Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kanser ve tüp bebek tedavisi

Kanser ve tüp bebek tedavisi
 

kanser ve tüp bebek


Tüp bebek tedavisinde kullanılan uyarıcı ilaçların kanser yapıcı bir özelliği tespit edilmemiştir. Yumurtalıklara uyarıcı ilaç kullanımı ile oluşan yüksek dozda östrojen hormonunun meme kanserine yol açtığı iddia edilmekte ancak bilimsel olarak kanıtlanamamaktadır.

Tüp bebek tedavisinde östrojen hormonunun yükselişi ne kadar zamanda normal seviyesine döner?

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması ile büyümeye başlayan yumurtalar kanda östrojen seviyesinin artmasına neden olmaktadır. Yumurta miktarına bağlı olarak östrojen seviyesi normalden 10 kat daha yüksek seyretmektedir. ''Genetik Hastalıklar ve Tüp Bebek Tedavisi'' başlıklı yazımda genetik hastalıklar ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım.

Tüp bebek uygulamalarından sonra meme kanserine yakalanan kadın çocuk sahibi olabilir mi?

Tüp bebek tedavisinden sonra ki ilk iki yılda meme kanserine yakalanan kadınlar da vetüp bebek tedavisi olmamış kadınlar arasında hiçbir fark bulunamamıştır. Kadınlarda oluşan tümör özellikleri arasında hiçbir değişiklik olmamaktadır.

Tüp bebek uygulamaları kısa süren tedavilerdir. Bu nedenle meme kanseri için ameliyat olan kadında kemoterapinin başlaması için yaklaşık 4 ay geçmesi gerekir. Bu 4 aylık süre tüp bebek tedavisi ve tedavide embriyoların dondurulması için yeterli bir süredir. Ancak zamanın çok iyi kullanılması gerekmektedir. Ancak kan östrojen seviyesini kontrolde tutmak için hastaya uygulanan uyarıcı ilaçların titizlik ile seçilmesi gerekir. Yumurtaları uyarmak için kullanılan aromataz inhibitörleri bu tür hastalar için tercih edilmesi gereken ilaçlar arasındadır. tedavi sırasında yükselen kan östrojen değerleri kısa sürede normale dönmektedir. Fakat genetik olarak gelişebilen meme kanseri riskinde kan östrojen hormonunun yükselmesi kanseri tetikleyebilir. Bu sebepten dolayı genetik olarak risk taşıyan kadınların belli aralıklarda mamografi ve meme muayenesi yaptırması riski azaltmak için yararlı olur.

Kanser tedavisinin ardından çocuk sahibi olmak mümkün mü?

Daha evvel meme kanserine yakalanan kadınların tüp bebek tedavisi ile anne olmaları mümkündür. Risk altında olan kadınlarda risk faktörünü artırmadan düşük dozlarda kullanılan ilaçlar ile yumurtalıklar uyarılabilir ve gebelik sağlanabilir. Bu sayede tekrar meme kanserinin yenilenmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Tüp bebek uygulamalarının sürekli tekrarlanmasında kullanılan yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar çok sık olmasa da yumurtalık kanserine neden olmaktadır. Ancak bütün hastalar göz önünde bulundurulduğunda sayı korkulacak kadar fazla değildir. Tüp bebek tedavisi yaptıracak ve daha önce yaptırmış ancak başarısız olmuş kişilerin korkmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Ayrıca tüp bebek tedavileri ile rahim ve rahim ağzı kanserine yakalanma gibi bir olasılık yoktur.

MEME KANSERİNE YAKALANAN HASTALARDA GEBELİKTEN KORUNMA YOLLARI

Meme kanseri tedavisi görmüş kadınlarda tedaviden sonra gebeliğin oluşması hem tıbbi yönden hem de hastanın psikolojisi bakımından pek doğru değildir. Bu tür hastalarda doğum kontrolü için kullanılan haplar ve iğnelerin kullanımı doğru değildir. Çünkü bu tür iğne ve haplar hormon içeriklidir.

Prof. Dr. Serdar Koç


 

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..