Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '21

 
Kategori
Ramazan
 

Kadir Gecesi Ve suresi

Leyleyi kadr. Leyl nedir?

 Leyl bu ayette tenvinli geliyor. Bir leyl.. Leyl suresinde ‘’ bürüdüğü zaman geceye( leyl) edince gündüze’’ diye yemin eder.gündüz teclli eder.Asli olan gecedir. Kur an ın leyl dediği evrendir. Gök cisimlerinin mekanıdır.Mana degil kevniyatla dolu bir süre. Ayetlerle bir kez daha şahit olacağız ki ayetlerle muamelatla ilgili ayetlere kıyasla kevniyat ile ilgili ayetler kat be kat fazladir. Allah in kudretinin tecellileri ... Bizlerin evren dediğine, cosmos dediğine leyl diyor kuran. 
 
 2.ayette buyruluyor ki; nasıl idrak edeceksin leyleyi kadri.. Neden idrak edemiyoruz leyli. Çünkü evren ,cosmos, madde alemi hangi kavrami kullanirsak kullanalim idrak edemiyoruz. Cünkü evren cok geniş. El vasi olan Rabb'imizin tecellileri. Aynı zamanda evrende genişlemeye devam ediyor.
   51.47: Göğü sağlam yaptık, biz genişleticiyiz. Sadakalhulazim. İdrak ederiz ancak külliyen değil. Kadr suresini vahiyle baglarsak ne olur? Idrak edilemeyen bir vahiy ne için iner ki? Kur an mübin, mübeyyin, furkan, eksizsiz, egriligi bulunmayan bir kitaptir.Bu sıfatlarını da düşünelim. Idrak edememe gibi bir durum olamaz. 
 
 Gelelim 3 ayette 1000 aydan daha hayırlıdır diyor. Biz ise Evren ile düşünelim. Önce günü anlayalım, dünyanın bir günü 24 saattir, venüs ün bir günü 24 saat 37 dakikadır. Evrenin 7. gunundedir.İscilerin bir günü 8 saattir. Zaten günlük dilde işçilerin gününe yevmiye deriz. Kuranda da yevm gün demektir. Bu kelime birebir geçmiştir dilimize. Yani gün demek bir evredir, bir şeyin başlangıcı ile sonudur. Şimdi ise evrenin 7. gününde olduğumuzu biliyoruz. Bin aydan hayırlıdır derken gün ile kıyasladığımızda uzun bir süre olduğunu görüyoruz. O gün ne olmuş ki olabilirki 1000 aydan daha hayırlıdir. Bunu da evrenin doğum günü olarak düşünebiliriz. Evrenin doğuşunun öyle bir ağırlığı var ki ömrüne bedel.Evren doğmamış olsaydi hiçbir şey olmazdi. Kendimiz üzerinden okursak doğmamiş olsaydık hangi ameli yapabilirdik ki?Fussilet suresi 9-10-11-12 ayetleri ve Enbiya 30 ayeti evrenin yaratilmaya baslanmasiyla ve devam etmesiyle ilgili ayetelerdir.. Allah'ın bu evreni yaratması, evrenin devam etmesi El Kadir olanın koyduğu ölçü yine el-kadir olanın koyduğu kıymet ve değer Ona bin aydan daha hayırlıdır öğretisini sunuyor.
     Fussilet Suresi.9: 41.9: De ki: 'Siz mi yeri iki günde (iki evrede) yaratanı inkâr ediyor ve O'na ortaklar koşuyorsunuz? O, âlemlerin Rabbidir.' 
Fussilet Suresi.10: 41.10: O, dört gün içinde (dört evrede), yeryüzünde yükselen sabit dağlar yarattı, orada bolluk ve bereket meydana getirdi ve orada rızık arayanların ihtiyaçlarına uygun olarak rızıklar takdir etti. 
Fussilet Suresi.11: 41.11: Sonra duman hâlinde bulunan göğe yöneldi; ona ve yeryüzüne, 'İsteyerek veya istemeyerek gelin' dedi. İkisi de, 'İsteyerek geldik' dediler. Fussilet Suresi.12: 41.12: Böylece onları, iki günde (iki evrede) yedi gök olarak yarattı ve her göğe kendi işini bildirdi. En yakın göğü kandillerle süsledik ve onu koruduk. İşte bu, mutlak güç sahibi ve hakkıyla bilen Allah'ın takdiridir.           Enbiya Suresi.30: 21.30: İnkâr edenler, göklerle yer bitişikken, bizim onları ayırdığımızı ve diri olan her şeyi sudan meydana getirdiğimizi görmediler mi? Hâlâ inanmayacaklar mı? 
       Gelelim 4 ayete yine orada buyuruyor ki: Melekler ve ruh Rabb'inin izniyle her biri için iner iner.Meleklerin tenzilini düşünelim ve beraberlerindeki Ruh nedir? Meleklerin tenzili devam etmektedir Fussilet suresi 30 ve 31,ayetleri Talak suresi 12 ayet ve daha diğer başka ayetler Yine dorduncu ayetteki ruh kavrami kullara nefy edilen ruhtur. ve kadr gecesinde inmeye başladı dersek ne oluyor? Peygamberimize inen vahiy bildiginiz uzere Ramazan'da inmiştir. Peki diğer resullere inen vahiyler? Onların Kadir Gecesi ne zaman ya da vahiy bir kere inmiş bir daha inmemiş midir Peki kadr gecesi oldugunu kabul ettik. Bizler Kadir Gecesi'ni geçirirken dünyanın diğer tarafı gündüz peki bir cok kez mi oluşacak Kadir geceleri. Tam buraya gelmişken Peygamberimiz ne buyuruyor bakalim. Tek sayili gunlerde arayın bu da bize yaratılmanın başlangicidir dedirtmez mi? 
 
      Sure bütünlüğü açısından son ayet ile tam oturuyor.O leyl esenliktir selamettir yani Evren o fecre kadar bozulmayacak.buradaki fecri dünya merkezli düşünmemek gereiyor. Evrenin bozulup ahirete geçme sürecinde olusacak olan feci anlatıyor. İbrahim suresi 48 , enbiya 104 de anlatılan evrenin ahrete geçiş saatine kadar esenlik ve selamet olacaktır. Bu süreçte bir Fecr oluşacak o zamana kadar bizler ne yaparsak yapalım O leyl ayni sekilde işlevini sürdürecektir. Kadir gecesinin Fecre kadar Esenlik demesi Allah'ın es-selam isminin sınırlaması değil midir? Allah'ın esselam ismi tecelli ediyor ve etmeye devam edecektir.Bir geceye yani arz ( dunya) üzerinden bakarsak sınırlandırılıyor. Burdan düşünsek bile esselam esması olası gereken netlikte tecelli etmektedir. 
      Leyleyi kadır suresini bir formül gibi okusak da içeriğini hem kevni ayetlere hem de kelami ayetlerle doldursak nasıl olur.
      Görüş ,öneri,eleştirileriniz bizim için önemli.. esenlikler.
 
Toplam blog
: 8
: 61
Kayıt tarihi
: 20.04.21
 
 

Kur an ile hayatına imza atmak isteyen bir kul.. kur an talebesi,hanimi,anne,eş sıfatları üzerind..