Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Temizleyici sistemlerin teknolojileri

Temizleyici sistemlerin teknolojileri
 

En Etkin Temizleme Teknolojileri


Hepimizin rahat ettiği, temiz, hafif havadar ortam arayışlarının artık günlük vakitlerimizin çoğunu trafikte, ofiste, evde geçirmemizden dolayı gün geçtikçe artmaktadır. Hava temizleme cihazlarının dünyada yıllık satış rakamları 30 milyon adetin üzerindedir. Peki neden bu sektör bu kadar önem kazandı hangi teknolojiler neleri vaat ediyor ve karşı görüşleri neler ?

Filtreli Sistemler (Hepa, Aktif Karbon, C Vitamini, Ön filtre, toz filtresi ....)

Filtreli sistemler neredeyse ilk çıkan filtre sistemlerdir, teknolojinin ilerlemesi fiber yapılarının gelişmesi ile selülozik esaslı filtrelerin gelişmesi ile yüksek performanslı kağıt filtreler ortaya çıkmıştır. Genelde bu filtrelere HEPA filtre adı verilir. Hepa filtrelerin geçirgenliklerine ve verimlerine bağlı olarak 10 ile 14 arasında değişen değerleri vardır.

H10 > 85 % -
H11 > 95 %
H12 > 99.5 %
H13 > 99.95 %
H14 > 99.995 %

H14 aralarında en yüksek performanslı olanıdır 0.3 mikron büyüklüğünde (ki bu gözle görülemeyecek kadar küçüktür) parçacıkları %99.995 oranında tuttuğunu belirtir. Genelde piyasadaki hepa filtreli ürünler H14 olarak adlandırılan tiptedir. fakat ürün alırken bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Medikal olarak dünyaca onaylanmış bir yaygın kullanılan bir teknolojidir.

HEPA Filtre Dezavantajları:

Sürekli filtre maliyeti, filtrelerin bulunma sıkıntısı, filtre değiştirilirken filtrede tutulan parteküllere maruz kalınması ciddi bir sorundur filtrenin üzerindekiler sökülme ve takılma esnasında tekrar havaya bulaşabilir, tıkanması durumunda cihazın aşırı yüklenerek bozulma riski yaratması, ortamdaki havanın temizlenmesi için havanın filtre içinden geçmesi gerekmektedir ki bu halı, koltuklar, perdeler yada köşelerde biriken tozları mikrop polen bakteri myte gibi tehditleri yok edemeyeceği anlamındadır.

UV Işıklı Sistemler

Yine dünyaca onaylanmış bir sistem olan UV ışıklar 200-280 nM dalga boyunda çalışarak bakteri ve mikropları öldürürler. Çok iyi tasarlanmış bir sistemde çok iyi sonuçlar almak mümkündür. Sürekli çalışarak uv ışığın sadece vurduğu alanda bakteri virüs ve mikropların üremesi ve tutunması engellenir. Genellikle medikal malzemelerin sterilizasyonu için kullanılmaktadır. Ortam temizlenmesinde değil fakat filtre ve havalandırma ızgaralarının temiz ve steril olarak kalması için kullanılmaktadır.

UV Işık Dezavantajları:

Sadece kullanıldığı yerde etkilidir. pahalı ve sınırlı bir teknolojidir. Etkinliği sadece kısa mesafede geçerlidir. Belirli bir kullanım ömrü sonunda ortalama 3 Ay (500-1000 Saat) cihaz özelliğini kaybetmekte ve yarattığı uv alan ile bakteri, küf ve mantarların üremesine yardımcı olur hale geçmektedir. Bu yüzden çok sık değişimi gerekmekte ve değişim maliyetleri yüksek olabilmektedir.

