlara layık olduğu cezayı veririz. 

Enfal- 51 ayet: İşte bu sizin ellerinizle işlediğiniz günahların karşılığıdır, yoksa ALLAh kullarına zulmedici değildir.

Tabii ki başarılı olmak için öğrencinin çalışması şarttır. Ama bu öğrencinin ne kadar çalışacağı, bu sınavdan kaç alacağı kaderindedir.. Allah her şeyi bilir.. Eğer, öğrenci sınavı kazanamazsa muhakkak ki onda bir hayır aramalıdır ve Allah benim için hayırlısı neyse onu vermiştir deyip şükretmelidir.

Bizler oradaki hayrın ne olduğunu bilemeyiz ama Allah bilir. Belki o öğrenci sınavı kazansaydı, gittiği okulda başına bir kaza gelecekti, Allah bunu engellemiş olabilir diye düşünmelidir.

Allah insanların hayatı boyunca yapacakları seçimleri de kaderlerinde belirlemiştir. Yaşayacağı tüm olaylar da kaderlerinde belirlenmiştir.

Örneğin bir insanın ne zaman trafik kazası geçireceği, kaderinde bellidir. Kişi ne yaparsa yapsın bunu engelleyemez, o olay vakti zamanı gelince olur. Burada yapmamız gereken, o kazadan sonra yaşıyorsak, Allah’ın bizi imtihan ettiğini bilmek, isyan etmemek ve şükretmektir.

Özetle

Tüm kâinatın, insanların, hayvanların ev eşyanın kaderini, Yüce Allah belirlemiştir ve her şey vakti zamanı geldiğinde gerçekleşir. Ancak insan kendi aklını iradesini kullanacak.. 

Ümmetlerden hiç biri, kendisine tespit edilmiş eceli ne öne alabilir, ne erteleyebilir. ( Mümin’un Suresi, 43 )

İnsanın günlük yaşantısında karşılaştığı her türlü zorlukta mutlaka bir hikmet vardır.

’ Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey, sizin için hayırlıdır ve olur ki, sevdiğiniz şey de sizin için şerdir. Allah bilir de siz bilemezsiniz. ‘’( Bakara Suresi, 216 )

Tüm yaşadıklarımız Allah’ın dilemesiyle olur. İnsanın yaşadığı küçük, büyük her olay kaderindedir.

Gökte ve yerde gizli olan hiçbir şey yoktur ki, apaçık olan bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da ) olmasın.(Neml Suresi, 75 )

Her şeye hayır ve hikmet gözüyle bakıp, Allah’ın güzel planı içinde olduğunun bilmek yani kadere inanmak, ahiret ve dünya için çok büyük bir nimettir. Bizler ne yaşıyorsak, hepsi kaderimizde olanlar. Allah neyi yazmışsa onu yaşıyoruz.

En basitinden, şu ana benim bu yazıyı yazmamın, kaderimde olması gibi. Allah kimin kaderine yazmışsa da, onlar bu yazıyı okuyacaklardır. Umarım sizlere faydalı bir yazı olmuştur.

Yazıyı hazırlamamda, büyük destek ve katkısı olan dostuma çok.. teşekkür ederim.

Ayrıntılı bilgi için; http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=171894

Hep sevgi ile kalın…

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..