Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

29 Eylül '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kaliteli Uyku İçin Altın Kurallar

Kaliteli Uyku İçin Altın Kurallar
 


İşte size kaliteli bir uyku çekebilmeniz için 5 altın kural...


1) Uykunuza saygı duymalısınız...

Uykuya dalmakta zorluk mu çekiyorsunuz?.. Belki de uyku vaktinizi kaçırdınız. Filmin sonunu izlemek, kitabın heyecanlı bölümünü tamamlamak ya da arkadaşlarla sohbete devam edebilmek için, bastıran uykunuzu kovaladınız. O halde treni kaçırdınız!..


Uyku, yaklaşık olarak 1.5 saatlik aralıklarla gelir. Ne zaman ki gözleriniz yanar, esnemeye ve ürpermeye başlarsınız, işte o zaman yatağa koşun. Her gün aynı saatte yatmayı ve sabah da aynı saatte kalkmayı alışkanlık haline getirin. Vücudunuzun biyolojik saatine uymak işinizi kolaylaştıracaktır.


2) Uygun sıcaklığı bulmalısınız...

Yatak odanızın çok sıcak olmamasına dikkat edin. Ilık bir duş (37 derece), uygun oda ısısı (20 derece) uykuya dalarken hayli yardımcı olur. Ayakları sıcak tutmak da oldukça önemlidir. Araştırmalar, kol ve bacakların sıcak olmaları ile küçük çaplı damarların genişlediğini ve bunun da uykuya dalışı kolaylaştırdığını göstermiştir.


3) Akşamları hafif yemelisiniz...

Sindirim güçlüğü uykuya engel olacağından akşam yemekleri için hazmı kolay gıdalar seçmek en doğrusudur. Kırmızı et, baharatlı yemekler, alkol ve kahveden kaçının. Balık, tahıl ve süt grubu yiyecekler ile sebzeler ilk tercihleriniz olsun.


Triptofan içeren süt grubu besinler iyi seçim olacaktır. Triptofan, uykuya dalmak için gerekli olan sakinlik hormonu Serotonin'in ön maddesidir. Yatmadan 2 saat evvel akşam yemeğiniz bitmiş olmalıdır.


4) Yuvanızı hazırlamalısınız...

Uyuyamıyor musunuz?.. O halde ayakucunuzda duran televizyonu derhal kaldırın!.. Aynı şekilde yatak odanızın bir köşesini işgal eden çalışma masanızı da tabii ki... Yatak odası asla çok amaçlı bir salon değildir.


Yatağa gelincee... Yayları bozulmuş, ortası çökmüş bir yatakta uyku gelmez. Bir yatağın ömrü ortalama 10 yıldır, sizinki kaç yaşında acaba?.. Yastık da yatak kadar önemli elbette.


Başka bir sorun da komşunuzun gür bir sesle ve amansızca horlaması olabilir. Bu durumda listeye kulak tıkacını da ekleyebilirsiniz.


5) Kafaya takmamalısınız...

Bazı zihinsel etkinlikler uykuyu kaçırabilir. Onun için televizyon, video oyunları, faturalar, muhasebe defterleri, okunması gereken sınav kâğıtları yatak odasına girmemelidir. Tabii ki aile içi tartışmalar da...

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..