Negatif İyonizerli Sİstemler

Dünyada üreticileri ve satıcıları tarafından yaratılmış çok ciddi bir bilgi birikimi vardır. Bunlardan hangisi nekadar doğrudur halen tartışılıyor fakat en gerçekci ve kanıtlanmış olan bu konudaki sav'ın negatif iyonların insanlardaki kan basıncını düşürdüğü ve havada uçuşan mikrop bakteri, polen ve diğer sadece pozitif yüklü partiküllere tutunarak onları halılara örtülere perdelere duvarlara yapıştırdığıdır. Negatif iyonların etkileri geçtiğinde cihaz kapatıldıktan 5-10 dk sonradır. Duvarlara halılara koltuklara perdelere yada nerede bulunuyorsa bütün kirleticiler tekrar serbest kalmaktadırlar.

Negatif İyonizer Dezavantajları

Ortamda aşırı şekilde toz ve bakteri birikmesine sebep olarak, bakteri ve virüsleri nefes alınan burun ve ağız seviyesinden uzaklaştırmaktadır fakat halının üzerinde ve koltuk üzerinde oyun oynayan ve buralara temas ederek bu tozların tekrar havalanmasını sağlayan çocuk ve yaşlılara aşırı dozda toz, mikrop ve virüs hucüm etmekte, astım hastaları için ani toz, polen şokları yaratabilmektedir.

Ozon Sistemleri

Bilinen en etkili temizleme sistemi atmosferimizin en üst katmanlarında bulunan tabakadan da tanıdığımız ozon çok ortamdaki neredeyse birçok madde ile tepkimeye girerek parçalamaktadır. Sterilizasyon için çok etkili olan ozon, havuz temizliğinde, hastahanelerde, medikal sektörde yaygınca kullanılmaktadır. Ozon iyi bir sterilizasyon malzemesidir. Fakat ozonun kullanımı konusunda çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Amerika'da insan sağlığını etkileyecek sınır olarak 0.5 ppm lik bir değer verilmiştir. Aşırı ozon kullanımı akciğer ve karaciğerde aşırı tahribatlara yol açabilmekte çocuk gelişimini engelleyebilmektedir. Geçmişte hava temizleyicilerde yaygın olarak kullanılan bu teknoloji insanlara etkileri görüldükçe bazı ülkeler tarafından yasaklanmıştır. 

 

İnsanlı Ortamda Hava Temizlemede kullanılabilecek bir teknoloji olmadığından insansız ortamlarda kullanılabilecek en etkili yöntemdir. Canlı yaşamını tamamen yok ederek koku , bakteri ve küflenme sorunlarına çözüm olur. Ozon ile temizlenmiş ortamların insan girmeden önce en az 2-3 gün havalandırılması gerekmektedir.

Plasma İyonizerler (Plasma İyonizer Teknolojileri)

Plasma iyonizer adı ile geçen bu sistemler havadaki su moleküllerini parçalayarak aktif oksijen ve aktif hidrojen üreterek havadaki bakteri virüs , myte, polen gibi zararlıları %99.9 a kadar yok etmekte, Hepa filtreler gibi sigara dumanının zehirli artıklarını etkisiz hale getirmekte, ortamdaki çoğu kokuyu nötralize ederek sağlıklı bir ortam yaratmaktadırlar. Aktif oksijen molekülleri virüs ve bakterilerin hücrelerinden hidrojen atomlarını çekerek onları yok etmekte ve tekrar üremelerini engelleyerek sağlıklı bir ortam yaratmaktadırlar. Ortama yaydıkları iyonlar ile en köşede kalmış noktaları bile temizlemekte ve bir sterilizasyon sağlamaktadırlar. Buz dolaplarında kokuları yok etmekte ve uzun ömür sağlamakta kullanılırlar,  

Dezavantajları
Ürünlerin Fiyatları pahalı, kullanılan alan ve m2 lere dikkat edilmelidir. 

 

 
Toplam blog
: 3
: 743
Kayıt tarihi
: 27.08.10
 
 

Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği 2004 yılı mezunuyum. Polarizasyon ve yüksek elektro statikl..