Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '08

 
Kategori
Futbol
 

KAGEM-Kaleci geliştirme merkezi

KAGEM-Kaleci geliştirme merkezi
 

mehmet güler kaleci antrenörü


Kalecilik denen garip meslek

Sporun en popülerlerinin başında gelen futbol yüzyıllar boyu çeşitli şekillerde oynanarak hem insanlara keyif hem de rakibi yenme duygusunu tattıran bir olgu olmuştur. Yıllar içinde sayısı değişkenlik gösteren futbol oyununun en temel özelliği belirlenmiş alana topu taşımak ya da topu yollamak olmuştur. Oyunun kurallarının sürekli değişmesi oynanırlığının artması ile oyuncuların görevlerinin belirlenmesi de zorunluluk haline gelmiştir. Yapılan köklü değişikliklerden biride insanoğlunun tarih boyunca hayatında çok önemli yeri olan bir kavramla adlandırılmıştır. Yüzyıllar boyunca insanlar kurdukları şehirlerin savunması için krallar halklarının güvenliği ve kudretlerinin ispatı için inşa ettikleri devasa yapıların futbol içindeki karşılığı da aynı adla anılır olmuştur. İşte belki birazda bu yüzden futbol takımları, bu takımlara gönül verenler için kale hiçbir zaman düşmemesi gereken sahadaki krallıkların adeta kalbidir.( tabi kale sadece Türkçe de eş anlamlı)

Peki nereden çıktı bu kalecilik kavramı;

1871 yılına gelinceye kadar kaleci kavramı ve dolayısıyla sözcüğü futbolda yer almıyordu. 1871 yılında İngiltere Futbol Birliği, oyun kurallarında değişiklik yaparak önceden belirlenen bir oyuncunun sahanın her yerinde topu elle oynayacağı kararını aldı. Bu karar KALECİLİK mesleğinin ortaya çıkmasını sağladı.

Çünkü o zamana değin her oyuncu kale direkleri arasından geçen topa elle müdahale etme şansına sahipti ve golü engelleyebiliyordu. 1902 yılında kalecilerin yalnızca ceza sahası içerisinde topa elle müdahale edebileceklerine karar verdi. İşte o günden günümüze kadar geçen zaman içerisinde KALECİLİK MESLAĞİ önem kazandı.

Geçen yıllar futbolda her anlamdaki gelişmeye paralel olarak kale sahası içindeki kişilerin farklılaşmasını ve özellikli kişiler haline gelmelerini zorunlu kılmıştır. Sahada hem fiziksel olarak hem kıyafet olarak farklılıkları göze batan bu oyuncu grubunun takımlar ve bu takımların destekçisi milyonlarca futbol izleyicisi için anlamları her geçen gün farklılaşmaktadır ve bir kaleci sadece bir kaleci olmaktan çıkmış durumdadır

KALECİ SEÇİMİ

Günümüzde milyarlarca doların döndüğü futbol sektöründe, kaleciliğin de önemi fazlasıyla artmıştır. Bu sebeple seçilecek kaleci adaylarının tespiti ve geliştirilmesi de bir o kadar önemli hale gelmiştir. Bu kadar önemli bir mevki için seçilecek adaylarında ehliyet sahibi insanlar tarafından seçilmesi bir zorunluluktur. Oyun içinde sorumlulukları en fazla olan oyuncu kalecidir. En ufak hatası bir takımı şampiyonluktan edebilir, küme düşmesine sebep olabilir.( Fenerbahçe kalecisi Volkan’ın 27.04.2008 tarihinde oynanan GALATASARAY-FENERBAHÇE maçında yediği golün takımını şampiyonluktan etmesi; takımı adına maddi ve manevi kayıplara sebep olmuştur.) Acaba kalecilere gerektiği kadar önem veriyor muyuz? Bu kadar büyük paraları hangi ellere teslim ettiğimizin farkında mıyız? Ülkemizde kalecilere yeterli eğitimi verilmekte midir? Kaleci seçiminde hangi kriterleri ön planda tutuyoruz?????

Yaptıkları her şey en çok göz önünde olan her an hatırlardan silinmeyecek işler yapabilecek, milyonları tek bir hamle ile sokaklara dökebileceği gibi aynı milyonları evden çıkamaz hale getirip rakip milyonları sokağa dökebilecek. Sokaktaki milyonların üşümemek için taktıkları eldiven denen koruyucuları alın terleri için kullanan aslında çok şeylere mal olabilecek bu kişilerin kale savunmasında görevlendirilmesi sırasından gözden kaçırılmaması gereken ayrıntılarda unutulmamalıdır.

KALECİ SEÇİMİNDE VE GELİŞTİRİLMESİNDE İZLENECEK YOLLAR

1- Kaleci adayının tespit edilmesi( en önemli aşama doğru yapılan tespit mutlaka sonuç verecektir.)

2- Kaleciliğin sevdirilmesi, görevinin ve sorumluluklarının benimsetilmesi( yapacağı işin öneminin anlatılması)

3- Doğru tekniğin verilmesi ( kaleci antrenörü tarafından kaleci tekniğinin doğru öğretilmesi, ’ ağaç yaşken eğilir ‘)

4- Tekrar metodunun uygulanması ( doğru teknik verildikten sonra; pekiştirmek ve tekniği motorik hale getirmek için mutlaka bol tekrar yapılmalı)

5- Disiplinli bir çalışma ortamının yaratılması ( Eğer bir gün çalışmazsan, bir adım geridesin demektir.)

6- Geleceğe hazırlamak için psikolojik ve stratejik destek verilmesi ( sağlam bir karakter yapısının oluşmasına ve doğru strateji izlemesine yardımcı olmak)

MEHMET GÜLER

KALECİ ANTRENÖRÜ

 
Toplam blog
: 8
: 2152
Kayıt tarihi
: 19.06.08
 
 

Merhaba.. Ben Mehmet Güler 1972 dogumluyum. Uzun süre amatör ve profosyonel futbol oynadım.. Şu a..