Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '18

 
Kategori
Kahve
 

Kahve Kültürü

Kahve Kültürü
 

Kahve Kültürü


Türklerin en bilindik geleneği, kahvedir. Aldığımız keyif, bizi bir araya getirişi ve kokusunda ki o mucize tarifsizdir. Peki bizler kahvenin nereden nereye geldiğini ve bizdeki hazzını ne kadar biliyoruz? İnceleyelim…

Kahve Çekirdeği
Dünyanın her yerinde büyük bir dalga oluşturan ve hemen hemen her yerin kültürü haline gelmiş olan kahve, küçük çekirdeğinden büyük lezzetler oluşturur. Kavrulmadan önceki hali ile kavrulduktan sonraki hali arasında gerçekten büyük bir devrim vardır. Ortaya çıkan kokusu bizi alıp götürürken, damağımızda bıraktığı tat paha biçilmezdir.

Kültürümüzün büyük bir bölümünü oluşturan kahvenin içimi ve insanları etrafında toplayışı da ayrı bir marifetidir.

Kahve Fincanları
Öncelikle bu zamana kadar bildiğiniz her şeyi unutun. Kahve fincanları çok çeşitli olup genel de herkesin zevkine uygunluğu ile bilinir. Ancak Türk Kahvesi için kullanılan fincanların bir çoğu aslında kahvenin telvesini öldürmektedir. Ancak sunuma önem vermek açısından bu tarz fincanlardan vazgeçemediğimiz doğrudur. Peki doğrusu nedir?

Türk Kahvesinin içileceği fincan bizim kullandıklarımızın tersine mutlaka altı geniş üstü dar olmalıdır. Bu sayede kahvenin telvesi aşağıya çökecektir ve daha berrak kahve içmemizi sağlayacaktır. Berrak derken sadece su görünümü gelmesin aklınıza, kahveye tadını veren telve değildir. Telveden arda kalan o aromadır.

Kahve Sunumu
Türk kültüründe yiyecek ve içeceğin önünde bizi asıl temsil eden sunumlarımızdır. Saraylardan malikanelere, yalılardan evlere her yer de sunum ön plandadır. Bizi ifade eden, şık sunumlar yapmak için neredeyse almaktan çekineceğimiz hiç bir şey yoktur.

Özellikle Türk Kahvesi sunumlarında kimisi sade tercihler yaparken, kimisi de mutlaka alacalı ve gösterişli tercihler yapmaktadır. Fincanların ne kadar şık ya da modern göründüğünden çok kahveyi temsil eden tek şey yanında ki tatlandırıcıdır. Mutlaka lokum ya da gerçek bir çikolata ile sunulmalıdır.

Közde Kahve
Yıllardır süre gelen kahve kültürünün asıl yaratılışı közdür. Pişirildikten sonra gerçek lezzetini veren ve yoğun tadını kaybetmeyen yeridir, köz kahvesi. Öncelikle mutlaka doğru ayarlanmış dozda kahve olmalıdır. Bakır cevizde pişirilmek üzere hazırlanan kahvenin közlerin üzerinde nasıl kabardığını gördüğünüzde daha içmeden damağınızda tadını hissedeceksiniz.

Eğer gerçek bir kahve içmek istiyorsanız mutlaka bütün kurallara uymalısınız.

Kahve İçilecek Doğru Yerler
Eskiden kahve içmek için sadece kahvehaneler vardı ancak bir tek erkeklere özgüydü. Kadınlar her zaman evlerinde komşuları ile bir araya gelip içerlerdi. Ancak zaman değişti ve artık herkesin ortak kullanabileceği ortamlar var. Kuru gürültü olan yerler yerine kalabalık olmanın hakkını verecek ve bu kültüre gerçekten saygı duyulan yerleri tercih etmenizi öneririm.

Balat, Galata, Fatih ve benzeri yerlerde henüz eski havasını kaybetmemiş ve gerçekten hakkını vererek kahve yapan yerler bulunmaktadır. Kültür de modern olmak gerekmez, keyif almak önemlidir.

Kahve Falı
Kadınların geçmişten beri bir araya gelişlerinin asıl nedenlerinden biridir. Aslında sadece gördükleri şekillere anlam yükleyerek eğlenmek için yapılan bu toplanma aktivitesi zamanla ticarete dökülmüştür. Olmayacak bir şey olduğunu bile bile ne yazık ki para karşılığı fal baktıran insanlarımızın sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir.

Kahve falı sadece eski kadınların eğlencesidir, gerçekleri sadece yüreğiniz görebilir.

Kahve Çeşitleri
Sadece Türk Kahvesi’nden ibaret olmayan bu kültürde bir çok seçenek bulunmaktadır. Öncülüğünü Amerika’nın oluşturduğu ve ülkemizde de  çok fazla çeşitlilik gösteren kahvenin lezzeti içerisine konulan bir çok lezzet ile daha keyifli haller almıştır.

Sütlü kahve, filtre kahve, soğuk kahvenin yanı sıra Yemen kahvesi, Hatay Süryani kahvesi, mırra ve menengiç gibi Anadolu’ya özgü kahvelerimizde bulunmaktadır. Hepsinin tadı kendine has olup, birbirinden lezzetlidir.

Kahve Çeşitlerine Göre Fincanlar
Evet, Türk Kahvesi için tek seçenek vardır fakat diğer kahve çeşitleri için bir çok fincan kullanılabilir. Geniş, dar, cam, porselen ve benzeri ev mutfağında bulunacakların yanı sıra dışarı da satılırken kağıt bardaklarda kullanılmaktadır.

Genellikle modern ve şık görüntü tercihlerimizi bu kahve çeşitlerinde de göstermekteyiz. Ancak bu kahvelerin yanında çikolata ya da lokum yerine mutlaka değişik tatlı kekler ya da kurabiyeler sunulmalıdır.

Dostlar ve Kahve
Kokusunun bir araya getirme becerisi olan kahvenin en güzel yanında sohbetidir. ‘’Bir fincan kahvenin, kırk yıl hatırı vardır‘’ sözü zaten bir çok hissi açıklamaktadır. Kahve dostlar ile bir araya gelmenin en güzel yanı ve sohbetin en tatlı halidir.

Kültürlerimizi koruyalım, dostlarımızı kırk yıl hatırlayalım.


 

 
Toplam blog
: 99
: 120
Kayıt tarihi
: 30.03.18
 
 

Merhaba :) Herkesin yazmaya olan isteği ve hayranlığı ile burada buluşabiliyor olmasından çok büy..